Prvým dôležitým krokom je vybrať si pri nákupe plody čerstvé a nepoškodené. Pozor aj na miešanie niektorých druhov ovocia a zeleniny. Možno netušíte, no napríklad jablká patria medzi tzv. „kazičov“. Urýchľujú dozrievanie ostatných plodov, preto je vhodné ich skladovať samostatne. Ak ale potrebujete, aby nejaké ovocie či zelenina dozreli, dajte jablká do ich blízkosti. Miešať pri skladovaní sa neodporúča ani cesnak a cibuľa. Ak ich uložíte do spoločného priestoru, začnú im klíčiť výhonky a stanú sa nepoužiteľnými.
Ovocie a zelenina preferujú pri uskladnení suché prostredie. Pri vysokej vlhkosti môžu niektoré plody rýchlo splesnivieť. Pri izbovej teplote by sa mali skladovať aj papriky, uhorky a paradajky.
Najlepším priateľom niektorých druhov zeleniny je tma. Platí to pre cesnak a cibuľu. Ak nemáte dostatočne tmavý priestor, využite papierové vrecko, do ktorého vyrežete diery, aby ste zabezpečili prúdenie vzduchu. Zemiaky by nemali byť pri skladovaní vystavené priamemu slnku. Nielen že začnú hniť, ale môžu sa stať potenciálne toxickými. Preto im viac vyhovuje uskladnenie na suchom tmavom mieste. Ak k zemiakom pridáte jedno-dve jabĺčka, udržia si dlhšie čerstvosť.
Čítajte viac Plesne, baktérie, kvasinky? Ako sa kazia potravinyA ako je to s dátumom spotreby? Dátum minimálnej trvanlivosti je iba odporúčaním a upozorňuje, dokedy si produkt zachová pôvodnú kvalitu. Aj keď po dátume trvanlivosti môže potravina čiastočne zmeniť pôvodnú chuť, vôňu či konzistenciu, nemusí to zdraviu ublížiť. Ide o prípady, keď je výrobok skladovaný v odporúčaných podmienkach a nemá porušený obal. „Aj preto môžu spotrebitelia naraziť u niektorých predajcov na zľavnené potraviny, ktoré sú po dátume minimálnej trvanlivosti. Predajca však musí takýto tovar ponúkať oddelene od ostatného a musí upozorniť, že je po dátume minimálnej trvanlivosti,” zdôrazňuje Eduarda Hekšová, riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest.
Po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti je na vás, aby ste daný výrobok otestovali – najlepšie pomocou vašich zmyslov. Nie je obal nafúknutý? Nevykazuje príznaky plesnivenia? Akú má konzistenciu? Ako vonia? Ako chutí? Pokiaľ je v poriadku, malo by byť bezpečné potravinu skonzumovať.
Treba si uvedomiť, že každá potravina môže mať odlišný dátum minimálnej trvanlivosti. „Ovsené vločky neodporúčame skladovať dlhšie ako dva mesiace po uplynutí dátumu spotreby. Naopak, cestoviny, múka či ryža vydržia bez rizika pre zdravie až rok po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti," komentuje Hekšová. Dátum minimálnej trvanlivosti sa týka aj chladených produktov. Ak zabudnete na jogurt v chladničke, môžete ho bez obáv zjesť aj päť dní po uplynutí dátumu spotreby.
Na niektorých potravinách dátum spotreby budete hľadať márne. Ide najmä o čerstvú zeleninu a ovocie, ale aj víno, soľ či ocot. „Pri týchto potravinách nemá výrobca povinnosť časovo dátum použiteľnosti ohraničiť. To však neznamená, že sa výrobok nemôže pokaziť,“ dodáva Eduarda Hekšová.