Živnostníci platia nižšie odvody ako zamestnanci

Pre zamestnancov sa vyplatí, ak sa namiesto pracovnej zmluvy zamestnajú na živnosť. Ako živnostníci budú platiť nižšie dane aj odvody. Čím vyšší je príjem zamestnanca, tým viac dokáže po prechode na živnosť ušetriť. Podľa Štatistického úradu je na Slovensku okolo 100–tisíc falošných živnostníkov.

21.11.2011 06:30
murár, stavba, fúrik, piesok, lopata, výstavba,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Zamestnancovi pohltia odvody na zdravotné a sociálne poistenie 13,4 percenta z jeho hrubej mzdy. Na dani mu firma strhne 58,83 eura. Ďalších 35,2 percenta z hrubej mzdy zaplatí na odvodoch za každého zamestnanca jeho zamestnávateľ. Ak niekto napríklad zarába 700 eur, znamená to, že firma mu strhne na odvodoch 93,80 eura a 58,83 eura na dani. Ďalších 246,40 eura zaplatí zamestnávateľ na odvodoch zo svojich vlastných peňazí. To znamená, že tento zamestnanec ho celkovo stojí 946,40 eura, no v čistom dostane len 547,37 eura.

V prípade, že by tento zamestnanec začal pracovať pre túto firmu ako živnostník, pričom by mesačne dostával celkovú cenu práce, teda 946,40 eura, mohol by využiť 40–percentné paušálne výdavky. Jeho mesačný zisk by bol vo výške 567,84 eura. Odvody na zdravotné aj sociálne poistenie by platil z minimálneho vymeriavacieho základu. To znamená, že v tomto roku zaplatí každý mesiac na odvodoch 155,13 eura. Jeho priemerná mesačná daň bude 22,06 eura. Po zaplatení dane a odvodov mu v čistom zostane 769,21 eura. Jeho čistý príjem bude po prechode na živnosť o 221,84 eura vyšší, ako keď bol zamestnaný na pracovnú zmluvu.

Zamestnancom s vyššími príjmami sa prechod na živnosť oplatí ešte viac. Napríklad ak niekto dostáva mesačne 1 500 eur ako zamestnanec, jeho čistý plat bude v súčasnosti 1 112,91 eura. V prípade, že by ako živnostník dostával celkovú cenu práce, bude mesačne fakturovať 2 022 eur. Na daniach a odvodoch celkovo zaplatí 401,31 eura a v čistom mu zostane 1 620,69 eura. To znamená, že v porovnaní so zamestnancom si polepší o 507 eur mesačne.

Nevýhodou práce na živnosť je menšia ochrana živnostníkov v porovnaní so zamestnancami. Ak sa napríklad zamestnancovi stane pracovný úraz, nesie za neho zodpovednosť zamestnávateľ. V prípade, že sa rovnaký úraz stane živnostníkovi, firma, pre ktorú pracuje, mu nemusí nič platiť.

Živnostníci na rozdiel od zamestnancov nedostávajú od zamestnávateľa ani stravné lístky. Zo zákona nemajú nárok ani na dovolenku. Väčšinou sa však s firmou dohodnú na tom, že dovolenku môžu čerpať rovnako ako zamestnanci.

Aj keď krátkodobo živnostníci môžu profitovať z toho, že platia nižšie odvody, v konečnom dôsledku na to doplatia. Keďže platia nižšie poistné na nemocenské poistenie, dostanú od Sociálnej poisťovne v prípade choroby menej peňazí. Rovnako keď pôjdu do dôchodku, výška ich penzie sa bude počítať z nižšej sumy, ako keby boli zamestnancami. V prípade, že živnostník nechce byť ukrátený na týchto dávkach, môže si platiť vyššie odvody na sociálne poistenie dobrovoľne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba