5 kusov denne dokáže znížiť cholesterol aj riziko Alzheimerovej choroby a chrániť srdce a cievy. A lákajú nielen chuťou, ale aj vôňou

Sú vynikajúcim zdrojom viacerých vitamínov a minerálov, preto by nemali chýbať v našom jedálničku počas celého roka.

07.01.2024 06:00
infarkt, srdce, stetoskop, puzzle Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Mandle sa skvele hodia pri príprave viacerých jedál a dobrôt v tomto období. Výborne chutia k rybám, v zeleninovom šaláte, vo voňavom pečive , na tradičnej vianočke alebo napríklad s medom a škoricou ako maškrta pri sledovaní rozprávok. Sušienky a koláčiky z mandľovej múky zasa ocenia ľudia s bezlepkovou diétou.

Mandle sú vynikajúcim zdrojom viacerých vitamínov a minerálov, preto by nemali chýbať v našom jedálničku počas celého roka.

Prísun živín

Konzumáciou mandlí si môžeme zabezpečiť prísun viacerých živín – vitamín A, E, B, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok, draslík, mangán, železo, selén a sodík. ,Prospejú napríklad nášmu mozgu a nervovému systému, pretože obsahujú riboflavín (vitamín B2) a L- karnitín, ktoré podporujú zvýšenie aktivity mozgu , tvorbu nových nervových dráh a tým znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Pre obsah fosforu a vápnika sú mandle výborné pre zdravie našich kostí, zubov a chránia nás pred rizikom vzniku osteoporózy", hovorí Mgr.Blažová z našej Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.

Dobrý a zlý cholesterol

Ak ich zaradíme pravidelne do nášho jedálnička pomôžu nám zvýšiť úroveň lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL) – tzv. „dobrý cholesterol“ – a zároveň znížiť hladinu lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL), tzv. „zlý cholesterol“. Vitamín E pôsobí ako silný antioxidant a chráni nielen našu imunitu, ale znižuje riziko ochorení srdca a v kombinácii s flavonoidmi tvorí ochranu proti poškodeniu cievnej steny. Vďaka prítomnosti dvoch veľmi dôležitých mastných kyselín – linolovej a linolénovej pomáhajú mandle pri znižovaní zápalových procesov.

Stačí 5 denne

Približne 4–5 mandlí denne nám zabezpečí dostatok vlákniny, ktorá je výborná v prevencii zápchy. Najviac nutričných zložiek prijmeme ak ich budeme konzumovať celé spolu s hnedou šupkou. Na priamu konzumáciu využívame tzv. sladké druhy mandlí. Z horkých druhov mandlí sa vyrába mandľový olej, vhodný na ochutenie rôznych pokrmov. Inak sú horké mandle nepoužiteľné kvôli obsahu kyseliny kyanovodíkovej, ktorá je však pri procese výroby oleja odstránená.

Mandle majú blahodarný vplyv aj na našu pokožku , preto sa ich výťažky často pridávajú do kozmetiky a využíva sa ich hydratačný účinok . Ak potrebujeme znížiť svoju hmotnosť, tiež nám vedia byť nápomocné, keďže spôsobujú pocit sýtosti a bránia tak prejedaniu sa.

Mandle považujeme za orechy, avšak ide o semeno mandľovníka, ktoré je ukryté v tvrdom jadre (kôstke). Mandľovníky pochádzajú z oblasti centrálnej a juhozápadnej Ázie , kde divoko rástli popri obchodných cestách. Kultivovali ich už v staroveku, kedy sa postupne rozšírili do krajín okolo stredozemného mora. Aj Rimania s obľubou konzumovali mandle a považovali ich za potravinu podporujúcu plodnosť. Existuje asi 30 druhov mandlí. V súčasnosti je ich najväčším distribútorom Kalifornia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #orechy #mandle