Obdobnými otázkami o materiáloch, ktoré prichádzajú do kontaktu s potravinami, sa dlhodobo zaoberajú odborníci z Národného referenčného centra a laboratória pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami zriadené v Regionálnom úrade verejného zdravotníctva so sídlom v Poprade.
„Pri dlhodobom uskladnení PET fliaš pri vysokých teplotách, ale hovoríme o období 6 mesiacov a viac, môže dochádzať k migrácii antimónu alebo k migrácii acydaldehydu alebo k migrácii ftalátov,“ vysvetľuje Mgr. Ing. Milada Syčová, MPH, vedúca Národného referenčného laboratória pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami.
Migrácia uvedených látok sa však na zdraví neprejaví hneď, ale až po rokoch. Odborníčka Milada Syčová preto odporúča priebežne znižovať možné dlhodobé zdravotné riziká nasledujúcimi spôsobmi:
- prekryte fľašu napr. uterákom, aby slnečné lúče nepôsobili priamo na balený nápoj,
- nevystavujte balené nápoje prostrediu, kde sa môžu prehrievať, na obdobie dlhšie ako jeden až dva dni,
- ak si robíte zásoby balených vôd, uskladňujte ich v chladnom tmavom prostredí (napr. v pivnici alebo v garáži),
- rešpektuje označenie na plastových obaloch a výrobkoch, ktoré prichádzajú do kontaktu s potravinami, aby bolo ich používanie správne a bezpečné.
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR