Čo nedokážu diéta a cvičenie, urobí spánok. Ako sa dá chudnúť v noci? Koľko hodín treba spať, aby ste schudli?

Aj ľudia vo vyššom veku dokážu účinne chudnúť. Dokonca bez veľkej námahy a počas spánku. Čo treba robiť, aby si udržali stabilnú hmotnosť alebo zhodili zopár neželaných kilogramov tuku?

12.08.2023 06:00
spánok, senior, nespavosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Metabolizmus, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri chudnutí si dokážu bez extra driny naštartovať aj ľudia vo vyššom veku. V starobe je látková premene lenivejšia, než v mladosti. V podstate ide o zopár návykov, ktoré nemôžu byť jednoduchšie. Stačí sa riadiť „manuálom“ zdravého nočného chudnutia. Na význam regulácie hmotnosti počas nočného odpočinku poukazuje aj nedávna štúdia, ktorú publikoval magazín International Journal of Obesity. Podľa výskumu sa lepší spánok jednoznačne spája so zvýšeným úbytkom váhy, najmä tuku a nižšou mierou obezity.

Čas je rozhodujúci pri rýchlejšom chudnutí

I keď počítanie hodín spánku pôsobí otravne, predsa má čosi do seba. Výskumy ukazujú, že nočný odpočinok, ktorý je kratší ako sedem hodín narušuje fungovanie hormonálneho systému v tele. Chaos v hormónoch sa pretavuje najmä do frekvencie stravovania a výberu jedál. Jednoducho povedané, dostatočne dlhý spánok udržiava hormóny pod kontrolou a zároveň aktivizuje metabolizmus. Výživová expertka Nadia Murdocková upozorňuje, že menej spánku sa rovná väčšej chuti do jedla. „Keď nemáte dostatok odpočinku, máte tendenciu jesť viac jedla. To narušuje fungovanie hormónov. Počas dňa tak môžete pociťovať hlad a môžete túžiť po potravinách, ktoré majú vyšší obsah kalórií z cukrov a tukov,“ hovorí pre eatthis.com odborníčka. Ako ďalej vysvetľuje, telo počas dlhšieho spánku spáli viac kalórií v porovnaní s nočným oddychom, ktorý ledva presiahne päť či šesť hodín.

Cvičiť či nie v noci

Skvelým pomocníkom na naštartovanie chudnutia je aj cvičenie pred spaním. Netreba na to vynaložiť veľkú námahu. Telesné aj duševné napätie odstráni strečing krátko pred uložením sa na lôžko. Časopis Frontiers in Psychology uvádza, že tento spôsob precvičenia tela môže prispieť k lepšiemu krvnému obehu a regenerácii svalov, čo má za následok lepší pocit oddýchnutia a dobrej nálady počas nasledujúceho dňa. „Nenáročný pohyb ako je strečing, môže zvýšiť množstvo spálených kalórií a podporuje pokojnejší nočný spánok,“ hovorí Murdocková. Podľa nej bolo dokonca dokázané, že strečing pomáha znižovať svalové napätie. Ak sme priveľmi vypätí, nadobličky uvoľňujú do tela stresový hormón kortizol, ktorý nie je priateľom štíhlej línie.

Potrebné sú aj zdravé návyky

Pozeranie televízora tesne pred spaním či zaspávanie na gauči v obývačke a nie v spálni neprispievajú k pokojnému spánku a ani k úbytku hmotnosti. Organizácia Sleep Foundation odporúča, aby sme si líhali do postele, ktorá je v tmavej, chladnej a tichej miestnosti. Pokojné prostredie predĺži a skvalitní spánok. Dôležitou podmienkou pre reguláciu váhy nie je, samozrejme, len dĺžka spánku, ale aj jeho kvalita. Spomínaná odborníčka vysvetľuje, že kvalita nočného odpočinku závisí najmä od toho, koľko času strávime v takzvanej REM fáze. REM je skratkou z anglického rapid eye movement a v preklade to znamená rýchle pohyby očí, kedy máme aj viacej snov.

Voda a chudnutie, čo ich spája?

Metabolizmus a chudnutie podporuje celý rad aktivít. Zabúdať však netreba na základnú z nich. Ide o pitie dostatočného množstva vody počas celého dňa. Hoci sa to zdá nepodstatné, popíjanie nealkoholických a nekalorických tekutín cez deň zlepšuje spánok aj spaľovanie energie. Zaujímavé sú výsledky štúdie, ktorá poukázala na súvislosť dehydratácie organizmu a falošného pocitu hladu.

Ukázalo sa totiž, že nedostatočný príjem vody cez deň vyvoláva u ľudí veľkú túžbu po jedle tesne pred spaním. Okrem toho je chabý pitný režim ešte následkom jedného zaujímavého javu. Ak počas dňa pijeme málo vody, telo si ju vyžiada vo večerných či nočných hodinách. V takomto prípade je viac než pravdepodobné, že spánok utrpí častejším vstávaním a chodením na toaletu.

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #dieťa #chudnutie #spánok