Viete, ktoré časti nášho tela starnú najrýchlejšie? A aká je prekvapivá a nepríjemná správa pre ženy?

Pri pohľade do zrkadla vidieť, že nie každá časť nášho tela bojuje s plynutím času rovnako. Odborníci vravia, že rýchlo starnú ženské prsia a pomalšie srdce a mozog. Čo ešte a ako tomu zabrániť?

07.05.2023 07:00
seniori, priateľstvo, manželia, skupina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nepríjemnú správu priniesla štúdia, ktorú publikoval genetik Steve Horvath v Genome Biology. Podľa jeho výskumu totiž nie všetky časti ľudského tela starnú rovnako. Skúmal niekoľko tisícok ľudí a zistil, že zdravé prsné tkanivo je v priemere o 2 – 3 roky staršie v porovnaní so zvyškom ženského tela. Hoci nedokážeme poraziť zub času, nejaký rok navyše predsa len môžeme získať. Dámy v každom veku si môžu zlepšiť vzhľad vrchnej časti tela tým, že si budú krém na tvár vtierať aj na dekolt.

Citlivé sú aj očné viečka

Pokožka na vrchu očí má totiž tendenciu rýchlo strácať elasticitu. Výsledkom je viditeľne ovisnutá koža, ktorá nedokáže „odolať“ gravitácii. Ovisnuté viečka vytvárajú celkovo unavený a smutný výraz tváre. Pokiaľ sa chceme vyhnúť tomuto kozmetickému problému bez chirurgického zákroku, môžeme vyskúšať úpravu stravy. Padanie pokožky do očí spomalí zníženie príjmu soli v strave a pitie väčšieho množstva vody v tele, ktorá podporí lepšiu cirkuláciu tekutín.

Odnáša si to aj tvár

Tvár, podobne ako horné končatiny, starne rýchlejšie než ostatné partie tela. Dôvod je jednoduchý. Pokožka tváre aj rúk je neustále vystavená často aj náročným vonkajším faktorom. Pokožka na obličaji je omnoho jemnejšia než na rukách a preto dostáva zabrať o čosi viac. Okrem toho, väčšina ľudí nám hľadí do tváre, preto si ihneď nevšimnú starnúce ruky. V prípade, že si nedoprajeme dostatočné množstvo tekutín pravidelne každý deň, riskujeme rýchlejší vznik vrások, pigmentových a stareckých škvŕn. Okrem toho môže pomôcť aj strava bohatá na vitamín C, ktorý podporuje tvorbu kolagénu. Ide o bielkovinu, ktorá sa stará o elasticitu kože. Výhodou kolagénu je, že si ho ľudský organizmus dokáže tvoriť samo. Nevýhoda spočíva v tom, že produkcia kolagénu klesá po dvadsiatom piatom roku života.

Pekné nohy, ale čo tie kolená

Zaujímavé je, že čas sa zvykne negatívne podpísať skôr aj na kolenách a lakťoch oproti iným častiam horných a dolných končatín. Koža je v týchto oblastiach drsná, suchá a často aj viac uvoľnená, než by bolo treba. Výborným pomocníkom v boji proti starnutiu a ovísaniu kože na lakťoch a kolenách je cvičenie. Posilňovanie svalovej hmoty pomáha aj pri napínaní kože. Nestačí, ak zostaneme iba pri fyzickej aktivite. Zhrubnutú kožu si dokážeme zjemniť aj pravidelným natieraním hustými a mastnejšími krémami.

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #pokožka #starnutie pleti