Na potraviny si posvieti semafor

Od januára budúceho roka má začať platiť novela zákona o potravinách, ktorá zavádza tzv. Potravinový semafor.

29.03.2021 11:00
semafor Foto:
Potravinový semafor bude v podobe informačného systému, prihlasovanie výrobkov do neho však nebude povinné.
debata

Podľa predkladateľa návrhu, poslanca Patricka Linharta, pomôže spotrebiteľom nakupovať potraviny podľa vlastných preferencií. Okrem toho má prispieť k podpore a k propagácii domácich kvalitných surovín a výrobkov a napomôcť k zníženiu počtu ľudí, ktorí trpia rôznymi zdravotnými ťažkosťami spôsobenými nesprávnymi stravovacími návykmi.

Potravinový semafor je register potravín, ktorý bude spravovať Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR). Poslanec si od jeho zavedenia do praxe sľubuje aj skoncovanie s podvodnými praktikami, napríklad s prebaľovaním mäsa, ovocia, zeleniny, alebo s deklarovaním krajiny pôvodu potravín, pretože tú veľakrát nevedia zistiť ani kontrolné orgány.

Kedy bude zelená

Potravinový semafor bude v podobe informačného systému, prihlasovanie výrobkov do neho však nebude povinné. Budú v ňom informácie o cieľovej skupine spotrebiteľov, o samotnej potravine a jej výrobcovi. Zákazníci sa dozvedia stupeň a spôsob spracovania potraviny, jej zloženie, kvalitu a politiku kvality, produkčný systém a pôvod, ale aj certifikačný systém a požiadavky na bezpečnosť pri jej výrobe.

Aplikácia semafora v mobile pomôže zákazníkovi na základe jeho vlastných nastavených kritérií vyhodnotiť, či je ten ktorý produkt pre neho vhodný. Môže to napríklad pomôcť ľuďom s potravinovými intoleranciami, tým, ktorí nechcú konzumovať potraviny s vysokým obsahom cukru, soli či éčok, uprednostňujú biopotraviny a podobne. Po naskenovaní produktu spotrebiteľ uvidí, či vybraný produkt jeho kritériá spĺňa a má preňho "zelenú“.

Kritériá, spôsob hodnotenia a prezentáciu potravín, ktoré budú v Potravinovom semafore zaregistrované, vypracuje ministerstvo pôdohospodárstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #semafor #kvalitné potraviny