Prichádza chrípkové obdobie, naučte sa, ako jednoducho posilniť vašu imunitu

Pozrite si 7 najlepších tipov na posilnenie imunity. Čo môžete vy sami urobiť, aby ste sa vyhli chrípke a nachladnutiu v jesennom období?

27.10.2023 06:00
zdravá strava, ovocie a zelenina, zdravé potraviny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pozrite si 7 najlepších tipov na posilnenie imunity. Čo môžete vy sami urobiť, aby ste sa vyhli chrípke a nachladnutiu v jesennom období?

1. Diéta a úloha mikroživín

Potraviny majú dôležitú úlohu pri správnom fungovaní obranyschopnosti nášho organizmu. Kľúčovú úlohu zohrávajú mikroživiny, ktoré, hoci sú potrebné v malom množstve, majú obrovský vplyv na naše zdravie. Mikroživiny zahŕňajú rad vitamínov a minerálov, ktoré naše telo nemôže produkovať v dostatočnom množstve, preto ich potrebujeme získať z potravy. Napríklad sa vie, že zinok je nevyhnutný pre tvorbu bielych krviniek. Vitamín C pôsobí ako antioxidant, chráni naše telo pred škodlivými voľnými radikálmi a podporuje funkcie imunitného systému. Selén sa nachádza v orechoch a semenách a pomáha znižovať oxidačný stres v našom tele, čo znižuje aj zápaly oslabujúce imunitu. Napokon vitamín E, obsiahnutý v orechoch a špenáte, pôsobí podobne ako vitamín C, chráni naše bunky pred oxidačným poškodením.

2. Tráviaci systém a obranyschopnosť organizmu

Zdravý črevný mikrobióm významne podporuje zachovanie dobrej imunity. Baktérie v našom tráviacom systéme komunikujú s imunitnými bunkami a pomáhajú im rozpoznať škodlivé patogény a brániť sa proti nim. Rovnováha týchto baktérií je preto kľúčová pre udržanie optimálnej imunitnej funkcie. Fermentované produkty ako jogurt, kefír, kombucha, kimči a kyslá kapusta obsahujú živé kultúry baktérií, ktoré môžu obohatiť našu črevnú flóru. Na druhej strane nadmerné a neopodstatnené užívanie antibiotík môže narušiť rovnováhu črevného mikrobiómu, čo môže oslabiť imunitný systém.

3. Cvičenie je dôležité

Výhody pravidelného cvičenia presahujú často citované výhody, ako je budovanie svalov alebo udržanie hmotnosti Pravidelné cvičenie posilňuje kardiovaskulárne zdravie. Keď naše srdce a krvné cievy fungujú optimálne, efektívne dodávajú kyslík a živiny bunkám vrátane tých v imunitnom systéme. Okrem dodatočného benefitu udržiavania primeranej hmotnosti cvičenie znižuje riziko chronických ochorení, čo zase zabraňuje tomu, aby bol imunitný systém neustále aktivovaný a potenciálne vyčerpaný. Odporúča sa aspoň 150 minút stredne intenzívnej záťažovej aktivity týždenne. To môže byť rozdelené na intervaly v dĺžke 10 až 15 minút. Aktivity ako rýchla chôdza, cyklistika alebo plávanie sú vynikajúcou voľbou. Primárne sa však treba venovať fyzickej aktivite, ktorá vás baví.

4. Príroda posilňuje imunitu. Ako?

Príroda ponúka nielen vizuálny zážitok, ale aj hmatateľné zdravotné výhody. Jednou z nich je zníženie stresu. Upokojujúce účinky prírody pomáhajú znížiť hladiny stresového hormónu. Vysoké hladiny kortizolu totiž môžu potlačiť imunitný systém, čím nás robia náchylnejšími na infekcie. Okrem toho je vonkajšie prostredie, najmä v slnečných dňoch, naším hlavným zdrojom vitamínu D. Keď je naša pokožka vystavená slnečnému žiareniu, syntetizuje tento nevyhnutný vitamín, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v imunitnom zdraví. Vitamín D nielenže posilňuje účinky monocytov a makrofágov – kritických zložiek našej imunitnej obrany – ale tiež znižuje zápaly.

5. Prečo je dôležité mať kvalitný odpočinok

Spánok sa často podceňuje, ale má veľký vplyv na pohodu a zdravie. Počas spánku sa náš organizmus sústreďuje na regeneráciu a opravu buniek, čo je dôležité pre udržanie silnej obranyschopnosti tela. Nedostatok spánku môže viesť k zníženiu produkcie imunitných buniek, čo zvyšuje náchylnosť na infekcie a choroby. Pre dosiahnutie kvalitného spánku by sme mali spať 7 až 9 hodín.

6. Sociálne väzby a ich vplyv na imunitu

V dnešnej rýchlo sa meniacej spoločnosti môže byť ťažké udržiavať sociálne kontakty, ale ich význam pre naše mentálne zdravie je nesporný. Pozitívne sociálne interakcie zmierňujú stres, úzkosť a depresiu, čo priamo koreluje s imunitným systémom. Okrem toho môžete zvážiť zapojenie sa do komunitných skupín alebo on-line fór, kde môžete hovoriť o svojich záujmoch, zveriť sa so svojimi myšlienkami alebo obavami. Takéto sociálne interakcie, aj keď sú virtuálne, môžu prispieť k pocitu spolupatričnosti a podpory.

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #chrípka #nachladnutie