Pokračovanie článku: Slnko a seniori? Dobrý sluha, no zlý pán. Pomôcť prehriatiu môže ventilátor a ľad

Obohatená voda

Seniori málokedy pociťujú smäd, preto by mali dbať na pitný režim. Nedostatok tekutín bol a je jednou z najčastejších príčin ich zhoršeného zdravotného stavu počas letných horúčav.

„Seniori rovnako ako deti nemusia pociťovať smäd, lebo v ich mozgových štruktúrach nastali vekom zmeny, ktoré spôsobujú, že telo nedostáva signály o nedostatku vody. Preto je dôležité, aby si seniori, ktorí žijú sami, v pravidelných intervaloch chlipli niekoľko dúškov vody,“ upozorňuje Škriniarová. Okrem vody sa v praxi osvedčili aj chladené čaje či ovocné a bylinkové limonády.

„S našimi seniormi lekár vždy začiatkom leta hovorí o liekoch, ktoré užívajú, pretože vysoké teploty účinky niektorých z nich znižujú či inak ovplyvňujú. Takéto poradenstvo sa určite hodí pre každého seniora, bez ohľadu na to, či žije v zariadení, s rodinou alebo sám. Výhodou telemedicíny je, že stačí lekárovi alebo lekárnikovi zavolať, netreba nutne absolvovať návštevu v ambulancii,“ dodáva Adriana Škriniarová z Agapé Senior Park.

Leto ako čas pohody

Bolo by nesmierne na škodu, keby seniori leto prežili iba v zatemnenom interiéri. Slnko je pre nich rovnako blahodarné ako stretnutia s inými ľuďmi a pohyb.

Stačí si na tieto aktivity vybrať vhodný čas – dopoludnie, popoludnie, večer, podvečer. Počas najhorúcejších hodín sa odporúča ostať v bezpečí chladnejšieho interiéru.

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #slnko #zdravie #seniori