Banka mi strhla daň. Chcem ju späť

Som starobný dôchodca. Vlani môj dôchodok dosiahol 6 694,80 eura. Na úrokoch som zarobil 1 179,75 eura. Banka mi z nich strhla daň vo výške 224,04 eura. Iný príjem som nemal. Zároveň mám životné poistenie, na ktoré som vlani vložil 978,07 eura. Mám nárok na vrátenie dane z úrokov? Čitateľ z Bratislavy

15.03.2011 12:58
peniaze, úroky, investícia, investovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Zákon o dani z príjmov oslobodzuje od dane akýkoľvek príjem do výšky polovice nezdaniteľného minima. Keďže vlani bolo nezdaniteľné minimum vo výške 4 025,70 eura, daň netreba platiť v prípade, že váš príjem neprekročil 2 012,85 eura. Keďže ste na úrok zarobili menej, štát vám po podaní daňového priznania typu B vráti naspäť celú daň, ktorú vám banka na úrokoch strhla. K daňovému priznaniu je potrebné priložiť potvrdenie z banky o výške vyplatených úrokov. Výška dôchodku by bola dôležitá až v prípade, ak by váš príjem prekročil polovicu nezdaniteľného minima. V takom prípade je každý človek povinný zdaniť celý svoj príjem a môže si ho znížiť o nezdaniteľné minimum. V prípade dôchodcov sa však nezdaniteľné minimum znižuje o výšku vyplateného dôchodku.

Keďže váš dôchodok je vyšší ako nezdaniteľné minimum, nemohli by ste si ho vôbec uplatniť. Daňový základ by ste si mohli znížiť len vďaka životnému poisteniu, na ktoré ste vložili 978,07 eura. Váš daňový základ by vďaka tomu klesol o maximálne možných 398,33 eura, čím by ste na daniach ušetrili 75,68 eura.

debata chyba