„Obzvlášť v letnom období, ktoré sa spája s vyššími teplotami či cestovaním, môžete významne znížiť riziko ochorení z potravín dodržiavaním niekoľkých jednoduchých zásad. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) najdôležitejšie zásady prevencie spracovala do takzvaných Piatich kľúčov k bezpečnejším potravinám,“ radí MUDr. Katarína Kromerová zo Sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia ÚVZ SR.
Päť kľúčov k bezpečnejším potravinám podľa odporúčaní WHO:
1. Udržiavajte čistotu
• Umývajte si ruky pred manipuláciou s potravinami a často aj počas prípravy jedla.
• Umývajte si ruky po použití toalety.
• Umývajte a čistite všetky plochy a zariadenia používané na prípravu jedál.
• Chráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami.
Prečo? Aj keď väčšina mikroorganizmov nespôsobuje choroby, nebezpečné mikroorganizmy môžeme nájsť v pôde, vode, u zvierat i u ľudí. Tieto mikroorganizmy sa prenášajú rukami, na utierkach a náradí, predovšetkým na doskách na krájanie a aj ten najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla a vyvolať choroby spôsobené jedlom.
2. Oddeľujte surové potraviny a uvarené pokrmy
• Oddeľte surové mäso, hydinu a morské živočíchy od ostatných potravín.
• Používajte oddelené náradie a pomôcky, ako napr. nože a dosky na krájanie pre manipuláciu so surovými potravinami.
• Uskladňujte jedlo v nádobách – obaloch, aby ste zabránili kontaktu medzi surovinami a pripravenými jedlami.
Prečo? Surové potraviny, predovšetkým mäso, hydina a morské živočíchy, ako aj ich šťavy, môžu obsahovať nebezpečné mikroorganizmy, ktoré sa môžu prenášať na ostatné potraviny počas prípravy jedál a skladovania.