Osoby s ŤZP dostanú nové preukazy, nahradiť môžu súčasné. Ako bude vyzerať preukaz ŤZP a aké výhody zavedie?

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny oznámilo novinku. Ťažko zdravotne postihnuté osoby dostanú európske preukazy.

21.03.2024 12:01
invalidný vozík, auto, ťzp, invalid Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako informoval štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš, zavádzať sa bude európsky preukaz pre ťažko zdravotne znevýhodnených občanov a európsky parkovací preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím. Pre ľudí to však nebude znamenať žiadne dodatočné náklady, preukazy budú vydávané do 90 dní od požiadania bez poplatkov a nebude s nimi spojená ani žiadna dodatočná administratíva.

Každý kto vlastní preukaz ŤZP bude mať nárok aj na európsky preukaz pre osobu so zdravotným postihnutím. „V praxi to znamená, že každý európsky občan, ktorý príde na Slovensko, bude mať všetky výhody ŤZP ako našinec. A zas naopak výhody ŤZP bude mať Slovák, ktorý vycestuje do európskej krajiny. Výhody tam bude mať také, aké daná krajina ponúka,“ vysvetlil štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Braňo Ondruš.

Európsky preukaz ŤZP bude mať formu a podobu nášho občianskeho preukazu, ktorý bude obohatený QR kódom. „Doplníme ho aj písmenom A, z anglického assistance, čo znamená, že bude určený aj pre tých, ktorí majú prideleného asistenta,“ dodal Ondruš. Vzhľadom na to, že preukaz bude mať údaje uvedené v angličtine a v národnom jazyku, teda v slovenčine, bude možné preukaz používať v celej EÚ. QR kód bude mať tiež európsky parkovací preukaz spolu so základnými údajmi o jeho držiteľovi. „QR kód bude zároveň potvrdením, že preukaz je pravý. Stretávali sme sa totiž pomerne často s falšovaním týchto preukazov. Podobný problém bol aj v iných členských krajinách,“ vysvetlil štátny tajomník.

Dva nové preukazy, chce zaviesť Brusel a mali by slúžiť na podporu mobility. Najskôr ich ale musí ešte formálne odhlasovať europarlament. Rezort práce plánuje v rámci ich zavedenia novelizovať príslušný zákon. Úrady práce by mali začať následne vydávať tieto preukazy najneskôr v januári 2026. Štát to bude stáť približne 300-tisíc eur.

zväčšiť Nové Európske preukazy pre ŤZP. Foto: EK
original-1E23E82A-41F8-4AB8-88A4-1106634C401A Nové Európske preukazy pre ŤZP.

Smernica EÚ nehovorí len o plastových kartičkách,ale aj o digitálnej podobe kartičky. Predbežná predstava ministerstva práce je, že by išlo o štátnu aplikáciu podobne ako v prípade napríklad covidpasov. Občan si teda stiahne jednoduchú aplikáciu do mobilného telefónu.

Kartičky bude štát vydávať zadarmo a bez administratívy. Zákon nebude prikazovať ľuďom vymeniť si súčasný preukaz ŤZP za európsky. Stále zostáva v platnosti národný preukaz. Ak si občan vybaví Európsky preukaz ten nahradí národný, ktorý môže používať aj tu.

Cieľom je zabezpečiť, aby sa osoby so zdravotným postihnutím mohli voľne pohybovať po celej EÚ. Zriadený bude aj národný kontaktný bod, ktorý bude riešiť aj problémy napríklad v zahraničí.,

O aké preukazy ide?

  • Preukaz EÚ pre osoby so zdravotným postihnutím

Uvedený preukaz bude slúžiť ako potvrdenie zdravotného postihnutia vo všetkých krajinách EÚ.

Držiteľom zabezpečí tento preukaz rovnaký prístup k osobitným podmienkam a preferenčnému zaobchádzaniu kdekoľvek v EÚ.

Osobitné podmienky budú platiť pri využívaní verejnej dopravy, účasti na kultúrnych podujatiach a návštevách múzeí, rekreačných a športových centier, zábavných parkov a ďalších zariadení.

Môžu mať napríklad takúto formu:

  • voľný vstup,
  • znížené vstupné,
  • prednostný prístup,
  • osobná asistencia,
  • pomôcky pre mobilitu.

Európsky preukaz bude dopĺňať národné preukazy osôb so zdravotným postihnutím, ktoré budú naďalej udeľovať vnútroštátne orgány na základe vlastných kritérií.

  • Európsky parkovací preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím

Vylepšenou verziou tohto preukazu sa zaručí využívanie parkovacích miest a zariadení vyhradených pre osoby so zdravotným postihnutím vo všetkých krajinách EÚ. Nahradí národné parkovacie preukazy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŤZP #preukaz osoby s ťažkým zdravotným postihnutím #preukaz ŤZP