Aj jablká majú svoje Ferrari

Aj v konzumácii ovocia vládne móda. Najzreteľnejšie to vidno v pestovaní jabĺk. V kurze sú opäť niektoré staré, zabudnuté odrody alebo, naopak, novinky, ktoré prekvapia farbou a úplne novou chuťou.

21.03.2011 14:03
jablko, jablká, ovocie, kiku Foto:
Pestovatelia jablka Fuji Kiku 8 tvoria elitný klub, smú ho pestovať len ovocinári s vysokým pestovateľským štandardom.
debata

K návratu starých a tvorbe nových odrôd pomáha na jednej strane výskum zameraný na hľadanie najcennejších vlastností jabĺk, niekedy náhoda a, samozrejme, aj snaha pestovateľov a obchodníkov ponúknuť komerčne zaujímavý tovar.

Staré odrody alebo tzv. klubové odrody jabĺk sa podobne ako prestížne modely áut dorábajú v limitovaných množstvách. Chuťová výnimočnosť a vzhľadová atraktívnosť ovocia nie sú zadarmo. Spotrebiteľ si za ne musí priplatiť. Rozdiel v cene nebýva malý – neraz sú tieto jablká oproti bežným odrodám drahšie aj o 30 percent.

Na Slovensku sa už niekoľko rokov pestuje a predáva japonské jablko Fuji, pomenované podľa posvätnej hory Japoncov. Spotrebiteľov zaujalo zvýšeným obsahom cukru. Kupujú si ho ľudia, ktorí milujú sladké jablká. Pred dvadsiatimi rokmi sa do Japonska vybral na skusy taliansky ovocinár Alois Braun z Južného Tirolska. „Keď sa Braun dostal do sadov vysadených odrodou Fuji, objavil strom, ktorý mal oveľa krajšie vyfarbené plody ako pôvodná odroda. Namiesto nevýraznej sivočervenej farby mali jablká sýtejšie farby a po obvode plodu mali výrazné pásiky. Braun zahryzol do jablka a prekvapila ho mimoriadna sladkosť. Svoj objav pomenoval ako Fuji Kiku 8,“ približuje jedno z najtrendovejších jabĺk Martin Dokupil, manažér ovocinárskeho družstva Bonum.

Braun sa postaral nielen o to, že Fuji Kiku 8 sa rozšírilo z Ázie do Európy, ale stanovil presné, tzv. klubové, pravidlá pre pestovanie tejto odrody. Fuji Kiku 8 smú pestovať len ovocinári s vysokým pestovateľským štandardom. Pôvodne japonské jablko má hneď niekoľko zvláštností.

Odroda, ako pripomína Martin Dokupil, patrí k najneskoršie dozrievajúcim. Jabloň nerodí veľa plodov, ale tie, ktoré dozrejú, stoja zato. Nielen pre svoj pásikavý zovňajšok, ale aj sladkosť. „Fuji Kiku 8 zbiera slnečnú energiu vari najdlhšie spomedzi ostatných odrôd. Hoci plod dlho visí na strome až do príchodu prvých mrazov, dužina sa nestáva sypkou. Je krehká, šťavnatá. To je dôvod, prečo sa toto jablko dobre predáva.“

Celosvetová produkcia Kiku Fuji 8 nie je veľká. Vyprodukuje sa nejakých 16–tisíc ton. Pestujú ho všetky vyspelé ovocinárske krajiny a už dva roky aj slovenskí ovocinári. Necelá desiatka z nich získala exkluzivitu rodiny Braunovcov. Tí si do klubu Fuji Kiku 8 vyberajú len najlepších pestovateľov na svete. Okrem dodržiavania agrotechniky sa jablko odlišuje spôsobom balenia i celkovej prezentácie. Na pulte je neprehliadnuteľné cenou i svojím zovňajškom.

Sú však aj jablká, ktorých vzhľad nie je práve najvábivejší, ale dobre sa predávajú, k takým patrí napríklad Kanadská reneta, ktorá sa na Slovensku pestovala ešte v časoch Rakúsko–Uhorska. Táto odroda sa znova vrútila do sadov, určite nie pre svoje hrdzavé sfarbenie, ale pre kyslastú chuť a mäkkú dužinu.

„Hoci si Kanadská reneta už našla fanúšikov aj medzi slovenskými pestovateľmi, prakticky všetka produkcia ide na vývoz, a to do Talianska,“ hovorí Martin Dokupil. Jablko tam má svoj kruh spotrebiteľov, osobitne medzi vekovo staršími spotrebiteľmi. Získalo si ich práve svojou mäkkou dužinou.

Pestovanie jabĺk sa podobne ako móda po kruhu vracia k svojim začiatkom. Hľadajú sa pôvodné, na Slovensku napríklad krajové odrody, ktoré už takmer zmizli zo sadov. Spravidla sú odolnejšie ako nové šľachtenia a majú aj niektoré už zabudnuté chuťové vlastnosti. Zároveň sa objavujú malé série klubových noviniek ako Modi, Kamzi, Cameo, Pink Lady, ktoré poskytujú úplne nový chuťový zážitok. Ovocie je nielen zdravé, ale aj krásne.

debata chyba