Pôda nezistených vlastníkov sa nepredáva

Investori skupujú pôdu len od zistených vlastníkov, mená nezistených aj naďalej figurujú na zoznamoch jednotlivých katastrálnych správ. Od roku 1996 sa na jednotlivých katastrálnych územiach postupne zostavujú registre obnovenej evidencie pozemkov známe pod skratkou ROEP.

18.11.2011 06:30
Pozemok Foto:
Ilustračné foto
debata

„V návrhu ministerstva sa uvažuje s objemom 1,194 milióna eur. V pôsobnosti ministerstva je 1214 katastrálnych území, z toho do katastra bolo zapísaných 1158 registrov, 45 registrov je rozpracovaných a 11 registrov je rozhodnutím schválených, ale nie sú ešte zapísané,“ informoval Juraj Kadáš, hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Tam, kde sú už zostavené, obsahujú aj mená nezistených vlastníkov. Ide o tých, ktorých vlastníctvo bolo doteraz zaevidované len v pozemkovej knihe, do ktorej sa v minulosti zapisovalo len meno vlastníka, bez adresy a dátumu narodenia alebo rodného čísla.

Pokiaľ je v zozname vlastník, ktorý ešte žije, treba doplniť chýbajúce údaje. Oznámiť aktuálnu adresu trvalého bydliska, ako aj rodné číslo na príslušnej správe katastra podľa miesta, kde sa pozemok nachádza. Najlepšie je tak urobiť osobne a preukázať sa občianskym preukazom alebo iným osobným dokladom.

V zoznamoch je množstvo osôb, ktoré už nežijú. V takom prípade je dôležité, či po takom vlastníkovi a zároveň aj k pozemku, ktorý sa na zozname nachádza, majú už jeho dedičia prejednané dedičstvo a vydané aj dedičské rozhodnutie. Dedičské rozhodnutie treba doručiť na príslušnú správu katastra podľa miesta, kde sa pozemok nachádza, pokiaľ tam doteraz doručené nebolo. Treba sa však v každom prípade o tom na správe katastra presvedčiť a dbať o to, aby boli oznámené vždy aktuálne údaje o mene, trvalom bydlisku, rodnom čísle a dátume narodenia súčasného vlastníka.

V prípadoch, keď pozemok ešte nebol predmetom dedičského konania, dedičia urýchlene požiadajú na okresnom súde v mieste posledného trvalého bydliska vlastníka označeného na zozname – zosnulého poručiteľa – o dodatočné prejednanie dedičstva. Na správe katastra oznámia, že po nezistenom vlastníkovi sa začalo dedičské konanie.

Ak si chcú ľudia dať vlastníctvo k pôde do poriadku, nemusia čakať na zostavovanie registrov. Sú totiž územia, kde sa register obnovenej evidencie pozemkov bude zostavovať povedzme o päť rokov. Môžu konať sami, ak vedia, že v katastri nie sú údaje o ich pozemkoch kompletné a aktuálne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba