Kto má nárok na dávky v hmotnej núdzi?

Dávka v hmotnej núdzi patrí občanovi v hmotnej núdzi a fyzickým osobám, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, na zabezpečenie základných životných podmienok.

05.04.2011 06:30
núdza, dieťa, jedlo Foto:
Ilustračné foto
debata

Výška dávky: 60,50 € pre jednotlivca, 115,10 € pre jednotlivca s 1 až 4 deťmi, 168,20 € pre jednotlivca s viac ako 4 deťmi, 105,20 € pre dvojicu, 157,60 € pre dvojicu s 1 až 4 deťmi, 212,30 € pre dvojicu s viac ako 4 deťmi.

Dávka sa zvýši o 13,50 € mesačne, ak je ten, kto sa s človekom v hmotnej núdzi spoločne posudzuje, tehotná žena. Zvýšenie jej patrí od začiatku štvrtého mesiaca tehotenstva, ak preukáže svoje tehotenstvo tehotenským preukazom a pravidelne navštevuje poradňu. Dostane ju aj rodič dieťaťa do jedného roka, ak žije s človekom v hmotnej núdzi a s dieťaťom riadne chodí na preventívne prehliadky.

17,20 eura dostanú rodičia na dieťa na zabezpečenie jeho základných životných podmienok, ak dieťa riadne chodí do školy.

Príspevok na zdravotnú starostlivosť patrí ľuďom v hmotnej núdzi a tým, ktorí sa s nimi spolu posudzujú. Výška príspevku je 2 € mesačne.

Aktivačný príspevok patrí občanovi a každej fyzickej osobe, ktorá sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzuje, na podporu získania, udržania alebo zvýšenia vedomostí, odborných zručností alebo pracovných návykov na účely pracovného uplatnenia, ak splnili podmienky nároku na dávku. Jeho výška je 63,07 € mesačne.

Príspevok na bývanie dostane ten, kto splní zákonom predpísané podmienky. Výška príspevku: 55,80 € mesačne pre jednotlivca; 89,20 € mesačne, ak je viac spoločne posudzovaných osôb.

Ochranný príspevok patrí občanovi, ak si z dôvodu nepriaznivej životnej situácie nemôže zabezpečiť alebo zvýšiť príjem vlastnou prácou a splnil podmienky na vznik nároku na dávku. Výška príspevku je 63,07 € mesačne. Ak ide o občana v hmotnej núdzi s nepriaznivým zdravotným stavom trvajúcim nepretržite viac ako 30 dní, výška ochranného príspevku je 34,69 € mesačne.

O dávku musí občan písomne požiadať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, odbore sociálnych vecí podľa miesta trvalého bydliska. Žiadosť musí obsahovať meno a priezvisko občana, jeho trvalý pobyt a rodné číslo. Na výzvu úradu musí doplniť ďalšie údaje o svojej osobe a osobách, ktoré sa s ním spoločne posudzujú.

Spoločne posudzované osoby sú manžel, manželka; rodičia a nezaopatrené deti žijúce s nimi v domácnosti; rodičia a ich deti do 25 rokov veku, ktoré nemajú príjem alebo majú príjem najviac vo výške minimálnej mzdy, žijúce s nimi v domácnosti, okrem detí, ktorým v čase evidencie uchádzačov o zamestnanie vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti, a detí, ktorým sa vypláca invalidný dôchodok.

Za príjem sa na účely posudzovania hmotnej núdze považuje príjem podľa zákona č. 601/2003 Z.z. o životnom minime. Za príjem sa nepovažujú: jednorazové štátne sociálne dávky poskytnuté podľa osobitných predpisov; peňažné príspevky občanov s ťažkým zdravotným postihnutím na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ich ťažkého zdravotného postihnutia okrem príspevku za opatrovanie; zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť; jednorazová dávka v hmotnej núdzi; štipendiá; príspevok na stravu podľa zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele; resocializačný príspevok podľa zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele a podobne.

Občan v hmotnej núdzi a osoby, ktoré sa s ním spoločne posudzujú, sa za ľudí v núdzi nepovažujú, ani keď ich príjem nedosahuje životné minimum, ak si svojím majetkom môžu zabezpečiť základné životné podmienky a pomôcť. Za majetok sa považujú: hnuteľné veci; nehnuteľné veci; práva alebo iné majetkové hodnoty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba