6 dôvodov, prečo uzavrieť stavebné sporenie práve teraz

Aj keď úrokové sadzby na hypotékach v poslednej dobe nepredvídateľne stúpali, nemusí nás to v tejto dobe odradiť od dlhodobého plánovania vlastného bývania. Našťastie tu je rokmi overená možnosť stavebného sporenia so stabilnými úrokovými sadzbami a podporou štátu, ktorú je možné od januára získať ešte jednoduchšie.

04.04.2024 00:00
PSS, pr, nepouzivat

„Svoje prvé vlastné bývanie som si mohla dovoliť zabezpečiť takmer hneď po skončení vysokej školy aj vďaka tomu, že mi moji rodičia darovali k promóciám stavebné sporenie uzatvorené na moje meno,“ začína svoj príbeh pani Evka.

„Roky systematicky šetrili, navyše aj spĺňali podmienky na získanie štátnej prémie a tak mi tento ich darček uľahčil vstup do môjho samostatného života. Výška úrokov hypoték do roka 2022 postupne klesala až na historické minimá. Posledné 2 roky však úroky hypoték nepredvídateľne stúpali k číslam, kde boli pred rokmi. Aj pre mňa ako laika v odbore financií bolo čerpanie stavebného úveru so zvýhodnenými a najmä stabilnými úrokovými sadzbami jasnou voľbou a veľkou výhodou. Tento rok končí strednú školu moja dcéra, preto som sa rozhodla uzatvoriť jej ešte do maturít stavebné sporenie a pripraviť jej tak lepšie možnosti na ceste k samostatnému bývaniu. Áno, túžim jej darovať rovnaký darček, aký mi pred rokmi venovali moji rodičia. Keď mi moja poradkyňa v oblasti stavebného sporenia zhrnula výhody, prečo sa ho oplatí založiť hneď, rozhodla som sa ich v niekoľkých bodoch vysvetliť aj svojmu manželovi a ten s uzatvorením sporenia súhlasil. Tu je mojich šesť dôvodov, prečo neváhať.“

Snimka obrazovky 2024-03-14 151313, pr, nepouzivat

1. Zodpovedná príprava nielen na vlastné bývanie

Na vlastnej skúsenosti som zistila, že stavebné sporenie je výborným spôsobom zodpovednej prípravy na bývanie. Umožňuje nielen získať, ale aj zrekonštruovať a zlepšovať svoje bývanie, podporuje teda sny v rôznych životných situáciách, v ktorých sa v budúcnosti budeme nachádzať my alebo naše deti.

2. Sami sa rozhodujeme, koľko sporíme

Koľko peňazí budeme do sporenia vkladať aj s akou frekvenciou si určujeme sami a môžeme sa tak prispôsobovať aktuálnym rodinným finančným príjmom a výdavkom.

3. Získanie výhodného stavebného úveru

Uzatvorením zmluvy o stavebnom sporení máme možnosť v budúcnosti využiť aj stavebný úver, ktorý môžeme využiť na financovanie svojho bývania alebo bývania svojich detí.

4. Istota nemennej úrokovej sadzby

Úrokové sadzby na hypotékach sú v súčasnosti príliš vysoké a stále sa menia. Preto je najväčšou výhodou stavebného úveru istota fixnej a nemennej úrokovej sadzby až do jeho úplného splatenia. Mesačná splátka úveru sa tak nezmení počas celej doby jeho splácania.

5. Možnosť získať štátnu prémiu každý rok

Stavebné sporenie je typ sporiaceho produktu, ku ktorému nám na bývanie môže prispieť aj štát. A tento rok je to omnoho výhodnejšie, pretože stačí ročne vložiť už len 1000 eur. Minulý rok to totiž bolo až 2800 eur. Navyše výška štátnej prémie tak môže dosiahnuť až 7 % z ročného vkladu, maximálne však 70 eur ročne. Je to výrazný nárast oproti minulému roku a naše úspory na bývanie tak môžu rásť ešte rýchlejšie. O prémiu neprídete ani keď si uzatvoríme zmluvu v druhej polovici roka. Za prvý rok sporenia získame polovicu štátnej prémie, teda maximálne 35 eur. Štátna prémia sa pripisuje klientovi na účet stavebného sporenia raz ročne a nepodlieha dani z príjmov.

6. A k tomu percentá navyše, ak si uzatvoríme stavebné sporenie s úrokovým bonusom

PSS, Prvá stavebná sporiteľňa v súčasnosti ponúka k produktu mojeSPORENIE aj akciu so zvýhodnenou úrokovou sadzbou až 4 % ročne na všetky vklady zrealizované v tomto roku. Ak si klient uzatvorí zmluvu o stavebnom sporení s úrokovým bonusom, k základnej úrokovej sadzbe získa aj percentá navyše.

Úročenie vkladov:

v roku 2024 4 % p. a.

v roku 2025 3 % p. a.

v roku 2026 2 % p. a.

v ďalších rokoch 1 % p. a.

Bonus bude na zmluvu o stavebnom sporení pripísaný po 6 rokoch sporenia. Ak chceme z úrokového bonusu získať čo najvyššie zhodnotenie odborníci nám odporúčajú v roku 2024 vykonať čo najvyšší možný vklad, pretože tieto vklady budú v roku 2024 úročené až 4 %.

odkaz
PSS mojesporenie, pr, nepouzivat
chyba