Miliardár zhodnocuje pozemky pod petržalskými panelákmi

Na prevode pozemkov pod desiatkami bytových domov v bratislavskej Petržalke sa chystá zarobiť súkromná firma Popper. Stojí za ňou právnik a podnikateľ Ivan Feješ. Majitelia bytov sú nespokojní, magistrát im ešte v roku 2007 sľuboval bezodplatný prevod.

08.02.2010 09:45
Bratislava, Petržalka Foto:
Za pozemky pod niekoľkými bytovými domami v bratislavskej Petržalke si podnikateľ Ivan Feješ cez firmu Popper pýta nemalé peniaze. Majitelia bytov by sa mali rozhodnúť do 24. februára.
debata

Problém sa týka aj panelákov na Turnianskej 5 a 7 či na Krásnohorskej 1 a 3. ,,V schránkach sme tento týždeň našli oznam, že si pozemky konečne môžeme odkúpiť. Lenže až za 50 eur za štvorcový meter, čo vychádza na vyše 400 eur za každý z bytov. A musíme sa rozhodnúť rýchlo, ponuka platí do 24. februára," potvrdil tamojší obyvateľ.

Majitelia bytov v týchto bývalých družstevných domoch sú pritom zväčša tzv. prvovlastníci. Prisťahovali sa do nich ešte za socializmu a odkúpili ich na základe zákona z roku 1993. Takým magistrát prevádza mestské pozemky za smiešnych 17 centov za štvorcový meter.

Pozemky pod domami na Turnianskej a Krásnohorskej však mesto nevlastní. Obyvatelia sa to dozvedeli až tri roky po tom, čo si v roku 2004 podali žiadosť o prevod. „Nemusia sa báť, mesto už rokuje so súkromným majiteľom, ktorý navrhol bezodplatný prevod,“ uistila ich vtedajšia riaditeľka magistrátnej sekcie správy a nakladania s nehnuteľným majetkom mesta Eva Bakalárová.

Teraz však vlastník pozemkov pýta za ne značnú sumu. Ak by si ich majitelia bytov nekúpili, môže ich zaťažiť vysokým nájomným. Prevod pre Popper sprostredkuje správcovská firma H-Probyt. „Popper nás zatiaľ požiadal o vykonanie prevodu pre osem či deväť domov,“ uviedla konateľka H-Probyt Lucia Krmičková. Pripustila však, že budov na pozemkoch rovnakého vlastníka stojí v Petržalke omnoho viac. Malo by ísť aj o budovy niektorých škôlok či základnej školy.

Sporné pozemky, ktoré štát po roku 1948 skonfiškoval, síce po páde režimu naozaj pripadli hlavnému mestu. Štyrom dedičkám pôvodného majiteľa Jozefa Poppera sa pozemky reštitúciou získať nepodarilo. V polovici 90. rokov si ich však za Feješovej pomoci vybojovali späť na základe osvedčenia o dedičstve. Hoci magistrát v roku 1995 podal žalobu na určenie vlastníctva, jeho právnici neuspeli. Mesto tak prišlo o 35 hektárov v hodnote niekoľkých miliárd korún. Ďalšie hektáre vysúdili od Slovenského pozemkového fondu.

Od dedičiek, cudzích štátnych príslušníčok vo vysokom dôchodkovom veku, Feješ postupne skúpil až 170 hektárov týchto pozemkov a vložil ich do viacerých svojich firiem. Časť z nich už aj výhodne speňažil. V roku 2008 napríklad cez eseročku Petržalka Invest predal bratislavskej župe deväťhektárovú roľu na výstavbu viacúčelovej haly. Utŕžil za ňu takmer 10 miliónov eur (287 miliónov korún), čo bol až 110-násobok sumy, za ktorú ju získal. „S médiami už nebudem komunikovať!“ odmieta sa dnes Feješ k čomukoľvek vyjadriť.

debata chyba