Na plytvanie nemáme čas. Ako šetriť vodou a elektrinou?

Ceny energií rastú. Nikoho to neprekvapí ani nepoteší. Zvlášť dnes, v časoch koronovej krízy. Ako môžete stlmiť dopad vyšších cien a klimatickej zmeny?

15.10.2021 08:00
dlaň, životné prostredie, ekológia, veterná... Foto:
Stručne a jasne platí, že alfou a omegou dneška je šetrenie, či už zdrojov energie, surovín a celkovo životného prostredia.
debata (6)

Odborníci však už dávno pred ňou upozorňovali, že zásoby energií nie sú nekonečné. Doktor František Simančík z Ústavu materiálov a mechaniky strojov Slovenskej akadémie vied poukázal veľmi presne na to, čo nás čaká. "Zhruba pred dvesto rokmi objavili ľudia pod zemou ‚energetickú špajzu‘. Začali ju s chuťou vyjedať, pričom radikálne stučneli, približne z jednej miliardy na dnešných sedem. V domnienke, že zásob vhodnej energie je dosť, zleniveli v hľadaní alternatív a venovali sa viac vlastnému komfortu.

Špajza sa však postupne vyprázdňuje a následky nášho prejedania zanechávajú v okolí také silné stopy, že ak sa zavčasu nespamätáme a znova nezačneme usilovne pracovať, radikálnemu ‚chudnutiu‘ sa nevyhneme. A možno je aj neskoro. Naše správanie treba preto okamžite prehodnotiť, pričom technický pokrok ešte vždy poskytuje dobré predpoklady na to, aby sme za uspokojivé pohodlie nemuseli v budúcnosti zaplatiť privysokú cenu," zaznelo z jeho úst na prednáške.

Ruka v ruke so zdrojmi energií, ich využívaním a (ne)šetrením nimi, sa do popredia dostala aj ekológia. Ich logické prepojenie je čoraz naliehavejšou témou, ktorá sa dotýka každého. Svetová banka napríklad uviedla, že klimatické zmeny môžu o necelých tridsať rokov spôsobiť vnútorné vysídlenie vyše 200 miliónov ľudí. Ak sa ľudstvo nespamätá a nezačne znižovať množstvo emisií, čaká nás vytvorenie nových ohnísk migrácie, budeme bojovať s nedostatkom vody, zníži sa produkcia plodín a pocítime aj ďalšie nepriaznivé dopady.

rodina, dom, solárne panely, dom budúcnosti Čítajte viac Koľko míňajú domácnosti na elektrinu, plyn a teplo? Za rastúce ceny energií si ešte priplatia

Stručne a jasne platí, že alfou a omegou dneška je šetrenie, či už zdrojov energie, surovín a celkovo životného prostredia. Začať môže každý doma, rozumným hospodárením s vodou, so spotrebou elektriny, plynu, alebo trebárs v obchode, keď sa pri nákupe zaobídeme bez igelitových vreciek. Ďalšou možnosťou je zapojiť sa do zálohovania PET fliaš a plechoviek od začiatku budúceho roka. Alebo dôkladne dbať na triedenie odpadu v domácnosti. Na plytvanie už nemáme čas.

Odborníci sa zhodujú, že musíme prehodnotiť súčasné spôsoby výroby i spotreby a odpady premeniť na ďalej využívané produkty. Nezaobíde sa to, samozrejme, bez veľkých zmien – nových technológií, služieb, postupov. Povedané inak, ak sa na takéto zmeny neodhodláme, nebudeme sa vedieť vyrovnať s negatívnymi dopadmi zmenenej klímy.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #energetika #ekológia #plytvanie #šetrenie energiou #ako ušetriť #tipy do domácnosti