Štát zvýši príspevok na opatrovanie v zariadeniach sociálnych služieb

Štát navyšuje finančný príspevok na poskytovanie sociálnej služby v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS).

24.06.2021 17:56
penzistka, babička opatrovanie, opatrovateľka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rezort práce inicioval toto zvýšenie pre ľudí, ktorí sú odkázaní na pomoc iných. Rovnako to platí aj pre osoby, ktoré v roku 2022 dovŕšia vek potrebný na získanie starobného dôchodku. S novou výškou príspevku môžu ZSS počítať od januára budúceho roka. Z rozpočtovej kapitoly rezortu práce pôjde na tento účel dodatočne takmer 15 miliónov eur.

Lepšie finančné ohodnotenie za osobnú starostlivosť v ZSS má predovšetkým pomôcť fungovaniu celého systému sociálnych služieb a zvýšiť status v pomáhajúcich profesiách. Zvýšením príspevku chce rezort práce podporiť túto prácu a zabrániť možnému kolapsu v poskytovaní sociálnej starostlivosti.

„Zvlášť v poslednom období spojenom s pandémiou pracovali zamestnanci v zariadeniach sociálnych služieb vo veľmi zložitých podmienkach, so psychickou záťažou a vysokým pracovným nasadením, častokrát nad rámec svojho pracovného času a na úkor vlastných rodín. Beriem toto navýšenie ako ďalšie ocenenie ich práce“, uviedol minister práce Milan Krajniak.

Zvýšenie príspevku prihliada predovšetkým na vývoj a výšku minimálnej mzdy v tomto roku. Jeho výška je odstupňovaná na základe odkázanosti konkrétnej osoby na pomoc inej osoby a zohľadňuje, či ide o pobytovú, alebo ambulantnú formu pomoci.

Výška príspevku pri pobytových službách na rok 2022 predstavuje násobok sumy mesačnej minimálnej mzdy na rok 2021, teda 623 eur. Konkrétne 0,2 násobok sumy minimálnej mzdy pri II. stupni odkázanosti, 0,45 násobok pri III. stupni odkázanosti, 0,6 násobok pri IV. stupni odkázanosti, 0,85 násobok pri V. stupni odkázanosti a 1,05 násobok sumy minimálnej mzdy pri VI. stupni odkázanosti.

Pri ambulantnej starostlivosti je výška príspevku na úrovni asi 2/3 z príspevku pri poskytovaní pobytovej služby.

Výška príspevku na poskytovanie sociálnej služby v ZSS pre ľudí, ktorí sú odkázané na pomoc inej osoby, a pre osoby, ktoré dovŕšili vek potrebný na nárok na starobný dôchodok na rok 2022
Stupeň odkázanosti fyzickej osoby na pomoc inej osoby Výška príspevku pri poskytovaní pobytovej formy sociálnej služby v ZSS/mesiac/miesto Výška príspevku pri poskytovaní ambulantnej formy sociálnej služby v ZSS/mesiac/miesto obsadené najmenej v rozsahu 8 h počas pracovného dňa
II. stupeň 125 eur 83 eur
III. stupeň 280 eur 187 eur
IV. stupeň 374 eur 249 eur
V. stupeň 530 eur 353 eur
VI. stupeň 654 eur 436 eur
debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #príspevok na opatrovanie #zariadenie sociálnych služieb