Je čas požiadať o ročné zúčtovanie dane a poistného

Zamestnanci musia do polovice februára požiadať svojho zamestnávateľa nielen o ročné zúčtovanie dane z príjmov, ale aj zdravotného poistenia.

08.02.2011 08:44
počítať, kalkulačka, zúčtovanie Foto:
V tomto roku si ešte zúčtovanie zdravotného poistenia budú poistenci jednotlivých poisťovní robiť sami.
debata

Aj keď je v parlamente návrh novely zákona o zdravotnom poistení, podľa ktorého ročné zúčtovanie poistného za svojich poistencov by mala vykonať zdravotná poisťovňa, v tomto roku si ešte zúčtovanie zdravotného poistenia budú poistenci jednotlivých poisťovní robiť sami.

Požiadať zdravotnú poisťovňu o zúčtovanie zdravotného poistenia sa oplatí len tým, ktorí vlani mali viac zamestnaní súčasne a z každého za nich zamestnávateľ odvádzal poistné na zdravotné poistenie. A to vtedy, ak ich príjem z týchto zamestnaní presiahol maximálnu hranicu ročného vymeriavacieho základu 26 029,08 eura – čo je mesačne v prepočte 2 169,09, z ktorého sa za vlaňajší rok platilo najvyššie poistné na zdravotné poistenie.

Preddavky na poistné, ktoré poistenec v úhrne zaplatil navyše, mu zdravotná poisťovňa na základe ročného zúčtovania vráti. Buď si ich zúčtuje sám, alebo o to požiada svojho terajšieho zamestnávateľa. Žiadosť sa podáva na osobitných tlačivách Žiadosť 2010, ktoré majú k dispozícii mzdové účtovníčky zamestnávateľov, nájdete ich aj na web stránkach jednotlivých zdravotných poisťovní. Pokiaľ však niekto mal vlani tzv. kolísavé príjmy alebo podnikal, zúčtovanie zdravotných odvodov si musí urobiť sám.

Rovnaký termín, do 15. februára, sa týka aj zúčtovania preddavkov na daň z príjmov, ktoré za vás vlani platil zamestnávateľ. Ak ste však popri príjmoch zo zamestnania mali aj iné zdaniteľné, napríklad zo živnosti, z autorských zmlúv, prípadne z prenájmu alebo z predaja bytu alebo inej nehnuteľnosti a ten nebol od dane oslobodený, budete si tento rok podávať priznanie k dani z príjmov tiež sami.

Aby vám totiž zamestnávateľ mohol zúčtovanie urobiť, treba ho o to nielen požiadať písomne na určenom tlačive. „Zúčtovanie môže urobiť len tomu, kto mal vlani len príjmy zo závislej činnosti, patria sem aj príjmy zo zamestnania, ale aj z iných činností, ktoré sú uvedené v § 5 zákona o dani z príjmov a tiež, ak nemal príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou. Podmienkou je aj to, že daňovník nie je povinný zvýšiť si základ dane kvôli tomu, že nesplnil podmienky na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane,“ vraví hovorkyňa Daňového riaditeľstva Gabriela Dianová.

Ak mal zamestnanec vlani viacerých zamestnávateľov, o ročné zúčtovanie môže požiadať toho z nich, u ktorého si uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus.

„Ak si nezdaniteľnú časť a daňový bonus u žiadneho zamestnávateľa, ktorý je platiteľom dane, neuplatňoval, môže požiadať o vykonanie ročného zúčtovania ktoréhokoľvek z nich,“ hovorí ďalej Dianová.

„Tento zamestnávateľ mu to uplatní dodatočne, a to v ročnom zúčtovaní. Potrebné je však, aby zamestnávateľovi preukázal, že mal nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a na daňový bonus.“

Ak ste však vlani mali popri zamestnaní aj príjmy z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti – sú uvedené v § 6 zákona o dani z príjmov, potom o ročné zúčtovanie dane zamestnávateľa nemôžete žiadať.

„Daňové priznanie za minulý rok je povinný podať ten, kto dosiahol zdaniteľné príjmy presahujúce 2 012,85 eura, s určitými výnimkami. Tiež ten, čie vlaňajšie príjmy síce nepresiahli 2 012,85 eura, ale vykazuje daňovú stratu.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba