Pokračovanie článku: Ako sa dostať do kúpeľov?

Koľko sa platí za kúpele?

Pacient si spolu s kúpeľnou liečbou dohovorí i kvalitu ubytovania a stravovania, ktorú vyžaduje, alebo ktorú mu môže kúpeľné zariadenie poskytnúť. Za ubytovanie a stravovanie počas kúpeľnej liečby, pri ochoreniach označených ako skupina B v indikačnom zozname, platí 5,00 eura za deň v I. a IV. štvrťroku a 7,30 eura v II. a III. štvrťroku, ak je ubytovanie v štandardnej izbe – čo znamená len veľmi jednoduché vybavenie v 2-lôžkovej izbe so spoločným sociálnym zariadením. Kúpeľný podnik oznámi poistencovi ceny za jeden deň pobytu a špecifikuje kvalitu ubytovania, prípadne ďalšie poplatky. Pri kúpeľnej liečbe ochorení zaradených v indikačnom zozname v skupine A platí pacient poplatok 1,70 eura denne (prvý a posledný deň sa počíta ako jeden deň).

Oslobodení od tohto poplatku sú nositelia najmenej striebornej Janského plakety, oslobodené sú deti do troch rokov a ich sprievodca a ľudia v hmotnej núdzi (potrebné je potvrdenie príslušného sociálneho úradu). Oslobodenia od úhrady poplatku neplatia pre indikácie v skupine B.

Za čo sa ešte platí?

Podľa zákona č. 582/2004 o miestnych poplatkoch kúpeľné zariadenia vyberajú od ubytovaných hostí pre príslušné obce daň z ubytovania. Jeho výšku stanovujú obce všeobecným záväzným nariadením. Spravidla je jeho výška cca 1 euro za deň pobytu. Obce majú možnosť (nie povinnosť) oslobodiť od vyberania dane z ubytovania niektoré osoby. Napríklad nevidomých občanov, osoby do 18 rokov, osoby s preukazom ŤZP a študentov. Tieto výnimky sú zverejnené vo všeobecnom záväznom nariadení obce. Kúpele nerozhodujú o týchto výnimkách. Vhodné je vopred sa informovať o výške a podmienkach vyberania uvedenej dane z ubytovania.

Do akého termínu musí poistenec absolvovať kúpeľnú liečbu?

Lehoty, dokedy môže poistenec absolvovať kúpeľnú liečbu, sú uvedené pri jednotlivých indikáciách. V prípade, že pri indikácii nie je uvedená lehota, kúpeľnú liečbu je potrebné absolvovať do jedného roka odo dňa vystavenia návrhu. V schválenom návrhu a v oznámení o schválení kúpeľná liečba adresovanom poistencovi zdravotná poisťovňa uvádza lehoty absolvovania kúpeľnej liečby.

Je možné absolvovať kúpeľnú liečbu aj bez schváleného návrhu?

V takom prípade je poistenec samoplatiteľ, nemá nárok na úhradu ani prípadnú refundáciu nákladov kúpeľnej liečby z verejného zdravotného poistenia. Poistenec sa rozhodne, či kúpeľnú liečbu absolvuje na péenke, ako neplatené voľno, alebo dovolenku.

Zdroj: zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti, zdravotné poisťovne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpeľný pobyt