Žijeme v náročných pandemických časoch, aj v nich však každý potrebuje jesť a bez zeme a poľnohospodárov to jednoducho nejde. Aj oni sú v prvých líniách a budú v nich vždy, aj keď sa pandémia pominie. Sú na začiatku každého jogurtu, syra, chlebíka či ovocia, ktoré si kúpime v obchode. Hoci sa už roky pasujú s nezáujmom i odmietaním u tých, ktorým by malo najviac záležať na tom, aby sme mali dostatok kvalitných potravín a aby tí, ktorí ich dorábajú, mohli slušne existovať. V mnohých krajinách to pochopili už dávno, u nás, hoci máme výbornú zem, polohu i fundovaných odborníkov, sa poľnohospodári, namiesto reálnej pomoci napríklad v podobe dotácií, boja, že skrachujú.
O tom, že v rôznych krajinách majú rôzne požiadavky na kvalitu potravín, nepochybuje asi nikto. Mnohí sa už neraz presvedčili, že síce lacno nakúpili, ale zle pochodili, či už s nekvalitným mäsom, nahnitým ovocím alebo plesnivým pečivom. Potravinové škandály s mäsom plným antibiotík či baktérií, používaním soli na cesty do jedál a mnohé ďalšie vždy postavia verejnosť do pozoru, no za nejaký čas vyšumia, zabudne sa, opäť začne hrať prvé husle cena a kvalita potravín ustupuje do pozadia.
Domáci pestovatelia, výrobcovia, producenti a ďalší zainteresovaní už roky hovoria, že to naše, doma vyrobené, je najkvalitnejšie. Celý výrobný proces, takrečeno od záhrady po obchod kontrolujeme lepšie ako v iných krajinách, prvovýrobcov, spracovateľov, dopravcov, sklady i predajne. Navyše, slovenské produkty a výrobky necestujú tisícky kilometrov, takže na rozdiel od tých privážaných aj z druhého konca sveta sú určite čerstvejšie. Aj preto by domáce produkty zo záhrad a polí mali byť tým prvým, čo si v obchode vyberieme. Nielen občas, ale vždy.