Určite ho máte doma. Bežný, voľne dostupný liek môže nebezpečne poškodiť srdce. Aj nízke dávky spôsobujú problém

Nový výskum amerických vedcov odhaľuje, že aj nízke dávky paracetamolu, ktoré sa považujú za bezpečné, môžu mať nepriaznivý vplyv na srdce. Štúdia ukazuje, že tento bežne užívaný liek proti bolesti môže zmeniť proteíny v srdcovom tkanive, čo môže viesť k potenciálnym zdravotným komplikáciám.

17.04.2024 12:00
lekárka, zákazníčka, rozhovor, lekáreň Foto:
Ilustračné foto.
debata (23)

Doktorka Gabriela Rivera z Kalifornskej univerzity v Davise uviedla pre The Sun, že ich výskum odhalil, že pravidelné užívanie acetaminofénu v dávkach považovaných za bezpečné môže viesť k zmene viacerých signálnych dráh v srdci. Štúdia tiež ukázala, že paracetamol ovplyvňuje viac ako 20 rôznych signálnych dráh, čo je viac, ako sa predpokladalo.

Tieto zistenia vedú k otázkam o vhodnosti dlhodobého užívania paracetamolu a poukazujú na potrebu zvážiť jeho užívanie v najnižšej možnej účinnej dávke a na čo najkratšiu dobu. Priemerný Brit užíva 70 tabliet paracetamolu ročne, čo zdôrazňuje potenciálny rozsah tohto problému.

Paracetamol je často považovaný za bezpečný liek, avšak štúdia naznačuje, že predávkovanie ním je jednou z najčastejších príčin návštev na pohotovostných oddeleniach v Spojenom kráľovstve. Každoročne sa tam dostaví približne 100 000 ľudí kvôli účinkom tohto lieku.

Výskum sa tiež zameriaval na účinky paracetamolu pri nižších dávkach, ktoré sú bežné v každodennom užívaní. Skupine myší podávali ekvivalent 500 mg paracetamolu denne, čo je množstvo, ktorého sa dospelý človek zvyčajne užíva. Po siedmich dňoch sa u myší pozorovali významné zmeny v hladinách proteínov v srdcovom tkanive, čo naznačuje potenciálne riziko srdcových problémov.

Dlhodobé užívanie stredných až vysokých dávok paracetamolu môže spôsobiť srdcové problémy v dôsledku oxidačného stresu alebo nahromadenia toxínov v tele. Aj keď naše telá majú obvykle mechanizmy na odstránenie týchto toxínov, dlhodobé a opakované užívanie paracetamolu môže zvýšiť riziko ich hromadenia.

Doktorka Rivera zdôraznila, že aj keď bolo toto skúmanie vykonané na myšiach, je nevyhnutný ďalší výskum na ľuďoch, aby sa presne určili účinky paracetamolu na srdce.

Táto štúdia vzbudzuje dôležité otázky ohľadom bezpečného užívania paracetamolu, najmä pre osoby vo veku 60 a viac rokov. Je dôležité, aby sa starší ľudia oboznamovali s potenciálnymi rizikami spojenými s týmto bežným liekom a konzultovali so svojím lekárom ohľadom vhodného užívania a alternatívnych možností liečby bolesti.

Aká je odporúčaná dávka paracetamolu?

  • Paracetamol prichádza vo forme tabliet, kapsúl, sirupu, ktorý prehltnete, prášku, ktorý pridáte do vody a čapíka.
  • tableta – 500 mg alebo 1 g
  • kapsula – 500 mg
  • sirup, ktorý prehltnete (perorálny roztok) – 120 mg, 250 mg alebo 500 mg v 5 ml
  • prášok, ktorý pridáte do vody a vypijete
23 debata chyba
Viac na túto tému: #liek #srdce #paracetamol