Vysoký tlak, cholesterol a ochorenia srdca a ciev pod kontrolou? Vďaka tejto potravine to tak bude, jedzte ju každý deň aspoň polovicu šálky

Jednu z popredných priečok v našom jedálnom lístku si nepochybne zaslúži aj táto potravina. Fazuľa zlepšuje nielen trávenie, ale starším ľuďom so slabším srdcom dodá čosi navyše. O ochranu srdcového svalu sa postará na viacerých úrovniach.

06.09.2023 06:00
fazuľa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Biela, fialová, tmavá, prosto s nepočetne mnohými farbami a tvarmi. Základom každej fazule sú bielkoviny, vláknina, vzácne fytochemikálie, ktorým dovedna asistuje len minimum tuku. Spomínaná potravina patrí do kategórie strukovín, pretože jej semená rastú v strukoch. Do tejto skupiny zaraďujeme aj blízkych príbuzných, a to sóju, hrach, šošovicu, zelené fazuľky, ale aj arašidy, ktoré poznáme pod názvom podzemnica olejná.

Fazuľa sa zväčša nekonzumuje surová, suší sa a používa do polievok, gulášov, omáčok, ale aj ako príloha k mnohým hotovým jedlám. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie a spoločnosti American Heart Association patrí fazuľa medzi najzdravšie potraviny na svete.

Krvný tlak pod kontrolou

Štatisticky najčastejšou príčinou srdcovocievnych chorôb je nepochybne hypertenzia. Ide o vysoký krvný tlak, ktorý má nelichotivé pomenovanie tichý zabijak. Problém je totiž v tom, že spomínané ochorenie sa nemanifestuje príliš okato, ale prichádza pomaly a nenápadne. Podľa prieskumu Health and Nutrition Examination Survey účastníci výskumu, ktorí konzumovali fazuľu mali až o 47 % nižšie riziko zvýšeného krvného tlaku v porovnaní s ľuďmi, ktorí sa jej vyhýbali.

Kontroverzná aminokyselina

Niektoré ďalšie štúdie potvrdzujú, že všetky strukoviny zlepšujú elasticitu krvných ciev. Fazuľa je skvelým zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré chránia srdce na viacerých frontoch. Nechýbajú v nej minerálne látky horčík, draslík a zinok. Vitamíny skupiny B znižujú hladinu aminokyseliny homocysteínu, ktorý spôsobuje poškodenie krvných ciev. Ak je homocysteínu v tele priveľa, spôsobuje zvýšené riziko mŕtvice a srdcového infarktu.

Boj so zápalom

V spomínanej strukovine sa nachádzajú zaujímavé fytochemikálie, spomedzi ktorých žiaria terpenoidy, polyfenoly a antokyány. Kombinácia týchto antioxidantov znižujú oxidačný stres a zápaly, čo je kľúčové v starostlivosti o najdôležitejší orgán nášho tela. Odborníci sa zhodujú, že oxidačný stres a chronický zápal prispievajú k rozvoju srdcových chorôb. Drobné zápaly nie sú problém, ťažkosti prichádzajú až pri ich chronickej forme. V prípade dlhotrvajúceho zápalu sa na poškodených miestach vytvára povlak alebo aj usadeniny cholesterolu, čo vedie k upchávaniu ciev.

Ochráni pred infarktom

Štúdia, ktorá skúmala súvislosť medzi konzumáciou fazule a výskytom kardiovaskulárnych ochorení potvrdila, že polovica šálky fazule denne znižuje riziko vzniku infarktu myokardu až o 38 %. Zaujímavé je, že pri zvýšenej konzumácii fazule už nedochádzalo k navyšovaniu tohto percenta. Najväčším nepriateľom srdca je cholesterol.

Výskumníci zozbierali údaje z viacerých štúdií, ktoré zahŕňali vyše tisícku účastníkov. Takzvaný zlý (LDL) cholesterol klesol pri pravidelnom jedení fazule o 5 % počas šiestich týždňov. Fazuľa obsahuje na sto gramov asi 340 kilokalórií, pričom veľká časť energie pochádza z približne 59 gramov sacharidov, 3 g jednoduchých cukrov, 22 g bielkovín a poldruha gramu tuku. Sto gramov tejto strukoviny má až 16 g vlákniny, žiadnu soľ a asi 10 % vody.

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #fazuľa