Seniori môžu teraz študovať na Univerzite tretieho veku aj online

Hoci tomu bráni pandémia, seniori si môžu predsa „sadnúť“ do školských lavíc. I napriek prísnym opatreniam, ktoré súvisia s obmedzením pohybu, sa môžu zapojiť do širokej škály odborov Univerzity tretieho veku na Univerzite Komenského v Bratislave.

20.02.2021 06:00
Univerzita tretieho veku Foto:
Online seniori: Pandémia COVID-19 nezabránila seniorom v štúdiu. Na Univerzite tretieho veku na UK v Bratislave môžu aktuálne študovať aj online.
debata (1)

Postačí im na to iba počítač. Štúdiu sa môžu venovať aj z pohodlia domova. Na spomínanej univerzite totiž otvorili nový online spôsob vzdelávania. Viac v rozhovore pre Pravdu prezrádza Mgr. Dana Havranová z Centra ďalšieho vzdelávania UK v Bratislave.

Ako ovplyvnila pandémia koronavírusu myšlienku vzniku online Univerzity tretieho veku?

Pravdou je, že online vzdelávanie pre seniorov sme neplánovali. Po prvej vlne pandémie bolo zrejmé, že návrat ku klasickému vzdelávaniu na univerzite tretieho veku nebude v blízkej dobe možný. Záleží nám na zdraví seniorov a zároveň chceme aspoň malou časťou pomôcť k zmierneniu izolácie a priniesť podnety do domáceho prostredia. Na základe týchto skutočností a aj na základe dopytu od našich študentov sme pripravili niekoľko odborov v online forme, v ktorých sa seniori vzdelávajú. Už v predchádzajúcom akademickom roku sme mnoho vecí preniesli do online priestoru, seniori tak mali možnosť prihlásiť sa do všetkých odborov univerzity tretieho veku online prihláškou a evidovali sme, že už málokto z našich seniorských študentov nemá emailovú adresu.

Čo čaká seniorov, ktorí sa prihlásia do projektu Online Univerzita tretieho veku?

Do projektu sa môžu prihlásiť nielen seniori, ale i záujemcovia o vzdelávanie zo širokej verejnosti. Pripravili sme trinásť odborných programov z rôznych oblastí, pod vedením pedagógov z fakúlt Univerzity Komenského a odborníkov z praxe. Patria sem nasledovné odbory: Archeológia, Človeka a príroda, Dejiny divadla a odievania, Etnológia a kultúrna antropológia, Filozofia, Muzeológia a kultúrne dedičstvo, Psychológia, Právo, Regenerácia psychofyzických síl, Záhradníctvo ovocinárstvo liečivé a aromatické rastliny. Nováčikmi medzi odbormi sú Arteterapia v praxi a Marketing a médiá, ktoré tento rok prvýkrát otvárame, a to v online verzii. Vzdelávanie začíname v tomto mesiaci, ale niektoré odbory otvárame vo februári, teda je možné zapisovať sa postupne.

O aké kurzy je najväčší záujem zo strany seniorov a prečo?

Veľký záujem je o tradičné historické odbory ako Dejiny Slovenka, Všeobecné dejiny, Dejiny a pamiatky Bratislavy. Obľúbené sú i odbory Gerontológia, Liečivé rastliny, Človek a príroda, Lieky a zdravie, ktoré poskytujú študentom vedomosti ako sa starať o svoje fyzické zdravie i o zdravie svojich blízkych. Neodmysliteľnou súčasťou vzdelávania na univerzite sú odbory zamerané na psychické a fyzické zdravie človeka – Regenerácia psychofyzických síl, Joga a Zdravotné cvičenia a cvičenie SM systému. Veľkej obľube sa tešia i umelecky zamerané odbory ako Dejiny divadla a odevu, Dejiny výtvarného umenia, Múzické umenia v spoločnosti, Svet opery, Španielske umenie a Umelecké terapie pre život.

