93,80 eura od ministerstva práce. Minister Erik Tomáš ide pomáhať ďalším príspevkom aj ľuďom nad 50 rokov. Kto má nárok?

Úrady práce ponúkajú poradenstvo ako získať prácu pre desaťtisíce znevýhodnených ľudí. Poradenstvo bude poskytované bezplatne, pričom každý účastník projektu bude mať možnosť získať finančný príspevok na cestovné a stravu v maximálnej výške 93,80 eur

25.02.2024 06:00
rokovanie vlády, PVV, Erik Tomáš Foto: ,
Minister práce, rodiny a sociálnych vecí SR Erik Tomáš.
debata (4)

Znevýhodnení a mladí uchádzači o zamestnanie majú možnosť získať kvalitné odborné poradenstvo, ktoré im pomôže uplatniť sa na trhu práce. Na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny sa môžu zapojiť do národného projektu Individualizovaný a komplexný prístup so zameraním na poradenské činnosti. Poradenstvo bude poskytované bezplatne. Každý účastník projektu bude mať okrem toho možnosť získať finančný príspevok na cestovné a stravu v maximálnej výške 93,80 eur.

Podpora mladých

Cieľom tohto národného projektu je prispieť k zvýšeniu zamestnania znevýhodnených a mladých ľudí bez práce, k zvýšeniu ich konkurencieschop­nosti na trhu práce a k zlepšeniu ich zručností pre riadenie vlastnej kariéry. Prvá samostatná akcia tohto projektu zameraná na mladých ľudí bola spustená začiatkom februára. V týchto dňoch je spustená druhá akcia projektu, tentokrát zameraná na vybrané skupiny znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. „V prvej časti tohto poradenského projektu sme sa zamerali na podporu mladých ľudí, v druhej časti rozširujeme podporu aj na ľudí s rôznymi znevýhodneniami. Je to ďalší krok k systematickému a komplexnému boju s nezamestnanos­ťou,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Účastníci sa v priebehu siedmich až štrnástich poradenských stretnutí zamerajú na vytvorenie individuálneho plánu, ktorý im na základe ich silných stránok, nadobudnutých zručností a predstáv o budúcom povolaní pomôže lepšie sa uplatniť na trhu práce. Okrem toho získajú zručnosti a praktické skúsenosti pri hľadaní práce a ďalšie informácie, ktoré im pomôžu zvýšiť šance na uplatnenie. Na každom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny sú k dispozícií kvalifikovaní odborníci, ktorí budú s účastníkmi projektu nacvičovať napríklad pracovný pohovor či prípravu kvalitného životopisu.

Ľudia nad 50 rokov

Druhá akcia projektu je určená znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, t.j. ľuďom nad 50 rokov, pričom úrady práce evidujú viac ako 50-tisíc takýchto uchádzačov o zamestnanie. Ďalšou skupinou sú napr. uchádzači o zamestnanie najmenej dvanástich po sebe nasledujúcich mesiacov, takýchto je viac ako 70-tisíc na Slovensku. Viac ako 56-tisíc ľudí s nižším ako stredným odborným vzdelaním sa uchádza o prácu a môžu sa prihlásiť do tohto projektu. Najväčšiu skupinu ľudí, ktorým by takýto projekt mohol pomôcť sú ľudia, ktorí najmenej dvanásť kalendárnych mesiacov pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie nemali pravidelne platené zamestnanie a nevykonávali alebo neprevádzkovali samostatnú zárobkovú činnosť dlhšie ako šesť po sebe nasledujúcich mesiacov. Je ich takmer sto tisíc.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #minister práce #Erik Tomáš