Dopyt po kozuboch a kachľových peciach neustále rastie, je za tým vojna aj výpadky elektriny

Vysoké životné náklady nútia ľudí na Slovensku prehodnocovať spôsob vykurovania. Okrem záujmu o tepelné čerpadlá a solárne systémy rastie záujem aj o kozuby a kachľové pece.

26.02.2024 06:00
UP Krby Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Kozuby a kachľové pece sú vhodným doplnkom a kombináciou k nízkoenergetickým zdrojom tepla. Na Slovensku je v súčasnosti okolo 335-tisíc individuálne zhotovených kozubov a kachľových pecí. Ich inštalovaný výkon presahuje 2 300 MW. Pre porovnanie – výkon 5 reaktorov našich dvoch jadrových elektrární je 2 482 MW. Ročne sa pritom na Slovensku postaví a nainštaluje približne desaťtisíc nových kozubov, pecí a sporákov.

Zvýšený dopyt Slovákov po kozuboch a kachľových peciach navrhnutých na mieru eviduje Cech kachliarov už od prepuknutia pandémie Covid-19. Obmedzenie pohybu ako aj veľký nárast záujmu o kúpu domov a chát spôsobil rast investícií aj do kozubov, sporákov aj kachľových pecí. Následne nízke úroky a dostupné hypotéky tento trend ešte viac podporili.

Dôvody rastu záujmu

Vojna v susednom štáte a neisté dodávky plynu prinútili domácnosti prehodnotiť, čím budú vykurovať svoje domovy. Kozuby a pece sú vhodnou alternatívou. Najmä v súvislosti s tým, že Európska únia prestáva podporovať fosílne palivá ako plyn.

Drevo je tak samozrejmá voľba. Na Slovensku ho máme dostatok a ide pritom o obnoviteľný zdroj, ktorý neustále dorastá. Záujem o kozuby a pece narastá aj z dôvodu zmeny klímy. Výpadky elektriny spôsobené nepriaznivým počasím nútia ľudí hľadať spoľahlivé zdroje tepla, ktoré sú nezávislé od elektriny.

Plynový kotol ako aj tepelné čerpadlo na rozdiel od kozubu či pece bez elektriny nefunguje, informuje Cech kachliarov.

„V obľube sú tepelné čerpadlá, ktoré získavajú energiu zo vzduchu. Ideálne je ich pritom kombinovať s kozubmi a kachľovými pecami. Klesajúca teplota vonku znižuje účinnosť najpoužívanejších tepelných čerpadiel vzduch-voda, a vtedy sa ľuďom najviac pýta zakúriť si a užívať príjemné a zdravé sálavé teplo a potešiť sa pohľadom na plápolajúci oheň. Takto je možné vďaka kombinácii s našimi dielami vyťažiť z dostupných technológií maximum,“ konštatuje Štefan Bobocký, prezident Cechu kachliarov.

Ako kombinovať nízkoenergetické zdroje tepla?

Kozub alebo kachľová pec sa v zahraničí a v čoraz väčšej miere aj na Slovensku kombinuje s inými nízkoenergetickými vykurovacími systémami využívajúcimi obnoviteľnú energiu.

Najvhodnejšou kombináciou je krb alebo kachľová pec a tepelné čerpadlo (vzduch). „Keď je vonkajšia teplota nízka, tepelné čerpadlá sa stávajú takmer čisto elektrickým ohrievačom, pretože na dosiahnutie dostatočnej teploty v miestnosti je potrebné veľké množstvo elektriny.

Tu môže pomôcť kozub, kachľová pec alebo sporák na drevo,“ konštatuje Robert Šalvata, prezident Medzinárodného zväzu kachliarov VEUKO.

Najjednoduchší model zapojenia spočíva v tom, že tepelné čerpadlo ako aj kozub či kachľová pec vykurujú oddelene. Takýto spôsob vyžaduje menej energie z tepelného čerpadla a súčasne šetrí náklady na elektrickú energiu a vykurovanie. Výhodou je nezávislosť od elektriny.

Iná zaujímavá alternatíva je tá, keď kozuby alebo kachľové pece ohrievajú vodu, ktorú v dome využijete na kúrenie alebo sprchovanie. Tým sa vytvárajú lepšie podmienky pre samotné tepelné čerpadlo. Vykurujete tak efektívnejšie a súčasne šetríte náklady na spotrebu elektrickej energie.

Treťou alternatívou je tá, že ak máte vhodne orientovanú strechu, môžete využiť aj slnečnú energiu. Fototermika od jari do jesene ohreje vodu a vie pomôcť aj s kúrením v prechodnom období. Fotovoltika pomôže s výrobou elektrickej energie.

Drevo je bezpečné a ekologické

Európska únia nedávno revidovala nariadenie o klasifikácii obnoviteľných energií (RED III – smernica o obnoviteľnej energii). Opäť sa potvrdilo, že drevo je považované za obnoviteľný zdroj energie. Súčasne využívaním kachľových diel získate bezpečný a nezávislý zdroj tepla.

Vyhnete sa tak nežiaducim situáciám výpadkov ako napríklad počas posledných vianočných sviatkov, keď na strednom Slovensku zostali tisícky odberných miest bez elektrickej energie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vykurovanie #solárna energia #tepelné čerpadlá