Živnostníkom hrozia nízke dôchodky

Budúca penzia živnostníka závisí od výšky odvodov, ktoré si platí. Ak odvádza zo svojho príjmu len minimálne odvody, ukracuje sa na dávkach aj dôchodku.

16.12.2019 08:00
žena, papier, čítanie Foto:
Ak živnostníkovi, ktorý odpracoval aspoň 30 rokov, vyjde nižší dôchodok, ako je minimálna suma penzie, Sociálna poisťovňa mu automaticky vyplácanú čiastku navýši na sumu minimálneho dôchodku.
debata (23)

Väčšina živnostníkov sa snaží ušetriť a platí si povinné odvody z minimálneho vymeriavacieho základu. Vďaka nim má síce k dispozícii viac peňazí, platenie minimálnych odvodov sa ale prejaví nielen na dávkach od štátu, ale aj budúcom dôchodku. Väčšina živnostníkov si platí najnižšie odvody aj vďaka možnosti uplatnenia paušálnych výdavkov. Tie umožňujú odpočítať si až 60 percent z príjmov bez ohľadu na to, aké sú ich skutočné výdavky. Na tomto základe si môžu živnostníci znížiť nielen daňový základ, ale aj vymeriavací základ pre platenie odvodov. Z vymeriavacieho základu sa živnostníkovi počítajú dávky aj dôchodok. Platí pritom, že čím vyššie odvody si podnikateľ platí, tým bude mať aj vyššiu penziu.

Video
Príjmy zamestnanca a živnostníka porovnáva Ivan Kahanec, Brokeria a.s.

Minimálny vymeriavací základ je vo výške polovice priemernej mzdy spred dvoch rokov. Ak si teda živnostník platil len minimálne odvody, budete mať nárok na starobný dôchodok v približne polovičnej výške, ako keby bol zamestnaný a poberal priemernú mzdu. Skutočný dôchodok bude ale trochu vyšší, lebo ľuďom s nízkym príjmom sa v rámci solidarity zvyšuje ich vypočítaný dôchodok.

Pri výpočte dôchodku platí, že ak niekto zarába priemernú mzdu, dostane za každý odpracovaný rok penziu vo výške 12,6657 eura. Ak by teda niekto pracoval 40 rokov, mal by mať nárok na starobný dôchodok približne po zarátaní valorizácie vo výške 519,90 eura. Ak je ale niekto celý život živnostník s minimálnymi odvodmi, za každý odpracovaný rok mu pripadne približne 6,33 eura. Keďže ale štát v rámci solidarity zvyšuje ľuďom s nízkym príjmom dôchodok, po 40 odpracovaných rokoch by dostal penziu vo výške 312,70 eura. Táto suma je ale nižšia ako minimálny dôchodok patriaci za 40 odpracovaných rokov, preto by mal tento živnostník dostať minimálny dôchodok vo výške 322 eur.

Výška minimálneho dôchodku závisí od počtu odpracovaných rokov. Za 30 odpracovaných rokov je suma minimálnej penzie 278,90 eura, za 40 rokov je to 322 eur a za 45 rokov 352,80 eura. Ak živnostníkovi, ktorý odpracoval aspoň 30 rokov, vyjde nižší dôchodok, ako je minimálna suma penzie, Sociálna poisťovňa mu automaticky vyplácanú čiastku navýši na sumu minimálneho dôchodku.

Živnostníci s minimálnymi odvodmi teda musia počítať, že po skončení podnikania a odchode do dôchodku sa im výrazne znížia príjmy. Okrem povinných odvodov sa im oplatí si na dôchodok šetriť aj inou formou. Rozhodnúť sa môžu pre viaceré možnosti, ktoré im pomôžu zvýšiť si budúcu penziu. Jednou z možností je platenie si dobrovoľných odvodov do Sociálnej poisťovne, do druhého dôchodkového piliera. Šetriť si môžu aj cez tretí pilier, takzvané doplnkové dôchodkové poistenie. Príspevky na tretí pilier navyše pomôžu ušetriť na daniach. Sporiť si môžu živnostníci aj sami, a to cez rôzne formy investovania.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky