TASR správu prevzala z webovej stránky úrady a agentúry AFP. Desať potvrdených nitrozamínov je karcinogénnych a genotoxických.
Karcinogénne látky môžu spôsobiť rakovinu a genotoxické môžu byť príčinou zmien v genetickom kóde, píše EFSA. Do potravín nie sú pridávané zámerne, môžu sa však vytvárať v procese ich prípravy a spracovania.
Nebezpečné látky boli objavené v rôznych typoch potravín ako sušené mäsové výrobky, spracované ryby, kakao, pivo a ďalšie alkoholické nápoje. Tiež v priemyselne spracovanej zelenine, cereáliách, mlieku a mliečnych výrobkoch, nakladaných, fermentovaný či korenených jedlách.
roveň nitrozamínov v potravinách predstavuje zdravotné riziko pre všetky vekové skupiny v EÚ, uviedol doktor Dieter Schrenk z EFSA.
Experti so svojimi zisteniami oboznámia Európsku komisiu, ktorá bude s úradmi v jednotlivých členských krajinách EÚ komunikovať o opatreniach potrebných na kontrolu rizika.
Úrad ESFA odporúča konzumovať vyváženú stravu so širokou škálou rôznych potravín s cieľom znížiť množstvo konzumácie nitrozamínov.