Cesta k podnikateľskému úspechu nie je jednoduchá, naučte sa, ako na to

Príbehy úspešných podnikateľov majú jednu vec spoločnú - nebáli sa realizovať svoje túžby a odhodlali sa premeniť ich na skutočnosť. Máte aj vy v hlave myšlienky o vlastnom biznise a bojíte sa začať? So správnymi partnermi sa dá zvládnuť všetko - aj sen o vlastnom podnikaní.

15.08.2023 00:00
TB, pr Foto:

Katarína vedie úspešný kadernícky salón a s myšlienkou založiť si vlastný salón sa pohrávala veľmi dlho. V detstve česala bábiky aj kamarátky, prirodzenou voľbou pre ňu bolo stať sa kaderníčkou. Získala odborné vzdelanie, po absolvovaní školy začala pracovať v miestnom kaderníctve. „Bolo to vzrušujúce obdobie, kde som sa učila od skúsených profesionálov a získavala cenné skúsenosti. Avšak, v mojom vnútri som cítila túžbu mať vlastný kadernícky salón a ponúkať ľuďom jedinečné služby,“ hovorí podnikateľka. Napriek obavám a neistote sa rozhodla riskovať a splniť si svoju túžbu. „Bola to náročná cesta, ale odhodlanie ma hnalo vpred. Po niekoľkých mesiacoch tvrdej práce a príprav sme otvorili dvere nášho salónu. Bola to úžasná chvíľa, keď som videla, ako sa môj sen premenil na skutočnosť,“ dopĺňa podnikateľka, ktorá sa po otvorení salónu snažila poskytovať najlepšie služby a vytvárať príjemné prostredie pre svojich zákazníkov. „Vďaka ústnym odporúčaniam a spokojnosti našich klientov sa náš salón začal rýchlo rozrastať. Bola som nadšená, keď som videla, ako sa moje podnikanie rozvíja a ako robím radosť zákazníkom. Rozhodnutie začať podnikať bolo jedným z najlepších rozhodnutí, ktoré som kedy urobila. Podnikanie mi prinieslo nielen osobný a profesionálny rast, ale aj pocit úplného naplnenia. Dôležité je veriť v seba, nevzdať sa a ísť za svojimi cieľmi,“ uzatvára svoj príbeh úspešná kaderníčka.

Foto: SHUTTERSTOCK
TB, pr

Pravdou je, že na začiatku vám nesmie rovnako ako Kataríne chýbať odhodlanie a nadšenie. Môžete takto riadiť svoj vlastný osud. Nezávislosť a sloboda, ktorú podnikanie prináša, môžu byť veľmi motivujúce a naplniť vás pocitom úspechu. Mnoho ľudí však bojuje s obavami a neistotou, ktoré ich zdržujú od toho, aby sa pustili do podnikania. Počiatočný strach sa však dá prekonať rôznymi spôsobmi, okrem iného aj výberom vhodných partnerov. S odhodlaním, trpezlivosťou a so správnymi nástrojmi a s podporou môžete prekonať svoje obavy a dosiahnuť úspech. Pamätajte, že každý úspešný podnikateľ začínal od nuly a prekonával prekážky. Dôležité je mať vieru v seba a ísť za svojimi snami. Podnikanie je vzrušujúca cesta, ktorá vám môže poskytnúť slobodu, kreativitu a nekonečné možnosti.

Tu je niekoľko spôsobov, ako prekonať tieto prekážky.

