Ako sa krabica od topánok mení na krabicu lásky, koho poteší a čo obsahuje

Čas Vianoc už teraz? Perníky, kozmetika, ale aj ponožky či papuče sú súčasťou obyčajnej krabice od topánok, ktorá vďaka ľuďom dobrej vôle dostáva sviatočný rozmer. Občianske združenie Koľko lásky spúšťa v týchto dňoch zaujímavý projekt. Ako obdarovať opustených starších ľudí skutočne potrebnými a zároveň milými darčekmi hovoria zakladateľky projektu Jana Galatová a Silvia Slobodová.

17.11.2023 06:00
02 foto clanok kolko lasky Foto:
Projekt Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok pokračuje aj v tomto roku. Potešiť seniorov zo zariadení sociálnych služieb a ich opustených rovesníkov môže každý z nás.
debata

Ako vznikla myšlienka vzniku projektu Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

Myšlienka potešiť seniorov žijúcich v zariadeniach pre seniorov nečakaným darčekom, konkrétne krabicou plnou rôznych milých drobností, sa začala v novembri 2018. Vtedy boli naše ambície len na 30 takýchto darčekov, ale osud tomu chcel inak a už v tomto prvom roku sme namiesto 30 darčekov vďaka sile internetu, dobrým ľuďom, na ktorých sme natrafili a našej túžbe potešiť seniorov vyzbierali a rozdali takmer 800 darčekov v krabici od topánok.

Koľko krabičiek lásky ste odovzdali za obdobie od vzniku projektu?

Za prvých 5 rokov trvania nášho projektu sme spoločne s našimi 250 dobrovoľníkmi po celom Slovensku vyzbierali a rozdali viac ako 221-tisíc krabičiek plných lásky. Nie je to pre nás len ohromne vysoké číslo, pre nás sú to šťastné tváre, ktoré sme pri odovzdávaní videli, dojaté oči seniorov a hlavne ich úsmev a vďačnosť. O to viac nás tento výsledok teší a ďakujeme všetkým, ktorým sa naša myšlienka zapáčila natoľko, že sa rozhodli ju podporiť a zapojiť sa.

Čo je krabička lásky, čo obsahuje najčastejšie?

Krabica od topánok obalená v pestrom krásnom vianočnom baliacom papieri tak, aby sa dala otvoriť, skontrolovať a naďalej seniorom používať, napríklad na ponožky, je pripravená z lásky od ľudí pre neznámeho dedka alebo babku tak, akoby ju pripravovali pre niekoho blízkeho, svojich vlastných starých rodičov. Keď ju otvoríte, dýchne na vás láska ukrytá v detailoch a pozornostiach. Naše darčeky sa držia presne stanoveného konceptu (presný návod čo do krabičiek a čo naopak nie nájdete na našom webe www.kolkolasky.sk) a mali by obsahovať niečo sladké (napr. sladké perníky), niečo slané (napr. praclíky), niečo teplé (napr. rakytníkový čaj), niečo voňavé (napr. voňavé telové mlieko), niečo mäkké (napr. mäkké ponožky), niečo na zábavu (napr. krížovky) a predovšetkým niečo od srdca (napr. ručne kreslený pozdrav od detí). Celé rodiny spoločne tieto krabičky pripravujú, niekoľko týždňov vopred premýšľajú, čo by tak ich starých rodičov potešilo, deti kreslia obrázky a spoločne balia a s milým odkazom v krabici odnesú na zberné miesto. To je tá pravá krabička lásky!

Kto sa môže zapojiť do projektu, kde sa môžeme registrovať?

