Veľká noc sa blíži. Nedajte sa nachytať, takto spoznáte pravú šunku

Krásny obal, na ňom obrázok šunky, nad ktorým sa vám zbiehajú slinky – kto by odolal a nekúpil? Najskôr si však radšej pozorne prečítajte informácie na obale. Inak by sa mohlo stať, že vás doma po otvorení balenia namiesto šunky prekvapí šunková saláma, alebo aj niečo iné.

27.03.2024 06:00
žena, šunka, nákup, obchod Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak sa nechcete dať nachytať, odporúčame vám v prvom rade čítať informácie na obaloch a informovať sa u predajcu. Šunkou je možné označiť len taký mäsový výrobok, ktorý spĺňa túto definíciu: šunkou je tepelne opracovaný alebo tepelne neopracovaný mäsový výrobok, vyrábaný zo stehennej svaloviny jatočných zvierat, hydiny, králikov alebo zveri. Ak ide o šunku z hydinového mäsa, môže byť vyrobená aj z pŕs. Na Slovensku označenia mäsového výrobku ako „šunka“ upravuje vyhláška MPRV SR č. 83/2016 o mäsových výrobkoch. Na úrovni Európskej únie nie je táto komodita upravená, a teda každá krajina v EÚ má svoje národné špeciality a požiadavky na kvalitu. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ďalej upozorňuje na základný rozdiel v tepelnom opracovaní alebo neopracovaní šunky.

Údená, varená, sušená

Tepelne opracovanou šunkou je mäsový výrobok opracovaný údením horúcim dymom alebo varením a vyrábaný z nasoleného celistvého kusa stehennej svaloviny, v prípade hydinovej šunky ide o hydinové mäso. Ak sa takáto šunka plní do technologického obalu, môže sa upraviť na menšie kusy.

S nižšou cenou stúpa pravdepodobnosť, že v potravinárskom výrobku budú menej kvalitné suroviny.

Tepelne neopracovanou šunkou je mäsový výrobok opracovaný údením studeným dymom alebo teplým dymom a vyrábaný z nasoleného celého kusa stehna alebo jeho ucelenej časti. Ak ide o šunku z hydinového mäsa alebo hydinových pŕs, možno ju sušiť.

Šunka špeciál je naozaj špeciál

Označenie šunka špeciál alebo šunka výberová považujú mnohí spotrebitelia len za marketingový ťah. No nie je to tak, dokonca je aj toto ošetrené zákonom. Pri výrobe šunky špeciál a šunky výberovej nemožno použiť vlákninu a nemäsovú bielkovinu.

V názve tepelne opracovanej šunky alebo v blízkosti jej názvu sa uvedie jej kvalitatívna trieda, a to „šunka špeciál“, „šunka výberová“ alebo „šunka štandard“. Podľa množstva obsahu čistých svalových bielkovín sa tepelne opracovaná šunka označí ako šunka:

  • špeciál, ktorá obsahuje najmenej 16 % hmotnosti čistých svalových bielkovín,
  • výberová, ktorá obsahuje najmenej 13 % hmotnosti čistých svalových bielkovín,
  • štandard, ktorá obsahuje najmenej 10 % hmotnosti čistých svalových bielkovín.
potraviny, obchod Čítajte viac Slovenské, české a nemecké áno, ostatným potravinám nedôverujeme

Aký je rozdiel medzi šunkou a šunkovou salámou?

V technologickej úprave. Pri „šunke“ ide zvyčajne o bravčové alebo hovädzie stehno v celku, upravené vo výrobe údením, sušením, varením. Šunka je vhodná na konzumáciu bez ďalšej tepelnej úpravy. Šunková saláma je už priamo vo výrobe vystavená tepelnému účinku najmenej 70 stupňov v trvaní 10 minút, schladí sa a udržuje sa pri teplote najviac 4 stupne. Vhodná je na konzumáciu bez ďalšej tepelnej úpravy.

Konzistencia veľa napovie

Šunková saláma môže byť tiež vyrobená z bravčového alebo z hovädzieho mäsa, ale minimálny podiel mäsa je len 55 percent hmotnosti a maximálne množstvo tuku je 20 percent hmotnosti výrobku.

Šunkovú salámu tvoria dve základné zložky, a to vložka a spojka. Vložka sú kúsky nasekaného mäsa a spojka je jemná (homogénna) rozomletá štruktúra v mäsovom výrobku. Možno ste sa stretli aj s označením jemná šunková saláma. Rozpoznáte ju tak, že keď ju narežete na plátky, tak v štruktúre takejto jemnej šunkovej salámy väčšinou nevidíte kúsky mäsa, ale celá vložka aj spojka majú rovnakú konzistenciu. Šunková saláma sa pred umiestnením na trh musí podľa vyhlášky tepelne spracovať pri teplote najmenej 70 stupňov v trvaní najmenej 10 minút, po účinku teploty sa vychladí a udržuje sa pri teplote najviac 4 stupne Celzia.

Dôležité je, že pri výrobe tohto mäsového výrobku výrobcovia nemôžu používať mechanicky separované mäso z jatočných zvierat a hydinové mechanicky separované mäso.

Nízka cena, nízka kvalita

Dôležité je čítať informácie priamo na výrobku alebo v katalógu, ktorý vám predajca musí dať k dispozícii. A nedajte sa nalákať sa akciové alebo nízke ceny. S nižšou cenou stúpa pravdepodobnosť, že v potravinárskom výrobku budú menej kvalitné suroviny, náhrady alebo viac konzervantov či stabilizátorov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalitné potraviny #šunka #zdravé potraviny #nákup potravín