Poľovníctvo je čoraz drahším koníčkom

Viac ako 50–tisíc slovenských poľovníkov si bude musieť v novom roku priplatiť, ak sa svojho koníčka nechcú vzdať. Slovenská poľovnícka komora, ktorá od júna 2009 namiesto štátnych lesných úradov vyberá poplatky za poľovné lístky, opäť zvyšuje ceny.

20.12.2011 14:06
poľovník, puška, poľovačka, príroda, zver Foto:
Ilustračné foto
debata

„Čoraz väčšie finančné zaťaženie je neúnosné a stáva sa to, že v poľovníctve zostávajú iba finančne dobre zabezpečení jednotlivci,“ tvrdí Peter Cagala z loveckého a ochranného spolku Pribina. Kým v minulosti poľovníci platili napríklad za predĺženie 5–ročného lístka 9,5 eura, po novom platia 20 eur. Komora len nedávno takisto zvýšila poplatky za nájom revírov poľovníckym združeniam až trojnásobne. „Užívatelia poľovných revírov týmto už neplatia len vlastníkom pozemkov, ktoré sú do poľovného revíru začlenené, ale aj Slovenskej poľovníckej komore. Vlastníkom po dohode sa nakoniec v mnohých prípadoch platí menej ako komore,“ povedal Dušan Kováč z Obvodného lesného úradu Liptovský Mikuláš. Hlbšie do vrecka budú mať poľovníci od nového roka. Komora plánuje zaviesť aj príspevok pre členov poľovníckych organizácií. „Ide o poplatok vo výške 10 eur, čo v minulosti nikdy nebývalo,“ hovorí Cagala. Ak niekto napríklad aj poľuje menej, nie je nikde organizovaný a platil kedysi ročne za rôzne poplatky spolu okolo 17 eur, po novom je to asi 40 eur.

Slovenská poľovnícka komora sa však bráni tvrdením, že štátu ušetrila od svojho vzniku niekoľko stotisíc eur. „Napriek tomu, že sme vykonávali prenesený výkon štátnej správy, nedostali sme od štátu ani cent. Všetky činnosti vyplývajúce z preneseného výkonu štátnej správy zabezpečujeme z vlastných zdrojov,“ povedal riaditeľ Slovenskej poľovníckej komory Imrich Šuba. Ako ďalej dodáva, všetky poplatky, ktorí musia poľovníci platiť, zhltnú náklady na chod komory, ochranu prírody či organizovanie podujatí pre poľovníkov. Ročné výdavky komory odhaduje Šuba na takmer 150–tisíc eur.

Nespokojní poľovníci sa už tretí rok obracajú listami na ministerstvo pôdohospodárstva, poslancov parlamentu, spísali petíciu. Poplatky považujú za neprimerané. Ministerstvo má však v tomto prípade momentálne zviazané ruky. „Ministerstvo nie je nadriadeným orgánom poľovníckej komory. Vzhľadom na to, že výšku poplatku nestanovuje všeobecne záväzný právny predpis a ani iné ustanovenie zákona o poľovníctve nedáva kompetenciu ministerstvu vstupovať do rozhodovacieho procesu určovania a schvaľovania výšky poplatku za vydanie poľovného lístka, preto nemôžeme posudzovať, alebo meniť schválenú výšku predmetného poplatku,“ povedal hovorca ministerstva pôdohospodárstva Juraj Kadáš.

Za najväčší problém však poľovníci považujú to, že členstvo v komore je povinné. Poľovníci tvrdia, že minister im prisľúbil aspoň čiastočnú úľavu, a to zmenu 5–ročného poľovníckeho preukazu na celoživotný. Zmeniť by to mohla úprava zákona o poľovníctve. „Žiaľ, do konania predčasných volieb sa žiadne zmeny zrealizovať nedajú,“ povedal Kadáš. Poľovníkom, ktorí sa svojho koníčka nechcú vzdať, tak nezostáva nič iné, len platiť. „Takto funguje poľovníctvo aj v zahraničí. Organizované poľovníctvo sa nedá robiť bez peňazí. Chceme v takej vážnej veci, ako je táto, urobiť poriadok, a nie anarchiu,“ dodáva Šuba. Podľa neho nie je vylúčené, že sa poplatky budú ešte ďalej zvyšovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba