13 najoverenejších nápojov, ktoré vám rýchlo uľavia po majonézovom šaláte. Dvanásty prekvapí, trinásty poteší mužov

Pálenie záhy, bolesti brucha, zvracanie, zápcha i hnačka určite nie sú ničím, čo by ste chceli zažívať cez najkrajšie sviatky roka. Potrápiť môžu najmä starších ľudí, ktorých trávenie už nefunguje úplne stopercentne. Ak sa vám nepodarilo udržať sa na uzde, je tu rýchla pomoc v podobe nápojov, čo pomôžu s trávením.

24.12.2023 06:00
12 receptov na vianočný zemiakový šalát.... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Vianočné sviatky sú čas, keď si všetci doprajeme väčšie množstvo sladkých, ťažkých mastných a slaných potravín a to sa môže odraziť v podobe tráviacich ťažkostí. Pálenie záhy, bolesti brucha, zvracanie, zápcha i hnačka určite nie sú ničím, čo by ste chceli zažívať cez najkrajšie sviatky roka. Ale práve takto sa prejavuje nekontrolovateľné prejedanie sa. Problémom je nielen množstvo jedla, ale aj kombinácia sladkostí, alkoholických nápojov a ťažkých pokrmov.

1. Harmanček

Dobrým pomocníkom pri zažívacích ťažkostiach je tiež harmančekový čaj. Má jemnú lahodnú chuť a upokojuje žalúdočnú stenu pred podráždením. Zároveň výborne dezinfikuje a pôsobí protizápalovo, čím ničí nežiaduce mikroorganizmy v tráviacom systéme. Hravo si poradí tiež s kŕčmi a roztraseným žalúdkom.

2. Repík

Repík lekársky sa osvedčil pri ťažkostiach s riedkou stolicou. Silný nálev s typickou horkou chuťou zabezpečí rýchlu úľavu od častej návštevy toalety. Čaj sa neodporúča sladiť. V prípade, že je príliš horký, zrieďte ho s iným nápojom miernejšej chuti.

3. Šípky

Proti zápalom žalúdka sa osvedčil najmä šípkový čaj. Tlmí zápaly vďaka vysokému obsahu vitamínu C. Odporúča sa piť nesladený.

4. Žihľava

Tráviaci trakt netvorí len žalúdok, ale aj tenké a hrubé črevo. Žihľavový čaj sa používa práve pri ťažkostiach, ktoré sa týkajú hrubého čreva. Zlepšuje posun stolice v čreve a umožňuje rýchlejšie vyprázdňovanie. Odvar z tejto bylinky slúži aj na celkovú detoxikáciu organizmu a reštartovanie zažívania.

5.Mäta

Mätový čaj podporuje tvorbu žalúdočných kyselín a zároveň chráni žalúdok, žlčník aj črevá. Dobre padne aj po sýtejšom jedle na upokojenie.

6. Aníz

Anízový čaj s apije pri zvýšenej plynatosti, proti kŕčom a črevným katarom. V tráviacom trakte pôsobí spasmolyticky.

7. Rozmarín

Čaj pripravený z lyžičky sušených či čerstvých lístkov na šálku vriacej vody veľmi rýchlo upravuje trávenie a pomáha pri nadúvaní. Rozmarín zároveň podporuje činnosť pečene a vylučovanie žlče.

8. Tymian

Jedna z mnohých látok, ktoré tymián obsahuje, tymol, pôsobí na aktívnu peristaltiku čriev. Ide o pohyb, ktorý zabezpečuje, že sa skonzumovaná potrava dokáže prirodzene presúvať zo žalúdka ďalej do čriev, čím sa zamedzí preplneniu samotného žalúdka. Antispazmodické vlastnosti tymiánu zasa pôsobia pri zmiernení črevných kŕčov a nadúvaní.

8. Fenikel

Čaj z feniklových semienok upokojuje a uvoľňuje hladké svalstvo čriev, pôsobí antispazmaticky, zvyšuje pohyblivosť tenkého čreva, a tým napomáha správnemu tráveniu. Má schopnosť stimulovať tok žlče, podporovať krvný obeh do zažívacieho traktu a ako bonus pôsobí dezinfekčne a protizápalovo.

9. Rasca

Čaj za rasce pomáha pri bolestiach brucha, plynatosti a nadúvaní. Podporuje trávenie, napomáha pravidelnému vylučovaniu a celkovo zlepšuje stav čriev. Čaj vám pomôže zbaviť sa plynatosti, vracania, hnačky a iných problémov s trávením.

10. Majorán

Pre svoju vynikajúcu arómu je jeho použitie rozšírené po celom svete. No len málokto vie, že majorán je aj liečivé korenie. Majorán povzbudzuje chuť do jedla, posilňuje a upokojuje žalúdok, preto sa primiešava aj do liečivých čajov.

11. Zázvor

Veľmi obľúbným domácim liekom na žalúdočnú nevoľnosť je aj zázvor, po slovensky ďumbier. Zázvor vynikajúco posilňuje žalúdok, zlepšuje chuť do jedla a podporuje trávenie. Zázvorový čaj si môžete pripraviť aj zo sušeného zázvoru, ktorý sa v našich končinách používa hlavne ako korenie, ale pamätajte na to, že je oveľa silnejší ako čerstvý zázvor, takže na čaj stačí naozaj iba štipka.

12. Kefír

Bohatý jed na vitamíny skupiny B, vápnik, horčík a zinok. Obsahuje množstvo dobrých baktérií a kvasiniek, ktoré priaznivo ovplyvňujú črevnú flóru. Upokojuje žalúdok a môže zmierniť syndróm dráždivého čreva.Pri problémoch s trávením pomôžu aj iné mliečne nápoje , ktoré prešli fermentáciou.

13. Pivo

Tento nápoj pomáha pri tráviacich ťažkostiach s výnimkou, ak ide o podráždený žalúdok. Naopak, ak je žalúdok v poriadku a potrebujete stráviť väčší objem mastného jedla alebo vás trápi neposlušný žlčník, v takýchto prípadoch má hlavné slovo práve pivo. Obsah chmeľu povzbudzuje tvorbu žalúdočných štiav a trávenie mastných jedál.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #trávenie #žlčník #čaj na trávenie