Máte oznam, že vám Slovenská pošta alebo iná doručovateľská služba nedoručila zásielku? Pozor, môže ísť o podvod, nič na ich výzvu neplaťte

Podvodné textové správy, ktoré sa objavujú v poslednom čase, vytvárajú predovšetkým dojem, že sú zasielané doručovateľskými spoločnosťami, napríklad Slovenskou poštou.

24.08.2023 11:20
sms správa, komunikácia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Spotrebiteľská organizácia dTest upozorňuje na množiace sa podvodné praktiky, ktoré majú za cieľ vylákať peniaze spotrebiteľov na základe manipulatívnych telefonátov, e-mailov či textových správ. Podvodníci sa často vydávajú za iný subjekt v snahe obohatiť sa a využívajú rafinované taktiky a bizarné príbehy. Na čo si dať pozor a ako podvodníkom nepodľahnúť?

Podvodné textové správy, ktoré sa objavujú v poslednom čase, vytvárajú predovšetkým dojem, že sú zasielané doručovateľskými spoločnosťami, napríklad Slovenskou poštou.

„Správa najprv informuje, že spoločnosť nemohla doručiť očakávaný balíček – nezastihla adresáta, bola uvedená neplatná adresa alebo bola zásielka zo zahraničia pozastavená kvôli nezaplatenému colnému poplatku a ďalej vyzýva na otvorenie vloženého odkazu za účelom žiadosti o náhradné doručenie. Po rozkliknutí odkazu stránka nabáda spotrebiteľov na zadanie platobných údajov, čím sa spotrebiteľa snaží pripraviť o jeho peniaze na bankovom účte,“ vysvetľuje Eduarda Hekšová, riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest a dopĺňa: „Podobne podvodníci postupujú aj pri rozosielaní e-mailov. Tu sú navyše informácie doplnené o logo či grafiku dotknutej doručovateľskej služby, čo správe dodáva dôveryhodnosť a spotrebiteľa môže ľahko zmiasť.“

Podvodné telefonáty

dTest zaznamenal aj aktivitu podvodníkov – telefonistov. Volajúci v takom prípade často vystupujú ako banka a snažia sa príjemcu hovoru uviesť do omylu, že prišlo ku krádeži jeho platobných údajov alebo k zablokovaniu jeho účtu. Cieľom podvodníkov je vylákať skutočné bankové údaje alebo číslo platobnej karty. „Podvodníci sa spoliehajú na moment prekvapenia a snažia sa vyvolať obavu zo straty finančných prostriedkov. Bohužiaľ, ľudia v strachu zo straty peňazí často podľahnú a povedia informácie, ktoré si za normálnych okolností starostlivo strážia,“ upozorňuje Eduarda Hekšová.

Praktiky podvodných telefonistov však často zahŕňajú aj na prvý pohľad bizarné scenáre. „V Česku sme sa stretli s prípadom, kedy telefonista presviedčal volaného, aby na overenie identity či platby urýchlene zakúpil napríklad voucher na nákup tovaru či služieb a obratom oznámil kódy, ktoré sú na voucheri uvedené. Takéto konanie má však opäť jediný cieľ – obohatiť sa na úkor volaného. Dá sa predpokladať, že s niečím podobným sa môžu stretnúť aj slovenskí spotrebitelia, preto by mali byť opatrní,“ dopĺňa Eduarda Hekšová z dTestu.

Ako sa ubrániť podvodným správam, mailom či telefonátom?

Kto vás kontaktuje?

Dbajte na to, aby sa vám osoba, ktorá s vami komunikuje, predstavila a povedala názov inštitúcie, ktorú zastupuje. Informáciu si prípadne nechajte aj zopakovať.

Existuje dôvod, prečo vás kontaktuje?

Objednali ste si tovar, očakávate zásielku, nebola vám autorizovaná platba? Ak nie, doručovatelia či banka spravidla nebudú mať veľa dôvodov vás kontaktovať, buďte preto nedôverčiví a neoznamujte svoje citlivé údaje.

Prevezmite iniciatívu, pýtajte sa

Opýtajte sa volajúceho, ako informácie zistil, snažte sa overiť akými informáciami volajúci disponuje. Volajúci tvrdí, že vás s balíčkom nezastihol na vašej adrese? Opýtajte sa na názov ulice, kde vás nezastihol a podobne.

Dávajte si pozor na nezrovnalosti v oznamovaných informáciách

Všímajte si nezrovnalosti v hovore volajúceho, podvodníci sa vo svojom vlastnom príbehu môžu ľahko zamotať. V takom prípade rýchlo zistíte, že hovor môžete ukončiť.

Skôr, ako zavoláte späť na zmeškaný hovor, skúste číslo vyhľadať pomocou internetového vyhľadávača

Ak neočakávate hovor z neznámeho čísla, identitu volajúceho môžete skúsiť zistiť vyhľadaním telefónneho čísla na internete. Jednoducho je možné nájsť aj weby, kde si používatelia vymieňajú svoje skúsenosti s konkrétnymi volajúcimi, resp. s telefonátmi, ktoré boli iniciované z konkrétneho telefónneho čísla.

Informujte úrady či políciu

Aj keď podvodníka včas odhalíte, nenechajte si to pre seba a oznámte vašu skúsenosť polícii. Pokiaľ ide o menej závažné previnenie volajúceho, napríklad nevyžiadané či obťažujúce marketingové telefonáty, kontaktujte Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb alebo môžete podať podnet cez stránku nevyziadanevo­lania.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #podvodníci #Kuriér