Tisícky Slovákov majú na splnenie tejto povinnosti čas len do stredy. Pozor si dajte na sumu, od januára sa zmenila

Sociálna poisťovňa pripomína samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) a dobrovoľne poisteným osobám (DPO) blížiaci sa dátum splatnosti poisteného.

06.02.2024 06:00
počítač, online, elektronika, szčo, pracovníčka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Odvody na sociálne poistenie v novej výške za mesiac január 2024 je potrebné uhradiť do 8. februára 2024. Sociálna poisťovňa v tejto súvislosti odporúča SZČO a DPO upraviť si výšku poistného v trvalom bankovom príkaze a skontrolovať správny variabilný i špecifický symbol. Uvedená zmena výšky poistného sa týka viac ako 187 tisíc SZČO.

Správne a včas uhradené poistné napomáha vyhnúť sa prípadným nedoplatkom, ktoré môžu mať negatívny vplyv pri posudzovaní nároku na nemocenské a dôchodkové dávky v budúcnosti.

peňaženka, peniaze, hotovosť Čítajte viac Tisícky Slovákov čakajú vyššie poplatky na úradoch. Priplatia si aj za takéto povolenia

Nová výška poistného sa od 1. januára tohto roka týka 187 326 SZČO, ktorým sa mení minimálny vymeriavací základ. Ďalších 203 SZČO si platby upraví z dôvodu zmeny maximálneho vymeriavacieho základu. Informáciu o novej výške poistného zaslala Sociálna poisťovňa počas januára 2024 tým subjektom, ktorých sa táto zmena týka – a to listom alebo do e-schránky, ak ju majú vytvorenú.

Minimálne poistné pre SZČO predstavuje od začiatku roka sumu 216,13 eura mesačne a maximálne poistné je vo výške 3 025,93 eura mesačne.

Minimálne poistné pre dobrovoľne poistenú osobu, ktorá je dobrovoľne poistená dôchodkovo, nemocensky a v nezamestnanosti, je od 1. januára 2024 vo výške 229,17 eura.

debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #SZČO