Máte nárok na kúpeľnú liečbu? Kedy vám ju zaplatí poisťovňa + Indikácie, kontraindikácie a potrebné vyšetrenia

Čo všetko treba urobiť, aby vám zdravotná poisťovňa schválila kúpeľnú liečbu? Asociácia slovenských kúpeľov ponúka tieto praktické rady.

27.02.2024 06:00
žena, dôchodci, kúpele Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kto môže absolvovať kúpeľnú liečbu

Kúpeľná starostlivosť je ústavnou zdravotnou starostlivosťou. Musí jej predchádzať ambulantná zdravotná starostlivosť alebo hospitalizácia. V zdravotnej dokumentácii pacienta musia byť záznamy o uvedenej poskytnutej zdravotnej starostlivosti. Nie je možné predpísať kúpeľnú starostlivosť pri prvých príznakoch ochorenia, ako prvú zdravotnú starostlivosť.

Kto mi kúpele vypíše a kto pošle návrh poisťovni

Primárne vypisuje poukaz na kúpeľnú starostlivosť lekár špecialista, ale podľa platného zákona vám môže poukaz vypísať aj všeobecný lekár pre dospelých alebo všeobecný lekár pre deti a dorast na základe nálezu príslušného lekára špecialistu. To platí pre všetky indikácie. V indikačnom zozname je uvedený pri každej diagnóze príslušný lekár špecialista. Lekár špecialista môže vypísať návrh aj bez všeobecného lekára. Lekári špecialisti vypisujú návrhy na kúpeľnú liečbu pacientom, ktorých majú v dispenzárnej starostlivosti, pretože odborne manažujú poskytovanú ambulantnú zdravotnú starostlivosť.

Ktoré vyšetrenia budem potrebovať

Podmienkou pre schválenie návrhu na kúpeľnú liečbu revíznym lekárom zdravotnej poisťovne je, že sú potrebné všetky zákonom predpísané klinické a laboratórne vyšetrenia, pričom nesmú byť staršie ako tri mesiace. Treba ich povinne uviesť v návrhu na kúpeľnú liečbu s dátumom ich uskutočnenia. Pacienti vo veku nad 70 rokov musia mať okrem toho v návrhu na liečbu uvedené aj výsledky interného vyšetrenia.

Čo sa deje s mojím návrhom po jeho podaní

Návrh na kúpeľnú liečbu pacient doručí poštou alebo osobne do pobočky svojej zdravotnej poisťovne. Revízny lekár zdravotnej poisťovne schvaľuje návrh na kúpeľnú liečbu. Nesprávne vyplnený návrh vráti na doplnenie alebo ho zamietne, ak nespĺňa zákonom stanovené kritériá. Zamietnutie návrhu musí revízny lekár vykonať s príslušným odôvodnením. Návrh na kúpeľnú liečbu, ktorý spĺňa zákonom stanovené kritériá, musí zdravotná poisťovňa schváliť.

Ako postupovať, keď poisťovňa kúpele schváli

Zdravotná poisťovňa vám oznámi schválenie kúpeľnej liečby a kúpeľné zariadenie, v ktorom môžete kúpeľnú liečbu absolvovať. V zozname kúpeľných zariadení sú tie, s ktorými má daná poisťovňa zmluvný vzťah, a len tie, ktoré majú oprávnenie liečiť pacientov s daným konkrétnym ochorením. Po oznámení si už vy dohodnete s kúpeľným zariadeným dátum nástupu, prípadne ďalšie detaily. Môžete si dohodnúť aj kvalitu ubytovania a stravovania, ktorú vyžadujete a kúpele vám ju môžu poskytnúť.

Prečo mi kúpele neschválili?

Okrem toho, či je návrh vyplnený správne a v súlade so zákonom, či sú priložené všetky potrebné lekárske správy a vyšetrenia, posudzuje poisťovňa aj ďalšie kritériá. Napríklad či sa poistenec skutočne lieči na ochorenie, na ktoré mu bola navrhnutá kúpeľná liečba a či je indikácia v čase posudzovania platná.

Návrh je schválený. Dokedy musím do kúpeľov nastúpiť?

