Odvody sa majú meniť

Už od budúceho roka by sa zdravotné a sociálne odvody mali platiť po novom. Zamestnávateľ už nebude platiť za zamestnancov odvody nad rámec hrubej mzdy, ale o peniaze, ktoré im v súčasnosti prispieva na odvody, sa zvýši ich plat. Namiesto súčasnej hrubej mzdy tak zamestnanci budú dostávať takzvanú superhrubú mzdu.

22.03.2011 06:30
dane, odvody, faktúra, náklady, účet, účty Foto:
Zamestnávateľ už nebude platiť za zamestnancov odvody nad rámec hrubej mzdy, ale o peniaze, ktoré im v súčasnosti prispieva na odvody, sa zvýši ich plat.
debata

Pre väčšinu zamestnancov bude superhrubá mzda v porovnaní so súčasným hrubým platom o 35,2 percenta vyššia. Toľko totiž za nich zamestnávateľ platí na odvodoch. Okrem toho ďalších 13,4 percenta stŕha na odvody zo mzdy zamestnancov.

Po novom by už mal existovať len jeden zdravotný a jeden sociálny odvod. Dnes zamestnávateľ strháva zamestnancovi zo mzdy jeden zdravotný a štyri sociálne odvody a sám platí jeden zdravotný a sedem sociálnych odvodov.

Ak by sa vládni politici dohodli na pôvodnom návrhu odvodovej reformy, od januára budúceho roku by do zdravotnej poisťovne malo smerovať 9 percent zo superhrubej mzdy zamestnanca. Dnes pri hrubom príjme 700 eur zdravotná poisťovňa zinkasuje celkovo 126 eur. Ten istý zamestnanec by mal mať od januára superhrubú mzdu 946,40 eura. Na zdravotné poistenie by tak mesačne platil 85,17 eura.

Keďže väčšina zamestnancov by po novom mala platiť na zdravotné poistenie menej ako v súčasnosti, vláda pôvodne predpokladala, že tento výpadok vynahradia vyššími odvodmi živnostníci. Tí by mali do zdravotnej poisťovne platiť deväť percent z vymeriavacieho základu rovnako ako zamestnanci. Napriek tomu, že v súčasnosti platia 14 percent, zaplatia po zmene odvodov na zdravotnom poistení viac. Dnes sa totiž ich vymeriavací základ rovná daňovému základu, ktorý je vydelený koeficientom 2,14. Nový spôsob výpočtu odvodov tak bude mať rovnaký dôsledok, ako keby dnes živnostníci namiesto 14 percent platili 19,23 percenta. Živnostník, ktorý dnes platí na odvodoch 50 eur, by tak po novom mal platiť 68,78 eura.

Podobne by sa mali zmeniť aj sociálne odvody. Zamestnanci by v budúcom roku mali do Sociálnej poisťovne posielať 19 percent zo svojho príjmu a živnostníci 16 percent. Zvýšenie odvodov pre živnostníkov sa však nepáči niektorým poslancom vládnej koalície. Je preto pravdepodobné, že sa konečná podoba odvodovej reformy ešte zmení. Ak by však živnostníci mali platiť odvody v rovnakej výške ako v súčasnosti alebo len mierne vyššie, znamenalo by to, že zamestnancom by odvody museli klesnúť menej výrazne, resp. by museli zostať na súčasnej úrovni. Pôvodný návrh pritom predpokladal, že po zavedení superhrubej mzdy zamestnancom mierne vzrastú čisté platy.

Jednou z možností je, že štát ponúkne živnostníkom, ktorí platia vyššie ako minimálne odvody, daňový bonus, vďaka čomu by zaplatili menej na daniach. Alebo budú môcť odpísať celý majetok už v prvom roku jeho nákupu. Niektorí vládni polici pritom tvrdia, že majú pripravené aj ďalšie alternatívy. Okrem živnostníkov by zmeny mali negatívne zasiahnuť aj ľudí pracujúcich na dohodu. Tí dnes vôbec neplatia odvody a ich zamestnávatelia za nich odvádzajú len 1,05 percenta do garančného fondu a na úrazové poistenia. Vláda po novom chce, aby dohodári platili zdravotné i sociálne poistenie. Na zdravotné poistenie by podľa návrhov malo smerovať 9 percent z ich mzdy a na sociálne 13,1 percenta.

Keďže viacerí polici vládnej koalície odmietajú, aby živnostníci a dohodári platili vyššie odvody ako v súčasnosti, je možné, že konečná podoba reformy bude úplne iná alebo zmenu odvodov odložia na neskôr.

debata chyba