Pokračovanie článku: Poznáte diéty na predĺženie života? Ktoré sú tie štyri, čo najviac pomôžu?

1. vzorec: Komplikovaný názov, jednoduchá realizácia

Do prvej pomoci seniorom zaraďujeme jedálniček, ktorý nesie na prvý pohľad komplikovaný názov – Index zdravého stravovania 2015. Vymysleli ho v USA v spomínanom roku a používa sa v rámci diétnych usmernení pre Američanov. Tento plán je založený na trinástich bodoch, pričom princíp ich triedenia je jednoduchý. Celkovo trinásť potravín rozdeľujeme do dvoch kategórií. Do prvej patria odporúčané jedlá, druhú skupinu tvoria potraviny, ktoré treba jesť striedmo. Medzi typické odporúčané potraviny zaraďujeme ovocie, zeleninu, celozrnné obilniny, morské plody, mliečne výrobky. Naopak, medzi takzvané striedme jedlá ochutené obilniny, rafinované cukry a nasýtené tuky. Podľa tohto vzorca platí, že čím viacej jedál z prvej skupiny potravín konzumujeme, tým máme nižšiu pravdepodobnosť zomrieť na niektorú z civilizačných chorôb z kategórie nádorových ochorení a srdcovocievnych ochorení.

2. vzorec: Srdcu dodá silu

Index alternatívneho zdravého stravovania sa zameriava viacej na potraviny, ktoré majú tendenciu vyvolávať zápaly v ľudskom tele a s tým spojené chronické ochorenia. Výskum zo spomínanej školy zistil, že dodržiavanie tohto vzorca stravovania znižuje riziko ischemickej choroby srdca a cukrovky. Aj v tomto prípade sa počíta skóre. Čím je vyššie, tým viac zdravotným benefitov získavame. Do skupiny potravín s čo najvyšším skóre zaraďujeme zeleninu, strukoviny, obilniny, rastlinné bielkoviny, ryby a zdravé tuky. Posledná spomínaná živina je tvorená napríklad omega-3 mastnými kyselinami, ktoré chránia mozog, cievy a srdce a nachádzajú sa v mastných morských rybách, rastlinných olejoch či orechoch.

3. vzorec: Inšpirovaný Grékmi i Talianmi

Najznámejším jedálničkom, ktorý predlžuje život je alternatívna stredomorská strava. Inšpiruje sa tradičnými zdravými pokrmami z Grécka a Talianska. Spomínaný stravovací plán prispieva k znižovaniu rizika vzniku cukrovky a ochorení srdca. Okrem toho u starších ľudí zlepšuje kognitívne funkcie, a to pamäť, sústredenie, myslenie. Klasickými protagonistami tohto vzorca sú celozrnné výrobky v podobe cestovín, ryže a pečiva. Do kategórie prospešných potravín zaraďujeme tiež, zeleninu, zdravé tuky, rastlinné oleje, zdravé tuky. Stredomorská strava sa vyhýba vyššej spotrebe červeného mäsa, rafinovaným cukrom a tukom z údenín. Skóre alternatívnej stredomorskej stravy si vypočítame tak, že ku každej prospešnej potravine priradíme jeden bod. V prípade, že ich je až deväť, znižuje sa u nás riziko predčasného úmrtia.

4. vzorec: Nevyhýba sa ani káve či čaju

Poslednú stravovaciu stratégiu tvorí zdravá rastlinná strava. Vedci z Harvard T. H. Chan sú presvedčení, že vyšší pomer jedál rastlinného pôvodu v jedálničku vedie k dlhšiemu a kvalitnejšiemu životu. Konzumovanie rastlinnej stravy sa totiž spája s nižším obsahom tuku v ľudskom tele, zdravším životom a dlhovekosťou. Okrem toho sa jej pripisuje schopnosť upravovať hodnoty krvného tlaku v norme. Podľa časopisu Journal of the American College of Cardiology majú najvyššie skóre: zelenina, ovocie, orechy, strukoviny, oleje, celozrnné obilniny, ale aj káva a čaj. Najhoršie skóre patrí sladkostiam, sladeným nápojom, rýchlemu občerstveniu a zemiakovým hranolkám. Podľa vedcov platí, že ak sa inšpirujeme ktorýmkoľvek z týchto vzorcov, môžeme sa tešiť lepšiemu zdraviu aj vo vysokom veku.

debata chyba