Slovenské, české a nemecké áno, ostatným potravinám nedôverujeme

Pri nákupe potravín sú pre Slovákov najdôležitejšími faktormi čerstvosť, kvalita a cena. Krajina pôvodu je dôležitá pre polovicu spotrebiteľov, no kvalita a čerstvosť sú u ľudí úzko previazané so slovenskými potravinami.

26.02.2024 06:00
potraviny, obchod Foto:
Ilustračné foto.
debata (15)

Prieskum spoločnosti 2muse, týkajúci sa dôležitosti krajiny pôvodu potravín u nakupujúcich, ukázal, že čerstvosť a kvalita sú spolu s cenou kľúčovými faktormi pri výbere potravín. Polovica opýtaných uviedla ako svoju preferenciu aj krajinu pôvodu, no zároveň sa s ňou primárne spája čerstvosť a kvalita. Slovenský pôvod potravín je jasne preferovaným výberom pre väčšinu respondentov, pričom až tri štvrtiny dávajú prednosť potravinám slovenského pôvodu. Potraviny z Česka a Nemecka sú tiež akceptované, ale pôvod z Poľska a krajín mimo EÚ vyvoláva vyššiu mieru nedôvery.

Slovenské rovná sa kvalitné

Slováci spájajú slovenské potraviny s kvalitou, čerstvosťou a podporou domácej ekonomiky. Mnohí vnímajú slovenské potraviny ako kvalitnejšie a presvedčenie o dodržiavaní prísnejších bezpečnostných kritérií zo strany slovenských výrobcov zvyšuje ich atraktivitu. Vyššia cena slovenských potravín je najvýznamnejšou prekážkou pre ľudí pri intenzívnejšom nakupovaní. Viac ako 60 percent respondentov vníma slovenské potraviny ako drahšie, pričom polovica považuje ceny za zbytočne vysoké. Napriek vyššej cene a iným prekážkam vyjadruje viac ako tretina Slovákov záujem o zvýšenie podielu slovenských potravín pri budúcich nákupoch. Vyššia cena je jedinou významnou negatívnou asociáciou v súvislosti so slovenskými potravinami.

nákup, ceny potravín, obchod, pulty Čítajte viac Pozor na tieto výrobky, do košíka si ich nedávajte, neobsahujú to, čo sľubuje obal

Radšej domáce ako zahraničné

Slováci sa vo významnej miere zhodujú na tom, že kúpou SK potravín podporujú slovenské poľnohospodárstvo a ekonomiku. Pozitívnym zistením je aj povedomie o znižovaní uhlíkovej stopy nákupom slovenských potravín. Viac ako polovica Slovákov vníma slovenské potraviny ako kvalitnejšie v porovnaní so zahraničnými. Pri porovnávaní slovenských potravín so zahraničnými sa najviac prejavuje lepšie hodnotenie z hľadiska čerstvosti, chuti, kvality, ale aj osobnej skúsenosti či vplyvu na zdravie. Významné miesto má podpora lokálnych dodávateľov a nižšia uhlíková stopa. Naopak, horšie hodnotenie majú slovenské potraviny jednoznačne z hľadiska ceny, ale aj šírky sortimentu a dostupnosti.

Za slovenské si ochotne priplatíme

Najvyššiu ochotu priplatiť si za slovenský pôvod deklarujú Slováci pri mäse a mäsových produktoch. Citlivou kategóriou sú aj vajíčka a mliečne výrobky. Tretina Slovákov je ochotná priplatiť si za slovenskú zeleninu, pečivo a chlieb, ovocie. Pri ďalších potravinách ochota priplácať výrazne klesá a štvrtina ľudí nie je ochotná si za slovenský pôvod potravín priplácať v žiadnej z uvedených kategórií. Vyššia cena je jednoznačne najvýznamnejšiu bariérou, ktorá bráni ľuďom v intenzívnejšom nakupovaní slovenských potravín. Menší sortiment a nižšia dostupnosť slovenských potravín v predajniach sú sekundárnymi prekážkami. Preferencia konkrétnych zahraničných značiek alebo nižšia kvalita slovenských potravín nie sú pre Slovákov bariérami v nakupovaní slovenských potravín.

Foto: Pravda
potraviny, infografika

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské potraviny #kvalita potravín #domáce potraviny