Pozor na známu kozmetiku. Hygienici varujú: má v sebe kvasinky, baktérie a plesne

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili kontrolné orgány v Nemecku, v Írsku, vo Francúzsku, v Rumunsku, v Litve a v Taliansku. Vzhľadom na voľný pohyb tovaru v rámci Únie nie je možné potvrdiť ani vylúčiť, že výrobky v upozorneniach sa môžu nachádzať aj na trhu v Slovenskej republike.

05.03.2024 15:21
kozmetika, nebezpečná kozmetika, žena, líčenie Foto:
Pozor na nebezpečnú kozmetiku.
debata

Upozornenie sa týka tých výrobkov, ktorých identifikačné údaje sú identické s hlásením v systéme RAPEX (rovnaký názov, výrobná dávka a pod.)

Denne sú do systému Safety Gate/RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) prijímané upozornenia od vnútroštátnych orgánov v EÚ/EHP o nebezpečných nepotravinových výrobkoch nájdených na trhu v jednotlivých členských štátov, informuje Úrad verejného zdravotníctva.

Účasť členských štátov v systéme je povinná. Tieto upozornenia ako aj bližšie informácie o nebezpečných nepotravinových výrobkoch zverejňuje Európska komisia na webovom sídle Safety Gate. Informácie sú dostupné vo všetkých jazykoch EÚ.

názov: Effetto seta – šampón
značka:...
názov: Aqua Light – šampón
značka: PANTENE...
+29názov: Dove Body Firm Décolletté – spevňujúci...

Vzhľadom na voľný pohyb tovaru v rámci Únie nie je možné potvrdiť ani vylúčiť, že výrobky v upozorneniach sa môžu nachádzať aj na trhu v Slovenskej republike. Z tohto dôvodu úrady verejného zdravotníctva vykonávajú kontrolu týchto výrobkov v SR.

V hláseniach majú byť uvedené informácie na identifikáciu daného výrobku, napr. názov výrobku, značka, typ, výrobná dávka, čiarový kód, krajina pôvodu, zodpovedná osoba, popis výrobku a pod. Konkrétne hlásenie sa týka konkrétneho výrobku t.j. vyššie uvedené identifikačné údaje musia byť identické (rovnaký názov, výrobná dávka a pod.)

zväčšiť Nebezpečné výrobky Foto: ÚVZ
nebezpecne vyrobky 1 Nebezpečné výrobky
debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #kozmetika #ÚVZ #nebezpečná kozmetika