Táto vec je nebezpečná, zapríčiňuje problémy s tlakom, infarkt a mozgovú príhodu, nepodceňujte ju, následky môžu byť fatálne

Spoločnosť American Heart Association odporúča v prípade vysokého krvného tlaku dodržiavať návyky zdravého životného štýlu. Hoci sú zápal a vysoký krvný tlak samostatné zdravotné problémy, obidva môžu viesť k ochoreniu srdcového svalu. Pomôcť môže jednoduchá úprava stravy, desiatky minút pohybu týždenne a aj čosi navyše.

09.09.2023 06:00
infarkt, srdce, stetoskop, puzzle Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Podľa National Institutes of Health je zápal normálnou reakciou tela na chorobu alebo zranenie. Objavuje sa vtedy, keď sa v organizme naštartuje imunitný systém a vyšle obranné bunky, aby bojovali proti páchateľovi, ktorý by mohol spôsobiť ochorenie alebo vyliečiť zranenie. Zápal môže mať rôzne formy, akútnu a chronickú.

V prvom prípade sa objavuje, keď sa obranný mechanizmus tela aktivuje, aby sa vysporiadal napríklad s jedom z hmyzu. Ďalším príkladom je chrípka, alebo iné náhle infekčné ochorenia. Akútny zápal sa môže prejaviť napríklad opuchom alebo začervenaním.

Keď sa dlho skrýva

Chronický zápal je skrytý dlhotrvajúci problém a ťažšie si ho môžeme všimnúť, zatiaľ čo spôsobuje problémy v organizme. Trvá zvyčajne mesiace až roky a niekedy je spôsobený chronickými zápalovými poruchami, ako je reumatoidná artritída.

S chronickým zápalom sú spojené kardiovaskulárne ochorenia, zápalové ochorenia čriev, astma, depresia, cukrovka 2. typu, Parkinsonova choroba a niektoré druhy rakoviny. Chronický zápal môže zahŕňať stuhnutosť kĺbov, tráviace problémy, rast tuku na bruchu, zvýšený krvný tlak, podráždenie kože a časté ochorenia.

Sú prepojené, ale ako…

Zápal a vysoký krvný tlak súvisia viac ako sa na prvý pohľad môže zdať. „Vieme, že existuje priama súvislosť medzi zápalom a hypertenziou a srdcovým infarktom a mozgovou príhodou,“ hovorí šéfka Centra športovej kardiológie na Clevelandskej klinike Tamanna Singhová. Výskum ukázal, že zápal môže spôsobiť vysoký krvný tlak, pretože jeho chronická forma vedie k poškodeniu výstelky krvných ciev. „Zápalová reakcia môže viesť k stuhnutosti tepien, ktorá spôsobuje vyšší krvný tlak,“ hovorí Singhová.

Radšej menej soli a alkoholu

Spoločnosť American Heart Association odporúča v prípade vysokého krvného tlaku dodržiavať návyky zdravého životného štýlu. Zahŕňa konzumovanie stravy s nízkym obsahom soli (sodíka), obmedzovanie alkoholu, udržiavanie si správnej váhy a zvládanie stresu. Zápal môžeme znížiť niekoľkými spôsobmi. Jedným z nich je protizápalová strava.

„Čím viac jedla rastlinného pôvodu budeme jesť, tým lepšie. Väčšina rastlinných potravín sú protizápalové,“ vysvetľuje spomínaná odborníčka. Ideálnym jedlom je listová zelenina, celozrnné obilniny, ale aj niektoré menej sladké druhy ovocia, ktoré sú kvalitným zdrojom antioxidantov.

Aj cukry robia problémy, ak je ich veľa

Naopak, zápal spôsobuje konzumácia niektorých druhov potravín. Ide predovšetkým o rafinované cukry, ktoré nájdeme v bielom chlebe, vyprážaných jedlách, slaných nápojoch a rýchlom občerstvení. "Spracované potraviny a polotovary majú veľké množstvo sodíka. Okrem toho, že sodík spôsobuje zadržiavanie vody a vedie k vysokému krvnému tlaku,“ vysvetľuje odborníčka.

Treba trochu pohybu

Podľa American College of Cardiology sa zápal a krvný tlak môžu upraviť aj pravidelným cvičením. Odporúča sa minimálne 150 minút strednej aktivity týždenne, alebo polovicu času intenzívnej týždenne. Pri cvičení sa spaľujú predovšetkým zásoby tuku, ktorý podporuje tvorbu zápalov. Predpokladá sa, že ľudia s vyššou hmotnosťou alebo obezitou, ktorí schudnú môžu rátať s nižšími zápalovými markermi v tele a lepším krvným tlakom.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zápal #krvný tlak #ochorenia srdca