Vzdelávanie a informovanie

Nájdite si prístup k dostupným zdrojom a vzdelávacím programom o podnikaní. Pozrite si príbehy úspešných podnikateľov, ktorí začali od nuly a dosiahli úspech. Majú úspešný biznis a radi sa s vami podelia o svoje skúsenosti. Vďaka nim získate nápady pre rast vášho podnikania a vyhnete sa najčastejším chybám. Získate tak potrebné vedomosti a zručnosti, aby ste sa cítili sebavedome a pripravení na podnikanie. Hľadajte praktické rady a návody. Práve tie môžu byť kľúčové pre motiváciu začínajúcich podnikateľov. Odborné poradenstvo a podporu začínajúcim podnikateľom môže poskytnúť aj banka. Toto poradenstvo môže zahŕňať informácie o správe financií, tvorbe rozpočtu, plánovaní investícií a riadení rizika. Banka môže tiež poskytnúť prístup k vzdelávacím programom a webinárom, ktoré pomáhajú rozvíjať podnikateľské zručnosti a vedomosti. Spoľahlivým partnerom pre malých a stredných podnikateľov je Tatra banka. Okrem praktických, moderných a digitálnych riešení im pomáha na ceste podnikania aj poskytovaním benefitov, výhodných partnerstiev s tretími stranami a tiež tým, že ich sprevádza a tvorí pre nich užitočný a aj inšpiratívny obsah na stránke Navigácia podnikateľa. Nájdete tam odpovede odborníkov na najčastejšie otázky súvisiace so začiatkom podnikania. Niekedy je totiž najťažšie premeniť dobrý nápad na skutočné podnikanie. Tu nájdete všetko potrebné, aby sa vám to podarilo a vy ste svoj biznis úspešne rozbehli.

Finančná podpora

Banka môže poskytnúť začínajúcim podnikateľom finančné prostriedky prostredníctvom podnikateľských úverov, investičných úverov alebo úverov na rozvoj podniku. Tieto finančné prostriedky môžu byť využité na nákup zariadenia, nájom priestorov, nákup zásob alebo na iné potreby podnikania. Banka môže tiež ponúknuť flexibilné splátkové plány a konkurencieschopné úrokové sadzby pre začínajúcich podnikateľov. V Tatra banke je to napríklad Podnikateľský účet so 100 % zľavou z poplatku za jeho vedenie na 24 mesiacov a výnimočnou ponukou benefitov. Podnikatelia ich môžu získať hneď po otvorení účtu.

Bankové produkty a služby

Banka ponúka rôzne bankové produkty a služby, ktoré môžu byť užitočné pre začínajúcich podnikateľov. Tieto produkty zahŕňajú firemné účty, platobné brány, platobné karty a elektronické bankovníctvo, ktoré umožňujú efektívne riadenie finančných operácií a transakcií. Banka môže tiež ponúkať možnosti poistenia, ako napríklad poistenie majetku alebo poistenie zodpovednosti voči tretím osobám.

Siete a kontakty

Banka má často širokú sieť obchodných partnerov a klientov, čo môže byť pre začínajúcich podnikateľov veľmi užitočné. Banka môže pomôcť s budovaním obchodných kontaktov a sietí, čo môže viesť k novým obchodným príležitostiam a rastu podniku. Banka tiež môže ponúknuť prístup k podnikateľským komunitám a podporným programom, ktoré umožňujú vzájomnú spoluprácu a zdieľanie skúseností.

Praktické informácie

Zorientovať sa v spleti informácií nie je jednoduché. Viete, čo všetko potrebujete pri založení a rozbehu biznisu? Tatra banka vám pomôže, aby bol štart vášho podnikania čo najjednoduchší, stačí si pozrieť jej web a časť Navigácia podnikateľa. Nájdete tam najčastejšie otázky o podnikaní spracované do blogov a webinárov. Hodnovernosť informácií sa oplatí overiť v odborných blogoch.

A prečo začať podnikať?

  • Podnikanie vám umožňuje mať kontrolu nad svojimi finančnými príjmami. Môžete si stanoviť vlastné ciele a pracovať na ich dosiahnutí. Úspešné podnikanie môže priniesť finančnú stabilitu a rast, čo vám umožní žiť pohodlnejšie a naplnenejšie život.
  • Podnikanie vám dáva priestor na prejavenie svojej kreativity a inovácie. Môžete vytvárať nové produkty, riešenia a služby, ktoré prinášajú hodnotu zákazníkom. Táto možnosť byť tvorivý a prinášať nové nápady je veľmi stimulujúca a môže viesť k osobnému a profesionálne­mu rastu.
  • Podnikanie je nepretržitý proces učenia sa. Budete sa stretávať s novými výzvami a prekonávať prekážky, čo vám umožní rásť ako osoba a podnikateľ. Budete získavať nové skúsenosti, zručnosti a znalosti, čo vám môže byť veľmi prospešné nielen v podnikaní, ale aj v živote.

Navigácia podnikateľa | Tatra banka

Foto: Tatra banka
SBB, TB, baner
chyba