Ktoré potraviny zbavujú seniorov zápalov a úzkosti?

Napätie, nervozita, úzkosť a depresia. Vo vyššom veku sa môžu tieto psychické ťažkosti objavovať aj z dôvodu výskytu zápalov a nedostatočnej výživy. Ktoré potraviny pomáhajú seniorom zlepšiť zdravie a ako sa môžu zbaviť porúch nálady?

29.11.2020 06:00
špargľa Foto:
Výborným prostriedkom na boj proti úzkostiam je aj nenápadná zelenina špargľa.
debata (1)

Chronický zápal trápi telo hneď na niekoľkých frontoch. Zasahuje však aj do psychiky človeka a ovplyvňuje jeho emočné prežívanie, náladu, ale aj pamäť. Tieto príznaky sa môžu zhoršovať najmä u starších ľudí, pričom zvyknú prerásť do úzkosti až depresie. Zápal totiž spôsobuje zmeny v mozgu. Narúša hladiny neurotransmiterov, ktoré sú zodpovedné za prenos mozgových signálov. Vznik zápalov podporuje aj nesprávna životospráva a nedostatok pohybu. Najväčším zdrojom problémov je v tomto prípade najmä nadmerná konzumácia pridaného cukru v podobe sladkostí, múčnych jedál či sladených vôd.

Zdroj horčíka na zahryznutie

Protizápalovou potravinou číslo jeden sú obľúbené mandle. Tento druh orechov sa pýši vysokými dávkami minerálnej látky horčíka známeho tiež pod označením magnézium. Nechýbajú v nich však ani omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa zvyknú označovať ako zdravé tuky. Podporujú správnu činnosť srdca, ciev, mozgu a očí. Kombinácia horčíka a omega tukov je ideálna v dlhodobej prevencii proti vzniku úzkosti a depresie. Skvelým zdrojom magnézia sú aj iné druhy orechov, napríklad kešu či arašidy. Zo zeleniny prekvapia vysokým množstvom tohto minerálu najmä listová zelenina, strukoviny a špenát.

Potešia proteínmi, zlepšia pamäť

Vajíčka sú lacným a kvalitným zdrojom bielkovín. Okrem toho sa však pýšia obsahom protizápalovej živiny zvanej cholín. Ide o kľúčovú zložku nervového prenášača acetylcholínu, ktorý sa podieľa na lepšom fungovaní pamäti a do veľkej miery ovplyvňuje aj striedanie nálad. Len dve vajíčka majú až 50 % dennej odporúčanej dávky cholínu. Spomínaná potravina však obsahuje aj iné protizápalové látky, ku ktorým patria minerálne látky selén, zinok a vitamín B12.

Kvasená kapusta zlepší v zime náladu

K základným látkam, ktoré vplývajú na kvalitu duševného zdravia patria pyridoxín (vitamín B6) a vitamín B12. Ide o mikroživiny potrebné na správne fungovanie nervovej sústavy, ale aj na metabolizovanie sacharidov, tukov a bielkovín. Nedostatočný príjem týchto živín môže spôsobiť narušenie tvorby serotonínu a dopamínu, dvoch hlavných hormónov, ktoré pozitívne ovplyvňujú náladu človeka. Spomínané látky môžeme nájsť najmä v mäse a vajíčkach, pričom vitamín B12 je v malom množstve aj v kvasniciach či kvasenej kapuste. Pyridoxín sa najčastejšie používa v kombinácii s horčíkom, pretože zlepšuje jeho vstrebávanie do tela.

Špargľa si poradí so stresom

Výborným prostriedkom na boj proti úzkostiam je aj nenápadná zelenina, špargľa. Čínski vedci používajú extrakt z tejto potraviny na liečbu napätia a stresu. Predpokladajú, že za týmito účinkami stojí najmä obsah silných antioxidantov vrátane folátov. Okrem toho má vysoké množstvo vitamínu C a betakaroténu, ktoré pomáhajú znižovať zápaly v nervovom systéme. Na podobnom princípe funguje aj drobné bobuľovité ovocie – černice, čučoriedky, čierny rybíz či maliny. Obsahujú polyfenolové zlúčeniny, ktoré chránia mozgové bunky pred oxidačným stresom, čím zlepšujú náladu, pamäť a celkovú psychickú pohodu.

Video
Skvelé jarné rizoto od herečky a speváčky Jany Hubinskej je plné chuti a vône a rozhodne stojí za vyskúšanie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zápal #kyslá kapusta #horčík #špargľa #výkyvy nálad