Horšie videnie nielen v tme
Názov choroby je odvodený od makuly, ktorá sa označuje aj ako žltá škvrna. Ide o najostrejšie miesto videnia, ktoré sa s postupom času poškodzuje. K rizikovým faktorom spôsobujúcim toto ochorenie patrí vysoký vek, hypertenzia, obezita, fajčenie, nadmerné vystavovanie slnečnému žiareniu a chabá výživa.
Ochorenie má dve základné formy, a to suchú a vlhkú. Prvá spomínaná má pomalší priebeh a prejavuje sa zhoršením videnia za súmraku a v tme, neschopnosťou zaostriť. Vlhká forma sa vyskytuje menej často, nastupuje však rýchlo a prináša vážnejšie zdravotné komplikácie. Typické je krvácanie do sietnice, alebo opuchy v mieste najostrejšieho videnia.
Stavte na antioxidanty
O zdravie očí sa účinne postarajú chemické zlúčeniny zvané antioxidanty. V ľudskom tele sa vplyvom stravovania, fajčenia, pitia alkoholu a životného štýlu vytvárajú takzvané voľné radikály, ktoré v tele vyvolávajú oxidačný stres. Tento stav vedie k viacerým zdravotným problémom, vrátane rakoviny. Medzi najlepšie prírodné antioxidanty patria vitamíny C a E.
„Éčko“ označované tiež ako vitamín mladosti najlepšie ochraňuje makulu oka. Nájdeme ho v rastlinných olejoch, orechoch a semenách rastlín. Céčko sa vhodne dopĺňa z rôznych druhov ovocia a zeleniny. Najlepšími zdrojmi sú kivi, citrusové plody, žltá paprika a listová zelenina. Do skupiny vzácnych antioxidantov patria aj luteín a zeaxantín. K ich kľúčovým vlastnostiam patrí ochrana očí a ostrého videnia. Spomínané látky nájdeme v bohatom množstve vo vajíčkach, kapuste, špenáte, cukete, ale i kukurici.
Oko potešia aj zdravé tuky
Riziko vzniku makulárnej degenerácie pomáhajú znižovať aj omega-3-mastné kyseliny. Hovoríme im inak aj zdravé tuky. Vyskytujú sa v niektorých druhoch rastlín, ale aj v živočíšnom tuku. Na rozdiel od nasýtených mastných tukov, ktoré sa nachádzajú najmä v rôznych špekáčikoch, slanine či klobáskach, tie zdravé nenasýtené chránia nielen srdce, mozog, cievy, ale aj nervy vrátane očí. Základnými zdrojmi omega-3-mastných kyselín sú vlašské orechy, mandle, ľanové a chia semienka. Z mäsa najmä ryby, a to losos, sardinky, kaviár, makrela i treska.