Lehoty, dokedy môže poistenec absolvovať kúpeľnú liečbu, sú uvedené pri jednotlivých indikáciách. V prípade, že pri indikácii nie je uvedená lehota, kúpeľnú liečbu je potrebné absolvovať do jedného roka odo dňa vystavenia návrhu. V oschválenom návrhu a v oznámení o schválení kúpeľná liečba adresovanom poistencovi zdravotná poisťovňa uvádza lehoty absolvovania kúpeľnej liečby.

Koľko budem za kúpele platiť?

Zdravotné poisťovne hradia kúpeľnú starostlivosť v celom rozsahu alebo čiastočne. V prípade indikácií zaradených v kategórii A máte hradené všetky lekárske úkony, procedúry, ubytovanie aj stravu. V prípade indikácií zaradených v kategórii „B“ máte hradené všetky lekárske úkony a procedúry, no ubytovanie a stravu si hradíte sami.

Podľa nariadenia vlády SR za služby (teda ubytovanie a stravovanie) počas kúpeľnej liečby, pri indikáciách skupiny B platíte 4,98 eura za deň v I. a IV. štvrťroku a 7,30 eura za deň v II. a III. štvrťroku, ak je ubytovanie v štandardnej izbe. To znamená veľmi jednoduché vybavenie v 2-lôžkovej izbe so spoločným sociálnym zariadením. Kúpele vám oznámia ceny za jeden deň pobytu a špecifikujú kvalitu ubytovania, prípadne ďalšie poplatky.

Pri kúpeľnej liečbe ochorení zaradených v indikačnom zozname v skupine A platíte poplatok 1,66 eura denne, pričom prvý a posledný deň kúpeľnej liečby sa počíta ako jeden deň. Od tohto poplatku sú oslobodení nositelia najmenej striebornej Janského plakety, deti do troch rokov a ich sprievodca, a tiež ľudia v hmotnej núdzi (potrebné je potvrdenie príslušného sociálneho úradu). Uvedené oslobodenia od úhrady poplatku neplatia pre indikácie v skupine B.

Čakajú ma ešte nejaké iné poplatky?

Podľa zákona o miestnych poplatkoch kúpeľné zariadenia vyberajú od ubytovaných hostí pre príslušné obce daň z ubytovania. Jej výšku stanovujú obce všeobecne záväzným nariadením. Spravidla je jej výška cca 1 euro za deň pobytu ubytovaného hosťa. Obce majú možnosť (nie povinnosť) oslobodiť od vyberania dane z ubytovania niektoré osoby. Napríklad nevidomých občanov, osoby do 18 rokov, osoby s preukazom ZŤP a študentov. Tieto výnimky sú zverejnené vo všeobecne záväznom nariadení obce. Kúpeľné zariadenia nerozhodujú o týchto výnimkách. Vhodné je sa vopred informovať o výške a podmienkach vyberania uvedenej dane z ubytovania.

Ako často môžem požiadať o kúpele cez poisťovňu?

V jednom kalendárnom roku môžete absolvovať kúpeľnú liečbu iba raz, pri niektorých diagnózach raz za dva roky. Pri stavoch po úrazoch či po operáciách je kúpeľná liečba možná len raz, a to pre váš konkrétny stav. Ak máte pochybnosti, opýtajte sa odborného lekára alebo sa informujte vo vašej poisťovni. Pri ochoreniach, kde je absolvovanie kúpeľnej liečby limitované do určitého dátumu (napríklad do 12 mesiacov od operácie), je dôležité nastúpiť na liečbu pred uplynutím tohto termínu.

<PRX>Zdravotné poisťovne, všeobecní lekári aj špecialisti vám poskytnú indikačný zoznam pre kúpeľnú starostlivosť. Z neho sa dozviete, či máte nárok na kúpeľnú liečbu hradenú zdravotnou poisťovňou. Zoznam kontraindikácií vám zasa ukáže, kedy treba kúpele odložiť.

<A> Návrh na kúpeľnú starostlivosť vypisuje lekár špecialista uvedený v tabuľkovej časti indikačného zoznamu pre kúpeľnú starostlivosť alebo lekár poskytujúci všeobecnú ambulantnú starostlivosť pre dospelých alebo poskytujúci všeobecnú ambulantnú starostlivosť pre deti a dorast na základe nálezu príslušného lekára špecialistu. Kúpeľnú starostlivosť možno opakovať jedenkrát v kalendárnom roku len na základe odporúčania lekára špecialistu v príslušnom špecializačnom odbore, ak v indikačnom zozname nie je uvedené inak. Na vystavenie návrhu na kúpeľnú starostlivosť sú potrebné určité vyšetrenia, pozrite si ich zoznam a ďalšie potrebné náležitosti návrhu.

