Pokračovanie článku: 3 kroky k prijímačkám na vysokú školu. Čo je dôležité pre ich zvládnutie?

Od bakalára k doktorovi

Nie je tajomstvom, že mnohí úspešní ľudia nemajú vysokoškolské vzdelanie. Nelákalo ani jedného z najbohatších ľudí na svete Warrena Buffetta, hoci ho, po rôznych peripetiách, nakoniec získal. Nikdy sa však netajil tým, že k multimiliardovému majetku mu okrem talentu na investície pomohlo aj to, že sa vzdelával neustále. Už ako jedenásťročný chlapec kúpil svoje prvé akcie a nos na dobré investície ho neopustil celý život.

Kvalitné vysokoškolské vzdelanie určite nie je na škodu veci. Poskytuje okrem iného nezávislosť, čo je väčší predpoklad nielen k finančnej samostatnosti, ale napríklad aj k tomu, aby bol človek schopný vytvárať si vlastné názory bez toho, aby veril všetkému, čo počuje. Pri výbere je dôležitý aj stupeň vysokoškolského vzdelania.

Prvý stupeň – bakalárske

  • poskytujú ho všetky vysoké školy, zvyčajne trvá tri roky – šesť semestrov. Končí sa vypracovaním bakalárskej práce a skúškami. Absolvent získa titul bakalára. V štúdiu môže pokračovať na druhom stupni vysokej školy.

Druhý stupeň – magisterské

  • trvá ďalšie dva alebo tri roky, končí sa vyhotovením a obhajobou diplomovej práce a štátnymi skúškami. Absolvent získa titul magister alebo inžinier.

Tretí stupeň – doktorandské

  • najvyšší stupeň vysokoškolského vzdelávania, možno ho absolvovať po skončení druhého stupňa; pri dennej forme trvá tri, v externej štyri až päť rokov. Študent počas štúdia v dennej forme vykonáva aj pedagogickú činnosť, učí ako asistent, štúdium sa končí obhajobou dizertačnej práce. Absolvent získa titul doktor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola #Kam na vysokú školu #prijímacie skúšky #úroveň vzdelania #vysokoškolské vzdelanie #štúdium na univerzite