Zápis do prvej triedy: ako vybrať dobrú školu

Rodič alebo zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť do základnej školy každé dieťa, ktoré do konca augusta dovŕši šesť rokov.

27.03.2019 06:00
základná škola, dievča, žiačka Foto:
Veľa o škole napovie aj počet detí, ktoré z nej odchádzajú na osemročné gymnáziá.
debata

Zápisy prebiehajú od začiatku do konca apríla. Rodič môže dieťa zapísať v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt. Ak však pre svoje dieťa vyberie inú základnú školu, môže dieťa prihlásiť aj tam. Pozor však, zákon síce povoľuje dieťa zapísať na inú základnú školu ako v mieste bydliska, ale musí s tým súhlasiť jej riaditeľ a dieťa do školy prijať. Rodičia, ktorí uvažujú o škole v inej lokalite, by si preto už teraz mali overiť, či daná škola prijíma aj žiakov, ktorí bydliskom neprináležia do jej obvodu. Ak získajú súhlas, nič im nebráni sa s dieťaťom na zápis vybrať práve tam. Do úvahy treba vziať aj to, že daná škola nemusí dieťaťu vyhovovať. Výber školy z dôvodu, že „teraz je v móde“, sa nemusí vyplatiť. Domov zo školy bude chodiť nespokojné dieťa, čo sa môže samozrejme odraziť na jeho študijných výsledkoch. Na čo teda treba prihliadať pri výbere školy?

„Zamerajte sa na vybavenosť školy, pedagogický zbor a aktivity školy. Dôležitá je kvalita pedagógov a výučby a ich ďalší rozvoj od chvíle, keď začali učiť. Vzdelávajú sa? Snažia sa ísť s modernými trendmi? Zistite si zloženie pedagogického zboru a pýtajte si referencie na jednotlivých učiteľov,“ radí dlhoročná pedagogička Ľubica Janáková. Čo sa týka vybavenosti, vhodné podmienky na výučbu detí predstavujú podľa pedagogičky svetlé a vzdušné priestory. Zariadenie a celkový vzhľad školy vypovedá o tom, ako veľmi sa pri výzdobe a zariaďovaní interiéru myslelo na deti a nakoľko je to priestor „len“ pre učiteľov. Pri osobnej návšteve si všímajte vybavenie, ale aj prostredie. Veľa vám prezradí aj to, či pri výučbe panuje v škole ticho alebo počuť, že deti na niečom spoločne pracujú. Pýtajte sa na vzdelávací program školy, na to, čo považuje vedenie a učitelia vo výučbe za dôležité. Zhodnoťte, či bola atmosféra ústretová.

Množstvo technológií či didaktických pomôcok v škole nehrá až takú zásadnú úlohu, dôležitejší je spôsob ich využitia. Nedostatok moderných pomôcok môže škola nahrádzať exkurziami, spoluprácou s okolím alebo pozývaním odborníkov. „Nezabudnite si preveriť či má škola vlastnú telocvičňu alebo jedáleň,“ upozorňuje Janáková. Všímajte si aj úspechy školy, zistite do akých projektov a súťaží sa zapája, aké diplomy, ocenenia a certifikáty získala, aká je spolupráca s miestnou komunitou aj s firmami. Informujete sa na ponuku doplnkových aktivít, krúžkov, ako aj na fungovanie takzvanej školskej družiny.

Veľa o škole napovie aj počet detí, ktoré z nej odchádzajú na osemročné gymnáziá. Základnej škole s kvalitným programom nezvyknú deti „utekať“ vo vysokom počte. Pýtajte sa aj na úspešnosť detí na prijímacích pohovoroch na osemročné gymnáziá a stredné školy.

„Rodičom radím myslieť pri výbere aj na polohu školy. Dieťa by malo mať možnosť pohybovať sa v okolí školy bezpečne a takisto by mala byť čo najbezpečnejšia cesta do školy a späť. Škola blízko bydliska ušetrí čas pri ranných presunoch, rodičia by mali zvážiť, či nebudú pri ceste do školy musieť riešiť napríklad dopravné zápchy,“ radí pedagogička.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #základná škola #zápis do prvého ročníka #prvá trieda