Ako zvládnuť maturitu v pohode

Po písomných čakajú stredoškolákov ústne a praktické maturity. Ako prežiť skúšku dospelosti bez veľkej nervozity?

20.05.2022 10:00
stredná škola, školáci, žiaci, študenti Foto:
Ilustračné foto.
debata

Jednou z dôležitých vecí je využiť na učenie optimálny čas. Individuálna schopnosť učiť sa býva počas dňa rôzna. Sú hodiny, keď ste schopní podávať vrcholové výkony, a na druhej strany zasa momenty, keď to jednoducho nejde a vtedy je najlepšie venovať čas iba rutinným záležitostiam. Ak premárnite časový interval svojho optimálneho výkonu nepodstatnými činnosťami alebo opačne, ak sa pokúšate v obdobiach zníženej výkonnosti robiť náročné veci, výsledky nebudú adekvátne.

Pozitívne emócie aj motivácia

Učenie uľahčuje citová účasť a viacnásobné uskladnenie. Čo to znamená? Keď sa učíte, mali by ste do toho vniesť pozitívne emócie. Skúste prebudiť svoju zvedavosť, radosť alebo nadšenie. Vložte do učenia pozitívne emócie, hoci ide o povinnú učebnú látku. Veľmi dôležitá je aj motivácia. Ak chcete niečo v živote dosiahnuť, mali by ste sa vopred adekvátne motivovať. Pamätajte na to, že ten, kto presne vie, čo chce a prečo to chce, svoj cieľ dosiahne, pretože sa snaží nájsť si cestu k úspechu. Pre mnohých mladých ľudí je maturita najstresujúcejším obdobím, aké doteraz zažili. Skúška dospelosti sa však dá prežiť aj bez väčšej nervozity. Dozviete sa síce pred ňou veľa strašidelných príhod, ako sa komisia pýtala na veci, ktoré neboli v osnove, alebo aký tragický scenár nasleduje, ak dostanete okno. Väčšina týchto príbehov však nemá konkrétneho hrdinu a ožíva vždy iba vďaka prirodzeným obavám žiakov. Stres a nervozita sú prirodzené a v menšej alebo vo väčšej miere si nimi prešiel každý.

studenti, uzitocna, vysoka skola, skola, Čítajte viac 3 kroky k prijímačkám na vysokú školu. Čo je dôležité pre ich zvládnutie?

Improvizácia sa hodí

Stres vrcholí najmä v posledné dni, resp. ráno pred maturitou. Málokto sa stihne naučiť všetko, čo plánoval a určite nebudete jediní, ktorí si neprešli všetky otázky dopodrobna. Nepodľahnite pokušeniu volať kamarátom a dookola s nimi preberať, čo všetko neviete, nečítajte ani stresujúce statusy na sociálnych sieťach a pokúste sa neznervózňovať samého seba. Namiesto toho si pripravte krátku osnovu ku každej otázke. Zopakujete si tak témy a spísaním niekoľkých bodov sa vyhnete prípadu, že nepoviete nič. Základná osnova sa prepája s improvizáciou. Tým, ktorí vedia improvizovať, postačí pár bodov, ktoré ich naštartujú. Ostatní sa môžu ku každej otázke naučiť niekoľko viet alebo slovíčok.

Večer pred maturitným dňom sa netrápte zbytočnými poznámkami, nesnažte sa za každú cenu ešte preberať nejaké otázky a choďte si ľahnúť skôr. Dobre oddýchnutý mozog vás určite viac podrží a vo veľkom vypätí pri skúške si spomeniete aj na veci, ktoré ste čítali niekedy na začiatku akademického týždňa. Nespoliehajte sa na energetické nápoje ani litre kávy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maturitné skúšky