Dnes v prílohe Seniori: Odchodné či odstupné?

Ktorí budúci penzisti majú nárok na odchodné? Dostane tento príspevok každý budúci dôchodca?

03.04.2021 06:00
debata
Užitočná pravda, Seniori 3.4.2021

Každý zamestnanec má pri vzniku nároku na starobný dôchodok právo odísť do penzie. Pri prvom skončení pracovného pomeru a odchode do dôchodku si môže k poslednej výplate finančne prilepšiť, pretože mu vzniká podľa Zákonníka práce nárok na takzvané odchodné.

Odchodné je zákonný nárok zamestnanca a patrí mu pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať pracovnú činnosť je viac ako 70 percent.

Každý budúci dôchodca môže príspevok dostať iba od jedného zamestnávateľa a vyplatený mu môže byť len raz za život.

Nárok na odchodné vzniká pri každom ukončení pracovného pomeru pri odchode do dôchodku. Na jeho vyplatenie nemá vplyv, či sa pracovný pomer končí dohodou, výpoveďou zo strany zamestnanca alebo zamestnávateľa.

Pri odchode do dôchodku pracovný pomer nezaniká automaticky, preto ak chcete ísť do penzie, je potrebné sa so zamestnávateľom dohodnúť na jeho skončení.

Ak chcete získať odchodné, nesmiete ale po podaní výpovede či dohode o skončení pracovného pomeru čerpať dávku v nezamestnanosti, musíte ísť rovno do dôchodku. Pri poberaní dávky v nezamestnanosti a až následnom vyplácaní dôchodku nárok na odchodné zaniká.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odstupné #odchodné #penzisti