Čo ešte treba vedieť pri podávaní návrhu

  1. Súhrn výsledkov klinických a laboratórnych vyšetrení, ktoré navrhujúci lekár uvedie v návrhu, nesmie byť starší ako tri mesiace, pričom každé vyšetrenie musí obsahovať aj dátum jeho uskutočnenia a musí umožňovať, aby mohla byť naordinovaná kúpeľná starostlivosť už v prvý deň pobytu, nie až po vykonaní doplňujúceho vyšetrenia.
  2. Pred nástupom na kúpeľnú starostlivosť musí ošetrujúci lekár potvrdiť aktuálny zdravotný stav pacienta z hľadiska vylúčenia možnej kontraindikácie. Potvrdenie nesmie byť staršie ako 14 dní.
  3. Návrh na kúpeľnú starostlivosť musí byť podpísaný a doručený príslušnej zdravotnej poisťovni najneskôr šesť týždňov pred uplynutím doby indikácie.
  4. Ak poskytovateľ kúpeľnej starostlivosti nemôže z objektívnych dôvodov zabezpečiť absolvovanie kúpeľnej starostlivosti v stanovenom termíne, navrhne po dohode s príslušnou zdravotnou poisťovňou zmenu termínu nástupu. Zmenu termínu zdôvodní poskytovateľ zdravotnej poisťovni, v ktorej je osoba, ktorá ma absolvovať kúpeľnú starostlivosť, poistená.
  5. Nad 70 rokov veku života sa vyžaduje interné vyšetrenie.

Kontraindikácie kúpeľnej starostlivosti

Kúpeľnú starostlivosť nemožno navrhnúť, ak ide o: infekčné choroby prenosné na človeka a bacilonosičstvo, najmä o brušný týfus a paratýfus. Ak je niektorá choroba indikovaná na kúpeľnú starostlivosť združená s tbc dýchacieho ústrojenstva alebo inou formou tbc, môže sa kúpeľná starostlivosť navrhnúť a povoliť len takej osobe, ktorá už bola vyradená z dispenzárnych skupín aktívnej tuberkulózy, všetky choroby v akútnom štádiu, klinické známky obehového zlyhania, stavy po hlbokej trombóze do troch mesiacov po doznení choroby, stavy po povrchovej tromboflebitíde do šiestich týždňov po doznení choroby, labilný alebo dekompenzovaný diabetes mellitus, často sa opakujúce profúzne krvácanie každého druhu, kachexie každého druhu, zhubné nádory počas liečby a po nej s klinicky zistenými známkami pokračovania choroby, epilepsiu okrem prípadov, pri ktorých sa v posledných troch rokoch nevyskytol žiaden záchvat a ktorých EEG záznam nemá epileptické grafoelementy.

Ak pretrvávajú v EEG záznamoch patologické zmeny, môže sa kúpeľná liečba navrhnúť iba na základe kladného vyjadrenia neurológa, ktorý má pacienta v dispenzárnej starostlivosti. Pre indikačnú skupinu XXVI nie je epilepsia kontraindikáciou,

Kúpeľnú liečbu nemožno absolvovať ani keď máte: aktívne ataky alebo fázy psychóz a duševné poruchy s asociálnymi prejavmi a zníženou možnosťou komunikácie, závislosť od alkoholu, závislosť od návykových látok, fajčenie pri vyznačených diagnózach – navrhujúci lekár je povinný túto skutočnosť v návrhu vždy potvrdiť, inkontinencia moču a stolice, enuresis nocturna – neplatí pre indikačnú skupinu XXVI – výnimku z tejto kontraindikácie pre dospelých pacientov s inkontinenciou moču a stolice môže povoliť vedúci lekár liečebne, demenciu, tehotenstvo, nehojace sa kožné defekty akéhokoľvek pôvodu, hypertenziu nad 16 kPa diastolického tlaku (120 mm Hg).

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotná poisťovňa #poisťovňa #kúpele #koľko vás vyjdu kúpele #kúpeľná liečba