Výskumníci z Oxfordu budú vzdelávať tínedžerov v Afrike

Mnohé univerzity v zahraničí sú známe tým, že sa venujú výskumom a štúdiám, vďaka ktorým môžu pomôcť ostatným. Tieto výskumy môžu byť zamerané na rôzne oblasti a krajiny.

25.01.2019 23:00
deti, afrika, černosi, smäd Foto:
Vďaka projektu Oxfordskej univerzity spolu s ostatnými partnerskými univerzitami sa deti v Afrike budú môcť vzdelávať.
debata

O ťažkých podmienkach ľudí v Afrike sa v médiách často hovorí. Práve žiaci a dospievajúca mládež v Afrike nemá možnosti, ako využiť svoj potenciál, chýba im dostatočné vzdelanie a takmer väčšina z nich prežíva toto obdobie v podmienkach, ktoré si vieme len ťažko predstaviť.

A tak vznikajú rôzne iniciatívy, ktoré sú založené práve na pomoc týmto ľuďom a deťom. Oxfordská univerzita sa tiež venuje rôznym výzvam, projektom a štúdiám. Dlhodobo sa zaoberá aj tým, ako zlepšiť zdravotné a životné vyhliadky mládeže v Afrike.

Rada pre výskum a inovácie Spojeného kráľovstva (UKRI) podporuje túto dlhodobú iniciatívu tiež. Projekt, ktorý vedie spomínaná Oxfordská univerzita, je jedným z 12 individuálnych štúdii, ktoré sa konajú v rámci globálnych výskumov UKRI. Tieto aktivity sú finančne podporované prostredníctvom Globálneho fondu pre výskum (GCRF), ktorý vyčlenil 200 miliónov libier na túto iniciatívu – je to v podstate doteraz najväčšia investícia pre UKRI. Finančná podpora fondu je kľúčovou stratégiou pomoci Spojeného kráľovstva a zaraďuje britský výskum do centra úsilia OSN v rámci riešenia cieľov pre trvalo udržateľný rozvoj.

Úspechy týchto iniciatív (UKRI a GCRF) vedie tím na Oxfordskej univerzite a na Univerzite v Kapskom Meste spoločne s partnermi z univerzít v Afrike (Južný Sudán, Konžská demokratická republika, Lesotho a Tanzánia).

V chudobe a bez vzdelania

Oxfordská univerzita poukazuje práve na to, koľko tínedžerov v Afrike bude v budúcnosti znášať ťažké podmienky. Predpokladá sa, že v Afrike bude do roku 2050 doma až pol miliardy tínedžerov. Aj napriek tomu, že dnes majú mladí ľudia veľký potenciál, práve títo tínedžeri bude v čase dospievania čeliť ťažkej chudobe, násiliu, nízkemu vzdelaniu a tiež zlému zdravotnému stavu.

Úlohou tímu z univerzít je pomôcť dosiahnuť tínedžerom ich ciele, sny – to, čo by chceli dosiahnuť v živote. Výskumní pracovníci z Oxfordu (z odboru sociálnej politiky a intervencie, tropickej medicíny a Blavatnikovej školy vlády, angličtiny, ekonomiky a psychiatrie) budú spolupracovať s medzinárodnými partnermi, vrátane UNDP a UNICEF a Svetovej zdravotníckej organizácie, rovnako tak s vládami v celej Afrike, ale i darcami a mimovládnymi organizáciami a tiež s mladými ľuďmi. Spoločne budú identifikovať a testovať celý rad kombinácií služieb z rôznych odvetví – zdravotníctva, vzdelávania, sociálnych a hospodárskych odvetví. Všetky informácie z týchto oblastí sa budú snažiť kombinovať tak, aby mohli tínedžerom v Afrike ponúknuť najlepšie príležitosti na vedenie lepšieho a bezpečnejšieho života.

O čom hovoríme v praxi? Napríklad to znamená aj to, že tínedžeri sa naučia prevencii malárie, zvýšia si obchodné zručnosti, ale rovnako tak hovoríme aj o prevencii násilia a mnohých vzdelávacích aktivít.

Mladí si zaslúžia to najlepšie

„Mali sme šťastie, že dlhé roky pracujeme s vládami v celej Afrike, agentúrami OSN a darcami. Chcú pomôcť dospievajúcim dosiahnuť ciele trvalo udržateľného rozvoja, je to však hlavná výzva, pokiaľ ide o fiškálne zdroje a znižujúcu sa globálnu pomoc. Cieľom tohto projektu je uspokojiť ich potreby: určiť, aké jednoduché kombinácie služieb sú nákladovo efektívne na zlepšenie zdravia, vzdelávania, zamestnanosti a bezpečnosti. Adolescenti v Afrike si zaslúžia najlepšie informácie a najlepšie príležitosti,“ hovorí profesorka sociálnej práce z Oxfordskej univerzity Lucie Cluverová.

V najbližších piatich rokoch budú globálne výskumné strediská UKRI spolupracovať s vládami, medzinárodnými agentúrami, mimovládnymi organizáciami a komunitnými skupinami v rozvojových krajinách. Medzi tieto regióny patrí Afrika, Južná Amerika, juhovýchodná Ázia a Karibik, kde budú pracovať na riešení a poskytovaní kreatívnych a udržateľných riešení špecifických spoločenských problémov jednotlivých regiónov.

A to nie je ani zďaleka všetko. Jednotlivé centrá sa zamerajú na niektoré najväčšie svetové výzvy, ktoré sa týkajú zlepšenia ľudského zdravia a podporu rodovej rovnosti a sociálnej spravodlivosti pri posilňovaní ekologických systémov a biodiverzity na pevnine a v mori. Medzi ďalšie témy projektu patrí vytváranie poľnohospodárskej udržateľnosti a podpora väčšej odolnosti voči prírodným katastrofám. Celkovým cieľom tejto práce je urobiť svet bezpečnejším, zdravším a prosperujúcim.

Zdroj: ox.ac.uk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #rozvojové projekty #Oxfordská univerzita