V tejto chvíli na našom webe prebieha registrácia pre školy a školské zariadenia aj firmy, ktoré môžu darčeky pre naše kontaktné osoby zbierať a takisto prebieha registrácia pre všetky zariadenia, v ktorých žijú seniori. Po prvýkrát sme pridali možnosť registrácie aj pre samosprávy, ktoré sa môžu u nás uchádzať o darčeky pre osamelých alebo núdznych seniorov v ich obci či meste. Samozrejme, nevieme nič garantovať, pretože ich obdarovávame až po tom, čo sme obdarovali všetky zaregistrované zariadenia pre seniorov. Avšak v posledných 3 rokoch sa nám to podarilo, tak veríme a dúfame, že tento rok tomu nebude inak a budeme môcť opäť priniesť čaro Vianoc aj do skromných príbytkov seniorov v domácnostiach, ktorí si toho nemôžu veľa dovoliť alebo nikoho nemajú.

Je možné krabičky odovzdať aj osobne?

Krabičky môžete osobne odovzdať na jednom z našich 600 zberných miest po celom Slovensku. Tento zoznam nájdete takisto na našom webe. Prípadne sa ako škola, školské zariadenie alebo firma môžete zaregistrovať a uviesť požiadavku, že chcete s našimi kontaktnými osobami im darčeky odniesť a spestriť deň seniorom milým slovom alebo programom. Priamo do domova bez kontroly krabíc našou kontaktnou osobou pod názvom našej zbierky nie je možné darčeky do zariadení niesť, pretože my ako organizácia nesieme za krabičky zodpovednosť a takisto chceme, aby sme obdarovali čo najviac seniorov. Máme prepracovaný systém, kde sa celoslovensky krabičky posúvajú z miest nadbytkov do miest nedostatku, aby sme aj v skromnejších regiónoch doprali seniorom radosť.

Čo by sa mohlo stať, keby vás ľudia obchádzali pri obdarúvaní?

Ak by nás ľudia obchádzali tak sa stane jednoducho to, že niekde dostanú darčekov niekoľko a inde žiadne. Nehovoriac o kvalite asi 10 % darčekov, ktoré sú nepoužiteľné do daru a nechceme si predstaviť, že si niekto takúto krabičku otvorí, plnú opotrebovaných vecí, reklamných predmetov, vecí po záruke a niekto vedľa nádhernú krabičku lásky. Preto prosíme, verte nášmu systému, dajte nám vedieť, ak chcete ísť do zariadenia s nami, vyjdeme vám v ústrety, ale nenarušujte priebeh zbierky napodobeninami zbierok, ktoré v konečnom dôsledku nikomu neprospievajú.

Ako reagujú seniori, najmä tí opustení, na tieto darčeky? Máte nejaké zaujímavé okamihy, ktoré vás dojali?

Toto záleží od toho, či náš darček dostali po prvýkrát (či už v zariadení alebo doma). Ak ho dostanú po prvýkrát, tak je to až neopísateľná radosť a vďačnosť a rovno sa s nami o veci z krabičiek chcú deliť. Tešia sa zo sladkostí, koštujú a ponúkajú deti okolo. Mnohokrát aj plačú od dojatia, pretože to nečakali a dojme ich, že na nich myslel niekto neznámy. Ak krabičku dostanú seniori, ktorí to už poznajú, tak sa tešia a horia nedočkavosťou, čo budú mať vnútri. Pracovníci zariadení hovoria, že o tom rozprávajú a tešia sa na to celý rok.

Hovorí sa o tom, že darčeky majú svoj osud ešte dlho po sviatkoch. Ako to je?

Potom najbližšie týždne prebiehajú výmenné obchody medzi starkými, kedy menia čo sa komu hodí či nehodí a majú z toho veľkú zábavu. Nakoniec sa vždy každá vec dostane k tomu, kto ju potrebuje. A nehovoríme o vianočnej mágii, ktorá funguje, minimálne u nás. Ako by ste si inak vysvetlili, že pani, ktorej sa deň predtým zlomilo uško na šálke, dostane vysnívanú šálku a ešte s kvietkami! Alebo pán, ktorému sa odtrhli papuče, ich tam má a ešte správnu veľkosť! A raz pani v zariadení úplnou náhodou dostala krabičku, ktorú pripravili jej vnúčatá a odniesli na zberné miesto, kde boli stovky iných krabíc. Toto len krútime hlavou a usmievame sa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #vianočné sviatky #vianočné darčeky