Do širokej škály odborov Univerzity tretieho veku patria však i prakticky zamerané odbory. Okrem už uvedených odborov seniori vyhľadávajú i vysoko prakticky zamerané odbory ako je napríklad Záhradníctvo. Odbor Psychológia, Empatická asertivita, Filozofia, Astronómia a Archeológia patria už mnoho rokov k najvyhľadáva­nejším odborom. Aktuálnymi otázkami v spoločnosti sa zaoberá odbor Právo, Európska únia a Európska integrácia. Veľkej popularite sa tešia Prírodné krásy Slovenska, Veľké divy sveta, Muzeológia a Etnológia. Teológiou sa zaoberajú odbory Svetové náboženstvá a Kresťanské myslenie. Seniori, ktorí radi cestujú, alebo majú rodinu v zahraničí sa vzdelávajú v Centre ďalšieho vzdelávania v jazykovom vzdelávaní špeciálne určenom pre seniorov, a to a to najmä v anglickom a nemeckom jazyku. Záujem je i o krátkodobé vzdelávanie, kde sa za osem až desať lekcií seniori naučia zručnostiam, ktoré im v ich živote niekedy chýbajú a sú to kurzy Digitálna gramotnosť, Digitálna fotografia – úprava fotografii v PC, Sociálne siete a internet, Smartphone.

Aké technické požiadavky sú potrebné pre online pripojenie na vyučovanie?

Na zapojenie sa do vzdelávania na Online Univerzite tretieho veku je potrebný počítač s mikrofónom a reproduktormi, internet, emailová adresa a ideálne i webkamera. Pre počúvanie a pozeranie prednášky uvedené vybavenie nie je povinné, ale poskytuje vyšší komfort pre vzdelávanie a možnosť položiť otázku a diskutovať o danej téme. Týždeň pred spustením vzdelávania vo vybranom odbore si seniori vyskúšajú pripojenie a až následne sa pripoja priamo na prednášku. Jednoducho sa pripoja cez link, ktorý im bude zaslaný. Seniori nemusia mať obavy, máme šikovného technika, ktorý každému ochotne pomôže pri problémoch s pripojením.

Aké sú výhody online vzdelávania?

Za najväčšiu výhodu považujeme to, že prednášky sa uskutočňujú v pohodlí domova, na vzdelávaní sa môžu zúčastniť aj seniori, ktorí nemajú školu blízko bydliska a museli by za vedomosťami dochádzať. O mnohé zo vzdelávacích programov je v prezenčnej forme mimoriadny záujem a nie je ľahké sa do nich dostať, keďže kapacity učební sú obmedzené a záujem o vzdelávanie je väčší ako počet poslucháčov, ktorých môžeme do odborov prijať. Ďalšou výhodou sú priame vstupy, študenti sa aktívne zapájajú do výučby, v priebehu prednášok sa pýtajú a reflektujú na obsah prednášky. Zároveň spolu diskutujú a prispievajú i svojimi poznatkami a skúsenosťami k atmosfére na prednáške.

Ešte trochu zo štatistiky. Od kedy funguje Univerzita tretieho veku, koľko mala seniorských študentov?

Na Univerzite tretieho veku UK v Bratislave vzdelávame seniorov od roku 1990, teda tridsať rokov, v širokej ponuke študijných odboroch prezenčne. Mnoho rokov vzdelávame seniorov v oblasti počítačovej gramotnosti, či už v trojročnom odbore Počítače a informatizácia spoločnosti, cez projekty Erasmus zamerané na počítačové kompetencie i cez krátkodobé kurzy. Vznikla z podnetu Jednoty dôchodcov na Slovensku, Ministerstva školstva mládeže a športu SR, Ministerstva zdravotníctva SR, Ministerstva sociálnych vecí SR a Univerzity Komenského v Bratislave.

Prezraďte nám aj čo-to o vašich plánoch do budúcnosti.

Radi by sme naplnili očakávania seniorov a zachovali tradičné odbory, v ktorých sa seniori vzdelávajú a máme záujem vytvárať nové odbory podľa záujmu seniorov, ponuky pedagógov a potrieb spoločnosti. Určite sa budeme naďalej venovať i rozvoju digitálnych zručností seniorov, zapájať sa do projektov i v rámci nadnárodných projektov, vytvárať vlastné projekty pre vzdelávanie a zlepšenie kvality života seniorov, a to nielen v Bratislave, ale aj v iných regiónoch, kde máme naše vysunuté pracoviská. Zatiaľ je projekt Online Univerzita tretieho veku u našich študentov populárny a už len čas ukáže, či online vzdelávanie zostane pre seniorov zaujímavé i po skončení pandémie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Univerzita Komenského #Univerzita tretieho veku #koronavírus