Platy sa zmenia pre nové odvody

Plánované zmeny v odvodoch budú mať vplyv na výšku čistého platu, ktorý zamestnanci dostávajú. Väčšina by tak po reforme mala dostávať na účet o niekoľko eur viac ako v tomto roku.

15.05.2011 06:30
peniaze, výplata, bankovky, plat, boháč,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Dnes sú odvody zamestnancov rozdelené na dve časti. Najprv im zamestnávateľ strhne zo mzdy štyri percentá pre zdravotnú poisťovňu a 9,4 percenta pre Sociálnu poisťovňu. Okrem toho firma za každého zamestnanca platí odvody aj zo svojich peňazí nad rámec hrubej mzdy. Na sociálne poistenie takto zaplatí ďalších 25,2 percenta a do zdravotnej poisťovne pošle desať percent z hrubej mzdy zamestnanca. Každý zamestnanec ju tak stojí o 35,2 percenta viac, ako je jeho hrubá mzda. Suma, ktorú zamestnanec stojí zamestnávateľa, sa nazýva celková cena práce.

Po novom už nebudú odvody rozdelené na dve časti, bude existovať len jeden zdravotný a jeden sociálny odvod, ktoré sa budú počítať zo superhrubej mzdy. Tá sa bude rovnať dnešnej celkovej cene práce. Vláda navrhuje, aby zamestnanci od budúceho roku platili na zdravotné poistenie deväť percent a na sociálne poistenie 19 percent zo superhrubej mzdy.

Napríklad zamestnanec, ktorý dnes pracuje v hrubom za 600 eur, bude mať v budúcom roku superhrubú mzdu vo výške 811,20 eura. Z tejto sumy mu zamestnávateľ na zdravotné poistenie strhne 73 eur na sociálne poistenie 154,12 eura.

Zmena v odvodoch bude mať vplyv aj na výšku daní, ktorú budú zamestnanci platiť. Dnes sa daňový základ každého zamestnanca okrem nezdaniteľnej časti základu dane znižuje aj o odvody, ktoré mu zamestnávateľ strhol. Po novom zamestnávateľ zo superhrubej mzdy odpočíta len nezdaniteľné minimum a zo zvyšnej sumy vypočíta 19–percentnú daň. Nezdaniteľné minimum sa navyše v porovnaní s týmto rokom má znížiť z 19,2– na 18–násobok životného minima. Mesačná nezdaniteľná časť základu tak poklesne z 296,60 na 283,36 eura. Zamestnanec, ktorý dnes v hrubom zarába 600 eur, tak dnes na dani zaplatí 42,37 eura. V budúcom roku mu zamestnávateľ mesačne strhne na daniach sto eur. Vďaka nižším odvodom však jeho čistá mzda vzrastie o viac ako šesť eur z 477,23 eura na 483,79 eura.

Ako platia zamestnanci odvody a dane

Dnes

Z hrubej mzdy im zamestnávateľ strhne na odvodoch celkovo 13,4 percenta. Z toho štyri percentá smerujú do zdravotnej poisťovne a 9,4 percenta do Sociálnej poisťovne.

Sociálne odvody sú ďalej rozdelené na nemocenské poistenie (1,4 %), starobné (4 %), invalidné (3 %) a poistenie v nezamestnanosti (1 %).

Pri výpočte dane sa z hrubého príjmu najprv odpočíta nezdaniteľná časť základu dane, ktorá je vo výške 296,60 eura mesačne. Ďalej sa odpočítajú zaplatené odvody a zo zvyšnej sumy sa vypočíta 19–percentná daň.

Okrem odvodov, ktoré zamestnávateľ stŕha zo mzdy svojho zamestnanca, platí zaňho odvody aj zo svojich vlastných peňazí. Do zdravotnej poisťovne takto zaplatí ďalších desať percent z hrubej mzdy zamestnanca a do Sociálnej poisťovne pošle 25,2 percenta (nemocenské poistenie – 1,4 %, starobné – 14 %, invalidné – 3 %, poistenie v nezamestnanosti – 1 %, garančné poistenie – 0,25 %, úrazové poistenie – 0,8 %, rezervný fond – 4,75 %). Celkovo tak na zamestnanca musí okrem hrubej mzdy vynaložiť ďalších 35,2 percenta na platenie odvodov.

Po novom

Platenie odvodov už nebude rozdelené na dve časti. Odvody, ktoré dnes platí zamestnávateľ za zamestnancov, s výnimkou úrazového poistenia, sa stanú súčasťou mzdy zamestnanca. Namiesto hrubej mzdy tak zamestnanec bude dostávať superhrubú mzdu. Z nej sa budú počítať dane aj odvody.

Na zdravotnom poistení zamestnávateľ strhne zamestnancovi zo superhrubej mzdy deväť percent. Sociálne poistenie už nebude rozdelené na viacero zložiek, ale bude existovať jediný sociálny odvod vo výške 19 percent zo superhrubej mzdy zamestnanca.

Zaplatené odvody už nebudú znižovať daňový základ zamestnanca. To znamená, že zo superhrubej mzdy si odpočíta len nezdaniteľnú časť základu dane a zo zvyšnej sumy zaplatí 19–percentnú daň. Mesačná nezdaniteľná časť by mala v budúcom roku klesnúť na 283,36 eura.

Po novom už nebudú odvody rozdelené na dve časti, bude existovať len jeden zdravotný a jeden sociálny odvod.

debata chyba